Бедните страни: Оттеглянето на Япония ще блокира климатичните преговори

Бедните страни: Оттеглянето на Япония ще блокира климатичните преговори

© ReutersДелегати на конференцията в Канкун, Мексико, които представляват развиващите се държави, обвиниха Япония, че с вчерашния си отказ да продължи действието на Протокола от Киото нарушава по-ранен свой ангажимент, предаде Ройтерс.


"Няма да постигнем успех в Канкун, ако Япония не иска по-нататъшно намаляване на емисиите по Киото", обяви Абдула Алсайди, председател на Г-77 и Китай. Структурата е основната форма на представителство на развиващите се държави по време на двуседмичните преговори на ООН в Мексико (COP16).


"Не е логично да удължаваме Киото", коментира японският зам.-министър на околната среда Хидеки Минамикава по време на пресконференция. Според него е нужно всеобхватно споразумение, защото в момента страните по протокола изпускат едва 27% от парниковите емисии на планетата.
Токио ще подпише нов обвързващ договор, който да надгради миналогодишното споразумение от Копенхаген, само ако другите големи замърсители като САЩ и Китай сторят същото. Декларативното споразумение от датската столица е подкрепено от държави, изхвърлящи общо над 80% от парниковите газове, но то има доброволен характер.


Япония е правила подобни изявления и преди, припомня Кристиана Фигерес, която оглавява секретариата на Рамковата конвенция на ООН по климата (UNFCCC), под чиято шапка формално се провежда конференцията в Мексико. Според Фигерес ясно решение за съдбата на Протокола от Киото едва ли ще бъде взето в Канкун. Това съкращава шансовете за скорошно международно споразумение, защото първата фаза на документа изтича в края на 2012 г. До тази дата държавите трябва да съкратят емисиите си средно с 5.2% спрямо нивата от 1990 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK