Стимули за 2 млн. лв. се предвиждат за "зелени" работни места догодина

К

© Анелия Николова

КОколо 2 млн. лева се предвиждат за подкрепа на бизнеса за създаването на "зелени" работни места през следващата година. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова при откриването на Българския икономически форум. Темата на форума са фкторите за икономически растеж през следващото десетилетие.


По думите й по мярката се работи съвместно с Министерството на труда и социалната политика. С Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разработваме правила за "зелени" обществени поръчки, а с Министерството на финансите ще работим по "зеленото" облагане, тъй като в момента системата при автомобилите не е добра, посочи Караджова. Обмисля се енергийното подпомагане също да бъде обвързано с екоизисквания.


Сред предизвикателствата, които стоят пред България през 2010 г., са високият енергиен интензитет, ниският процент на рециклиране на отпадъците, ниските нива на оползотворяване на биомасата. Едва 1.5 на сто от българските домакинства са газифицирани при над 50% в Европейския съюз, все още е широко използването на твърдите горива, които създават екологични проблеми, автопаркът също е остарял, посочи Караджова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK