Екоминистерството планира ограничаване на найлоновите торби с високи такси

Екоминистерството планира ограничаване на найлоновите торби с високи такси

© ReutersМинистерството на околната среда ще подготви наредба за ограничаване на употребата на масово разпространените полиетиленови торбички. За това са се договорили екоминистърът Нона Караджова, Българска асоциация Полимери и няколко големи търговски вериги, съобщи ведомството. Намерението на МОСВ е да обложи торбичките с висока екотакса, която да ги направи неприемливо скъпи и постепенно да ги извади от пазара. След като бъде подготвена, наредбата ще бъде съгласувана с производителите.


БАП и търговците се обявиха против мярката, заявявайки, че тя ще стимулира нелоялната конкуренция от нерегламентиран внос на торбички, а потребителите ще се лишат от "удобство, с което са свикнали". Онлайн проучване на екоминистерството обаче показа, че 86 % от гражданите са за премахването на полиетилена от магазините и замяната му с торби за многократна употреба.


Анализ на министерството показа, че в други държави повишаването на таксите е дало резултат. Диференцирани такси действат например в Австрия, Холандия и Канада. В Ирландия от 2002 г. за всяка торбичка се плаща данък от 15 евроцента и така само за няколко години употребата им е била намалена с 90 %. През 2007 г. пък Белгия е забранила напълно с декрет торбите за еднократна употрежа. Същото предстои в цяла Франция, след като преди 3 години Париж е забранил полиетилена.


В България се използват много повече торби средно на жител в сравнение с други страни. По данни на националната статистика през 2007 г. тук са произведени 8 019 тона пластмасови опаковки - торби и чували, което значи, че средно на жител са се падали 263 броя. В Германия например се падат едва 65 торби на жител годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK