Земеделският министър ще дава разрешенията за отстрел на мечки

Земеделският министър ще дава разрешенията за отстрел на мечки

© ДневникРазрешенията за отстрел на мечки, които в България са защитен вид, вече ще се издават от земеделския министър, вместо от екоминистъра, както досега. Това гласят поправки в закона за лова, гласувани днес на второ четене от парламента.


Вносители на законопроекта са депутатите от ГЕРБ Емил Димитров, Николай Мелемов, Цветомир Михов и Иван Иванов. Първоначално той предвиждаше към агроминистъра да минат и разрешенията за лов на друг защитен вид – дивата коза. Днес на пленарното заседание Димитров обаче обяви, че оттегля това предложение. Преди седмица председателят на комисията по околна среда Искра Михайлова от ДПС заяви, че ще настоява тази поправка да падне. По-рано Димитров коментира, че отстрелът може да увеличи популацията на козите. Днес той отново заяви, че най-голяма е популацията на диви кози там, където отстрелът им се допуска – в ловните стопанства.


Самият Димитров беше в управата на две ловни стопанства, преди да бъде избран за депутат. Той изтъкна, че козите намаляват там, където са забранени за отстрел – в националните паркове, заради бракониерски лов. 
Законопроектът беше внесен през лятото след двата инцидента с нападения на мечки над хора в смолянско, когато единият човек загина. Вносителите мотивираха предложението си с факта, че процедурата за отстрел на стръвници е твърде тромава и разрешението на министъра на околната среда обикновено закъснява, създавайки рискове от други инциденти. Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева обаче възрази, че не е редно земеделският министър да разрешава отстрела, защото той не е отговорен по опазването на защитените видове в страната и освен това ведомството му има финансов интерес от лова чрез държавните ловни стопанства. Въпреки това екоминистерството даде положително становище по законопроекта. Паралелно екоминистерството е подготвило промени в регламента за издаване на разрешителни за отстрел, така че ловът на стръвници да се позволява в рамките на часове след инцидент, съобщиха екоорганизациите. Той обаче не е внесен за гласуване в министерския съвет.


Димитров изтъкна още един аргумент за поправките – финансовият интерес на ловните стопанства от лова на мечки. Трофейният лов носи печалба от 30 000 – 50 000 евро за мечка, каза той. В момента около 50 мечки се убиват всяка година от бракониери и по думите му това е пропусната полза за държавата. В отговор на въпрос как промяната ще ограничи бракониерството, Димитров каза, че вече стопанствата ще бъдат стимулирани да опазват "дивеча" си. Печалбата от дивите кози е далеч по-малка, обясни той: 1200 – 1300 евро за екземпляр. Лъчезар Тошев от "Синята коалиция" възрази, че бракониерството не може да бъде мотив за регулиране на отстрелването на мечките, което на практика се узаконява. 


Годишната квота за отстрел на мечки, както и досега, ще се определя от национален комитет, в който влизат представители и на двете министерства. Неотдавна Манева заяви, че така ще се гарантира, че тя няма да бъде завишена до степен, застрашаваща природозащитния статус на кафявите мечки. Квотата не може да бъде по-голяма от 8 % от общата численост на мечката и не може да бъде по-малка от 3 %, с възможност долната граница да бъде преминавана. "Големият проблем е, че все още никой не знае колко са мечките в България, така че тези проценти не са базирани на нищо", коментира днес пред "Дневник" Искра Михайлова. Едва преди месец министерството на околната среда, съвместно с държавните горски стопанства към земеделското министерство и две неправителствени организации започна мониторинг на популацията на кафявата мечка в страната. Преброяването става по няколко метода – с наблюдения, фотокапани, както и с ДНК – изследвания, които ще се правят в холандска лаборатория. От природозащитните организации посочиха, че за този мониторинг ще са нужни няколко години, така че квотата за следващата година вероятно ще бъде определена "на око".


Преди седмица шест екоорганизации и природозащитният музей на БАН се обявиха против поправките. Според активистите те крият риск от нова наказателна процедура срещу България, защото мечките и дивите кози са приоритетен за опазване вид в цяла Европа. Практиката да се отстрелват определен брой годишно се базира на дерогация в директивата за местообитанията на дивата флора и фауна, която позволява изключения само в случай на риск за човешкия живот и имущество, или в случай на доказан финансов интерес за цялото общество. Директивата не допуска отстрел само на основание трофеен лов. До две седмици екоорганизациите ще внесат жалба в Европейската комисия, съобщи днес Андрей Ковачев от сдружение "Балкани".


"Притеснителното е не формалното прехвърляне на разрешителните към земеделското министерство. Имаме две ясни основания за жалбата. Първо, отговарящ за защитата на видовете от директивата за местообитанията в България е екоминистърът, а не земеделският министър. И второ, при обсъжданията ясно бяха изтъкнати финансовите ползи от трофейния лов. Смятаме, че разрешителните вече ще се издават именно за трофеен лов, а не просто за отстрел на стръвници и въпросните мечки ще бъдат набеждавани за причинители на всякакви инциденти, а всъщност ще са добри трофейни екземпляри, тоест ще се засили евентуалната злоупотреба", коментира Андрей Ковачев.


"Принципно ние не сме против устойчивия лов на мечки, защото той не е вреден за популацията, но преди да се въведе такъв, трябва да се спре бракониерството", добави Ковачев.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ganiubalkanski
  ganiubalkanski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А за отстрел на ДУПЕТАТИ? Кой ще дава разришенийци?

 2. 2 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Гоце какво чакаш?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 3. 3 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#1] от "ganiubalkanski":

  За тях, на пролет ще е сезона!
  Ако настане, глад имор зимъска, може и по-рано!
  И понеже ги имаме бол, няма нужда и от разрешение.
  Нали са "вреден дивеч"!

  Хитростта пречи на мисълта!
 4. 4 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Днес той [Емил Димитров] отново заяви, че най-голяма е популацията на диви кози там, където отстрелът им се допуска – в ловните стопанства." Емил Димитров е корумпиран глупак, който не трябва да има дума по въпроси свързани с природозащитата. Такива аргументи не трябва да са основа за взимане на законодателни решения, това е пълен абсурд, със същата сила аз мога да заявя, че популацията на кокошките е най-голяма в индустриалните птицеферми, където се колят най-много птици.

 5. 5 Профил на tanov
  tanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Днес той отново заяви, че най-голяма е популацията на диви кози там, където отстрелът им се допуска – в ловните стопанства."
  Какви ловни стопанства в националните паркове и резервати, откъде е изпълзял този идиот?!?

 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1392 Весело

  А за отстрела на руски агенти , предлагам , сайта на Дневник - да решава и гласува ..))
  мечките са малко - агентите - много...))

  BIG AL
 7. 7 Профил на kamenmadjarov
  kamenmadjarov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Връх на простотията! Веднага сигнал до ЕК! Ще отстрелват защитен вид, на който даже не му знаят бройките в страната...

 8. 8 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Егати философията, държавата да пе4ели от лов на животи?

 9. 9 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Дори и в Африка отношението към дивия свят, природата, естествената среда и границите на хабитата са в пъти по-прозорливи. На кого по дяволите е нужна една красива убита мечка?

  http://5starhospitality.weebly.com/
 10. 10 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Кво са няколко гътнати мечета в сравнение с просперитета на Е.Димитров-Заменката?
  Както каза на времето Тиквата: "Мечките са ми мили, но хората са ми по-мили."

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 11. 11 Профил на Светослав Марков
  Светослав Марков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ивайло Йосифов":

  Убитата мечка е нужна на онези, с малките пиш_и, да си четкат самолюбието.
  Аз мисля, че ловиците са доста разрастнала се популация и плачат за отстрел без разрешително!

 12. 12 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "Самият Димитров беше в управата на две ловни стопанства, преди да бъде избран за депутат. Той изтъкна, че козите намаляват там, където са забранени за отстрел – в националните паркове, заради бракониерски лов."

  И сега, като разрешат отстрела им, се предполага, че популацията им ще се увеличи - само защото убийството им ще бъде законно?!? Не мога да схвана логиката на този титан на мисълта.
  Щом като има бракониерство да започнат да се борят с бракониерите, а не да озаконяват дейността им. Ако разрешат лова на защитените видове в националните и природните паркове означава, че освен бракониерите и ловците ще започнат да отстрелват животните там, което в никакъв случай няма да доведе до увеличаване на популацията.
  Ако ен знаят как да опазят защитените видове, да черпят опит от по-опитните. Има всякакви материали, скоро даваха по някои телевизии как е протекъл процеса на борба с бракониерството в Йелоустоун. По света от тези животни хоратя правят пари, нарича се туризъм. За ловен туризъм си има други места.

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:31 на 08/11/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#6] от "big_al":

  аз за по-малко от два кубика дърва/чифт уши хич даже и не запасвам чуфтето.

 15. 15 Профил на fezulai
  fezulai
  Рейтинг: 8 Гневно
 16. 16 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Този наред ли е.. 30 000 евро на мечка..

  .
 17. 17 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 506 Гневно

  Дума да не става да се разрешава обстрел на сладките мечоци, на депутати може
  Сериозно, според мен би било адекватно да се забрани лова на всичко за срок от 5г.-10г. Срамота! Ловците в България са повече от животните в гората! Какво им правят беззащитните животинки, мотив ли е убийството на невинно животно за да може някой комплексар с малко "пиш" да си вярва, че е голям мъжага и да си заводоли егото. В този 10г. период без лов предлагам обстрел на животни да се разрешава при обоснована необходимост / примерно голяма полулация на чакали, вълци и др. който тормозят населени места, като се прехранват с домашни любимци, горски животни застрашаващи живота на хора/, като обстрела да се извършва не от сульо и пульо с пушка, а напротив от служители на министерство на земеделието и горите примерно или горска стража, но не и от пияните комплексирана палач, наречена ловна дружинка!

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Ето тоя експерт може да го пратим при Яне Янев да се разберат по мъжки за цената на мечките...
  То бива неграмотни и алчни политици, то може, ама патолкова !

  Първо трябва да има точна представа колко броя живеят на наша територия. Второ - колко бройки са необходими за поддържането на вида, трето - колко бройки все още не пречат н друго - да кажем щети по селското стопанство. Тая оценка заема години сериозна работа на биолози и еколози.

  И решението, че може да се позволи отстрел на Х броя годишно е последното, което се взема.

  Ама тоя първо трябва да реши уравнението къде да си завре резултата от Х + У = Й

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1285 Любопитно

  До коментар [#16] от "Perfanov":

  Това са минималните цени за трофеи по линията на международния ловен туризъм.
  Според мен господин Емил Димитров хвърчи доста нависоко.
  http://www.huntservice.com/files/custom/HuntingBulgaria/DAG.pdf

 20. 20 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1285 Любопитно

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Ще си позволя да копирам по-стар мой пост по темата.

  При стопанисването на дивеча свързано с неговото разпространение, размножение и съответно отстрел, съществува понятието "допустим запас", т.е. да се поддържа такова количество от дадена популация / в случая на Баба Меца/, при която конкуренцията между индивидите от един и същ вид и между отделните животински видове да е минимална. Числеността на популацията също трябва да е такава, че загубите в селското и горското стопанство се свеждат до стопански оправдани размери. Ако има отклонение от тези допустими запаси е твърде вероятно инстинктите на животните да се променят - например от по-скоро растителноядни да станат всеядни /Баба Меца става стръвни
  Досега отстрел на мечка се позволяваше единствено, ако се докаже, че животното е стръвница. Което въобще не беше проблем. Малко хвърлена мърша на подходящото място и мечката се приучава да яде месо.
  Допустимият запас за мечки на територията на България е около 550 броя.
  Числеността на мечката се определя изключително трудно, защо при направените таксации може една мечка да се преброи няколко пъти. Най-високата плътност на популацията е в Родопите и Средна Стара планина, заради съществуващите там ловни стопанства и традициите свързани със стопанисването на този вид дивеч.
  Критичният запас на популацията е около 100 - 150 броя.
  При численост под този запас, започваме да говорим за изчезване на вида.

 21. 21 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#19] от "tonitod":

  Хвърчи на високо защото му е празна главата като на всеки ГЕРБер!

  Хитростта пречи на мисълта!
 22. 22 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1285 Весело

  До коментар [#21] от "STREAM":

  "++++" !!!!

 23. 23 Профил на za_pirin
  za_pirin
  Рейтинг: Неутрално

  Радвам се, че никой по-горе не храни топли чувства към Емил Димитров. Аз най-малко. На този човек трябва да му се скрои шапката, щото ще има още доста идиотизми да измисля. Време му е да си ходи там откъдето е дошъл.

 24. 24 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 616 Неутрално

  жа вада карабината

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 25. 25 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1392 Весело

  На интересуващите се ето и линк към паралелната статия на в.Дневник по темата туk:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/28/983834_finansovi_interesi_motiviraha_otstrela_na_mechki/?p=0#addcomment

  Хитростта пречи на мисълта!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK