Стратегията за ядрените отпадъци ще мине без екооценка

Стратегията за ядрените отпадъци ще мине без екооценка

© ДневникМинистерството на околната среда и водите няма да извършва екологична оценка на проекта на стратегия за ядрените отпадъци. Това става ясно от решение на министър Нона Караджова от 3 декември, публикувано на сайта на ведомството.


Черновата на стратегията за управление на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивните отпдъци (РАО) беше представена в началото на ноември от министерството на икономиката. Документът трябва да очертае мерките за справяне с ядрените отпадъци до 2030 г. Сред предпочитаните варианти за високоактивните отпадъци е изнасянето им в Русия без възможност за връщането им в България въпреки очакваната европейска забрана за износ на опасните материали. Потвърдено е и пускането в експлоатация на Националното хранилище за средно- и нискоактивни отпадъци през 2015 г., което най-вероятно ще е близо до АЕЦ "Козлодуй".

Караджова няма да поиска екооценка на документа с аргумента, че споменатите в него съоръжения вече са били проверени. Проектът за сухо хранилище на ОЯГ в първата атомна централа у нас вече има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Процедура по ОВОС тече и за извеждането от експлоатация на четирите спрени блока в Козлодуй.


Министерството на здравеопазването също не е възразило срещу черновата, се казва в решението на Караджова.


Министерският съвет ще гласува стратегията догодина, но експерти от природозащитни организации поискаха вотът да се отложи до приемането на новата европейска директива за ядрените материали.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Гневно

  ФЕСТИВАЛ на глупостта и безхабеието:

  # Сред предпочитаните варианти за високоактивните отпадъци е изнасянето им в Русия без възможност за връщането им в България, въпреки очакваната европейска забрана за износ на опасните материали.

  # Караджова няма да поиска екооценка на документа с аргумента, че споменатите в него съоръжения вече са били проверени.

  Това, другари и другарки от ГЕРБ е бягство от отговорност. А тя, отговорността за взимане на компетентни ре6ения, ви е вменена по Конституция и закон, за това взимате заплати и... и... и...

  След някоя друга година лайното заметено под килимчето 6те се размири6е... Виновни няма да има.
  Ядрената мафия добре си вър6и работата, разходите от "изненадата" няма да ги поеме тя, а ПАК данъкоплатците.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 2. 2 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално
 3. 3 Профил на ridley
  ridley
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Караджова е най-слабия министър на правителството всъщност. Решението й противоречи на Европейската деректива, още повече, че става дума за опасни отпадъци. В екоминистерството цъка бомба, която ще се изрази в големи санкции много скоро. А досега там се похарчиха огромни суми директно от държавния бюджет за близки до Нона фирми, които странно защо никой не проверява. Изобщо министърката се радва на голям комфорт и задушевна обстановка в полу-скритото си, полу-осветено ежедневие.....

 4. 4 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  !!! Щото ако поиска Караджова екооценка ще стане лошо, ще лъсне големият проблем, затова го замитаме под килима. Нали трябва БелЯне да строим! Докато не вземем да светим всички в тъмното един ден !!!
  Ако има зелени в тая държава сега е моментът да покажат, че съществуват...!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Вчера шефа на НАП каца, че сивата икономика е плюс за страната, днес екоминистъра не се интересува от екооценка на ядрени отпадъци...
  Браво Борисов!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  На 10 декември 2010 11:00 ч. в М-во на икономиката, енергениката и туризма имаше Обществено обсъждане на Проект за Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци до 2030 година
  на Министерски съвет на Република България
  Документът беше публикуван на страницата на МИЕТ.
  Ето:

  http://www.mi.government.bg/bids.html?id=327818

  Аз участвах в това съвещание в групата на Екологично сдружение За Земята и представих следното становище:

  СТАНОВИЩЕ
  На Екологично сдружение За Земята
  Относно:
  Проект за Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци до 2030 година
  на Министерски съвет на Република България...............................2010 година

  Проектът, публикуван на страницата на МИЕТ съдържа 62 стандартни страници и се състои от 9 раздела.
  Прочитането на този документ и сравняването му с един подобен по обем и насоченост чуждестранен материал (Managing Nuclear Waste from Power Plants by Ralph E. Kenney and Detlof von Winterfeldt – Risk Analysis, Vol.14 N 1, 1994) оставя впечатление за сериозно отношение на авторите към обсъжданата материя,
  Разработките по тези въпроси в света представляват толкова огромен масив от данни и анализи, че сериозният им преглед само предполага авгажимента на един сериозен екип от платени и доброволни сътрудници, с какъвто нашата организация за съжаление, не можем да се похвали.
  Що се отнася до предоставеният за информация Проект за Стратегия бихме искали да отбележим няколко момента, в тази стратегия, които са пропуснати или чиято значимост, не е достатъчно силно подчертана.

  1 Документът няма авторство т.е. не са изписани имената на авторите и липсва кратко CV на всеки автор. По наше мнение, ако това беше сторено, всеки читател на този материал щеше да бъде улеснен да се ориентира кой стои зад написаното, което е особено актуално в духа на последните, събития свързани с фалшивата диплома на една държавна служителка Анонимността в подобни документи може да е практика в нашата държавна администрация, но аз мисля, че това е лоша и остаряла практика, която не натоварва авторите с каквато и да е отговорност за евентуалните пропуски в документа, както и за евентуална тяхна небрежност при написването му. А отговорност трябва да има. Винаги. Особено, ако нашият труд се заплаща от българския данъкоплатец.

  2. Никъде не е намерило място в стратегията отражението, което ще имат демографските изменения в нашето общество, чиито тенденции тревожно се констатират от редица социологически агенции и отделни учени още от сега.
  Ако тези тенденции не прекъснат посоката и знака си, страната ни ще бъде изправена пред невъзможността да осигури високообразовани кадри за управлението на такива съоръжения, каквото е хранилището за отработеното ядрено гориво и високо радиоактивни отпадъци. Това би означавало внос на необходимите кадри от чужбина, което би натоварило бюджета с допълнителни разходи, а освен това би създало и редица организационни трудности..

  3. Би било много полезно ако в стратегията се намери место, за да се определят конкретниге мерки, необходими за гарантиране на висока технологична култура не само във висшия ешелон на управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци, но и на средния и нисшия персонал, свързан с това. Тази привидно лесна задача може да се окаже една от най-трудните, защото ниската битова култура на един народа , каквато впрочем е нашият народ (надявам се да не обидя никого с това признание) генерира ниска технологична култура. А знаете каква е цената на една грешка, когато става дума за радиоактивност.

  4. В документа се казва, че трябва да се възстанови преподаването по радиохимия н СУ. Ако нещата в тази насока се разглеждат с нужната им сериозност, а те трябва да се разглеждат, то много спешно трябва да се извършат подготвителните работи, за да може Курсът по радиохимия (лекции и упражнения) да започне от учебната 2011/2012 година в Химическия факултет на СУ.

  5. В Стратегията отсъства думата тероризъм. Тази дума обаче отдавна е напуснала страниците на речниците и се е настанила в нашия живот. Ето защо би било уместно възможностите за терористични атаки, кражбата и използването на радиоактивни материали за заплахи и шантаж, както и противодействието на подобни събития да намерят сериозно място в текста при няколко възможни сценария.

  6. Независимо, че стратегията е ограничена в рамките на следващите двадесет години всеки от нас знае, че въпросът със съхраняването и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци остават като проблем и за следващите десетилетия и векове. Ето защо още отсега трябва да се започне работа по избор на площадка за Хранилище за погребване на отработеното гориво за вечни времена. За тази цул най-подходящо би било да се определят няколко места, сметнати в страната дза подходящи и да започне интензивна ескпертна работа успоредно със широк обществен дебат.

  7. Последният раздел (№ 9) е списък на приложенията към основния текст от Стратегията. За съжаление пълните текстове на тези приложения не са публикувани на страницата на Министерството. Според нас тяхното присъствие би било много полезно за всеки, който би искал да се включи сериозно в обсъждането на един толкова важен за страната ни въпрос. Защото, съдейки по заглавията на тези приложения в тях би трябвало да се съдържат подробности , свързани със техническите възможности за управлението на РАО, създаването на национална инфраструктура за управлението на отработеното ядрено гориво и различни радиоактивни отпадъци, както и план графика за построяването на Национално хранилище за погребване на РАО. Всички тези въпроси са въпроси от изключително значение за нашето общество и перспективата за неговия живот и развитие на тази територия и това се отнася не само за днешните български данъкоплатци, но и за няколко десетки поколения напред

  На хората от нашето поколение, които вземат решения по тези въпроси лежи огромната отговорност да направят такива преценки и да вземат такива решения, които да не водят до тежки последствия в живота на бъдните поколения български граждани – наши общи наследници, които ще получат от нас тази страна, тази територия с нейните хубости и проблеми. Нека да се опитаме да им я оставим чиста, като едно място приятно за живеене, а не само за обитаване

  София, 10 декември 2010 г
  Съставила: ст.н.с. д-р Вера Михайлова


  The best way out is always through Robert Frost
 7. 7 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  На Съвещанието присъстваше и Деница Петрова също като представител на Екологичното сдружение За Земята. Тя зададе въпроса на експертите от МИЕТ кога ще бъде извършена екологичната оценка на стратегията и те й отговориха, че ""естествено, че ще има екологична оценка и тя предстои.". Забележете, че този отговор експертите на МИЕТ дават на 10 декември 2010 г., а от този материал става ясно, че решението на министър Нона Караджова да не се прави екологична оценка е от 3 декември 2010.

  The best way out is always through Robert Frost
 8. 8 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много моля съфорумците да прочетат становището и да направят забележки и допълнения. Вие сте интелигентни хора. Форумът на "Дневник" се ползва с името на место за интелигентентни дескусии. Популаризирайте всички материали. Това е свързано с бъдещето на страната ни. На хората които живеем сега, а и на тези, които ще дойдат след нас... Нека да обсъдим това (без) действие на МОСВ, което е много неприятно , много симтоматично и много тревожно.
  Помогнете ми. Всъщност, използвайне възможността да изкажете мнението си. Предполагам, че Зелените ще предприемат някои инициативи. Имам вече е-мейл от Деница. Тревожен. Подсказвайте, моля ви! Помагайте.! .

  The best way out is always through Robert Frost
 9. 9 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Realistka":

  Сагата е същата за проекта"Бургас-Александополис", само че с обратна зависимост, Боце твъдеше(даде дума пред бургазлии), че няма да има такъв проект,но се оказа че чакат екологичната оценка, която интересно още се бави, за да не се финализира проекта, а в М.на Финансите вече цял екип специалисти и консултанти изготвят инвестиционния проект от доста месеци, тайничко...

  Vankata
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK