Граждански организации: Българите не знаят правата си по екологичните проблеми

Граждански организации: Българите не знаят правата си по екологичните проблеми

© Георги КожухаровБългарските граждани масово не са осведомени за права като достъп до информация и участие при вземане на решения по екологични въпроси, а данните за ядрената енергетика са манипулирани. Такова мнение изразиха вчера енергийни експерти и представители на Института за зелена политика, австрийския институт за изследване на риска, Фондация за околна среда и земеделие и Национално движение "Екогласност" по време на кръгла маса, посветена на Орхуската конвенция. Международният документ регулира достъпа на обществеността до информация, участие при вземане на решения и правосъдие по въпроси, свързани със околната среда и здравето.


Правителството не е провело разяснителна кампания сред институциите и общинските власти за конвенцията, съобщи адвокат Александър Коджабашев, който членува в един от органите по международното споразумение. Още преди да се присъедини към Европейския съюз, Полша е организирала над 200 семинара за запознаване на местната и изпълнителната власт с правата и задълженията по документа, посочи като добър пример Коджабашев. По думите на адвоката обаче българските институции постепенно опознават конвенцията.


Предоставянето на предварителна информация (т.е. без нарочни искания) по чувствителни теми като строежа на АЕЦ "Белене", радиоактивните замърсявания и емисии е сред важните задължения на властта, припомни Коджабашев.
Дори да бъде осигурен достъп държавните институции нерядко манипулират информацията, посочиха експерти. Според проф. Пламен Цветанов от БАН заради корпоративни интереси се преувеличава нуждата от нови ядрени мощности. При тенденция за запазване на нивата на потребление на електричество и мерките за енергийна ефективност не е реалистично да имаме недостиг на енергия, посочи Цветанов. Ниската цена на енергията от АЕЦ е мит, както и твърдението, че трябва да сме енергиен център на Балканите, коментира изграждането на проекта "Белене" и енергийният експерт Георги Касчиев, който е бивш председател на държавния ядрен регулатор.


Орхуската конвеция цели да въвлече възможно най-голям брой хора при решаването на различни въпроси – например за изграждане на централи и хранилища за отпадъци и свързаните с тях оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС). Разпоредбите на документа защитават активисти от държавна репресия. България се присъединява към конвенцията през 1998 г., а парламентът ратифицира документа през 2003 г.Икономическото министерство: България няма да бъде площадка за рискови отпадъци


Никога не е поставян въпросът за използването на България като площадка за погребване на високорадиоактивни отпадъци. С тези думи експертът на министерството на икономиката, енергетиката и туризма Симеон Йорданов отхвърли съмненията на неправителствените организации, че в страната може да се изгради регионално хранилище за радиоактивните отпадъци на Европа. По-рано подобни твърдения се появиха в британския в. "Таймс".


До няколко седмици ще бъде представена и новата Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци, съобщи Йорданов. В момента документът е в процес на междуведомствено съгласуване. До 2015 г. държавата трябва да изгради и пусне в експлоатация хранилище за погребване на ниско- и среднорадиоактивни отпадъци. Вероятно то ще се намира в местността Радиана, на юг от Козлодуй.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Не искам да сме енергиен център на Балканите! Искам да сме едно разумно място, където държавата подкрепя и улеснява всеки човек и всеки бизнес, който иска да си сложи на покрива фотоволтаици или малки ветрогенераторчета. Всяко предприятие може да има комбинация от различни съоръжения за възобновяеми енергийни източници. Всякакви технологии вече са на линия. Няма нужда от скъпоструващи и опасни мастодонти като нови АЕЦ.

 2. 2 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 664 Гневно

  До коментар [#1] от "obektiven_new":

  Напротив, нуждата от евтина и екологично чистата ядрена енергия ще се засилва, заради тъпите хипита ... иначе ще плащаме двойно и тройно за "зелената" енергия от произведените с безброй токсични химикали слънчеви панели, и отнемащите наи-плодородните площи ветрогенератори.

  По-добре да построим АЕЦ-а и да разкараме тецовете, които избълват доста повече радиация от АЕЦ-а на киловатчас енергия (Подсказка: въглищата и урана са в земята, и нямат баш непропускаща бариера между тях), без да коментираме сярата и саждите.

 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ае Българите по принцип не са наясно с правата си. АМа тва е наследствено от комунизма, къдети никой нямаше парава.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5841 Неутрално

  питайте съдиите от административен съд софия като таня жилова според която ОВОС не е необходим и задължителен за територията на софия. същото се отнасяло и за обществените обсъждания.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5841 Неутрално

  изискайте карта на шума за софия от диков и ще видите какво ще ви отговори.
  искайте данни за спазване на закона за чистотата на атмосферния въздух в софия от риокоз и от центъра по хигиена и ще видите какво ще ви отговорят

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5841 Неутрално

  питайте съдиите от административен съд софия като таня жилова според която ОВОС не е необходим и задължителен за територията на софия. същото се отнасяло и за обществените обсъждания.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  българите по принцип не познават най-елементарните си права,нагласата обикновено е „кво ми пука, бее„

 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Е, през зимата, когато ходехме да протестираме срещу ГМО съседите ни, ни мислеха за някакви "извънземни", а биваше и по-зле, питаха ни по колко ни плащат. Абе, сбъркана "държава", пълна с "тъп", "шибан" "матрял"- така казват "полититиците" ни. Но всъщност ,тъпи, долни, крадливи, манипулиращи са точно тези идиоти наричащи се елита на държавата. Но, обесниците бесят нас.

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#2] от "pi314_":

  Ми построй го ти и си го ползвай после. На мен АЕЦ не ми трябва, готов съм да плащам два пъти повече за ток, от колкото да платя 10 - те млрд. за да го построят. Защото аз ще го платя като данъкоплатец. А не полицаи, военни, пенсионери, мангали, държавни служители. Те само ще го ползват, няма да го плащат и затова са толкова отракани - искаме го, та искаме го.

  Да турят една касичка пред парламента и да събират пари - да ви видя тогава "искащите" АЕЦ колко пари ще дадете. Пиявици!

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5841 Неутрално

  питайте съдия Жилова за прилагането на европейското законодателство и ще видите кон боб яде ли.
  същото важи и за някои съдии /ки/ от ВАС щото както обичат да се изразяват то ВАС е за НАС/дето сме на власт/ а не за вАС/дето само трябва да ни плащате масрафа и да не задавате неудобни въпроси на властта във всичките и разноУродни форми и проявления като се почне от Дондуков и се стигне до Долно/може и Горно/ УЙНО

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ние ВЕЧЕ живеем за сметка на благоденствието и здравето на бъдещите поколения и на децата ни. Добре е да го имаме предвид!
  Ако не искаме да сме мръсници и пълни лицемери, трябва да използваме известните и установени начини да спрем това.
  Не само в този смисъл обаче, строежа на АЕЦ у нас е напълно безумен.
  11 млрд, коите ще се изплащат около 40-45 години?!?! В същото време с технологии в масова употреба от тази година можем да построим не просто чисти мощности за около 3 - 3,5 милиарда, а междувременно да създадем експертиза и икономически бум около изграждането им. Това са хиляди работни места - за изграждане на нова, умна преносна мрежа; слънчеви и други ВЕИ инсталации. Ползите от това са И икономически И положителни сравнявани с АЕЦ! Със огромна преднина. Разликата в полза на ВЕИ се е увеличила с ПОНЕ 30-40% само за последните две години в които на масовия пазар са въведени много по производителни технологии за производство на енергия от слънчева светлина и топлина.
  В същото време, атомната енергетика не е направила и крачка напред, а тежките въпроси, които тя поражда са все така видими и актуални.

 12. 12 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 692 Весело

  "Българските граждани масово не са осведомени за права като достъп до информация и участие при вземане на решения по екологични въпроси, а данните за ядрената енергетика са манипулирани."

  Напротив осведомени са:
  Българските граждани нямат никакви права!

  А голяма част от тях са нежелаещи да се учат хора които незнаят какво е това екологични проблеми.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK