Експерти: ЕС напредва с ВЕИ, но не и с пестенето на енергия


8 млрд. евро средства на ЕС за енергийна ефективност са неизползвани

Делът на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) в енергийното потребление на Европейския съюз ще надхвърли 20% до 2020 г., каквато цел общността си постави, за да намали зависимостта от въглеводородни горива. Това показва анализ на Европейската ветроенергийна асоциация (EWEA), цитиран от "Ройтерс".


Очакванията са, че 25 от 27-те държави членки ще изпълнят националните си цели. Изводите на асоциацията са направени на основата на т.нар. национални екшън планове за зелена енергия, които миналата година правителствата представиха пред Еврокомисията. "Плановете показват, че през 2020 г. ЕС ще задоволява 20.7% от потреблението на енергия с ВЕИ", казва Джъстин Уилкис от EWEA.
Испания, чиято цел също е 20%, вероятно ще надхвърли този праг с 2.7 процентни пункта. Очаква се в Германия делът на ВЕИ да е по-голям с 1.6 пункта спрямо заложената цел (18%). Държави като Люксембург и Италия, които няма да произведат достатъчно зелена енергия, обявиха, че ще купят недостигащите количества.


Междувременно висш представител на ЕК призна, че друга цел от пакета "20-20-20" - намаляване на енергийното потребление с една пета, няма да бъде постигната. "Изчисленията ни показват, че със сегашните политики вероятно няма да постигнем 20-процентното намаление", каза Мари Донъли, шеф в генерална дирекция "Енергетика", пред EurActiv. По план в общността трябва да спести 370 млн. тона нефтен еквивалент.


"Предизвикателството е, че трябва отделим икономическия растеж от повишаването на енергийната консумация", смята експертът. В същото време около 8 млрд. евро от средствата за подобряване на енергийните спестявания по Кохезионния фонд все още не са използвани. Донъли изрази безпокойство от бавното усвояване на средства за изолиране на сгради. Парите трябва да се разпределят до края на 2013 г.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  "...каквато цел общността си постави, за да намали зависимостта от въглеводородни горива..."
  Айдее, уйде коньо у ряката!
  Ами, друзья мили, аркадаши, нали слагахме перки и и панелки да намалим температурата? Сетне като Дедо Боже си напрай майтап тръгнахме да спираме "климатичните промени".
  Сега се оказа, че трабвало да "намалим зависимостта си".
  Извинявайте, мили мои, ама от какво и как точно да бъде "зависим" не е ли свободен избор?
  Аз понеже продавам тиквени семки на Женския пазар, ще взема да дръпна една жица на нашта Кристалина у Брюксел да удари едно рамо и отърве европейското народонаселение към пристрастеността му към слънчогледовите семки.
  Това безобразие повече не може да продължава и е крайно време да се направи нещо за спасяването на Европа и въобще живота на Планетата!
  Не на слънчогледовите семки и зависимостта към тях! Да спасим Живота на Земята!


 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Да, защото за пестенето на енергия никой не е заковал 50 пъти раздути цени, държавно гарантирани за 25 години напред.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Е, то намалението на енергопотреблението обикновено става не по изкуствен, а по естествен начин - в резултат от повишаването на енергийните цени. Като че ли натам отиваме. В момента цената на суровия нефт отново надхвърля 80 долара за варел.

  Дали цените за ВЕИ са "раздути"? На всички циници е хубаво да се напомни, че ВСИЧКИ инвестиции в електронергетиката у нас стават при гарантирани изкупни цени на електроенергията. И порядъкът на тези цени е горе-долу като преференциалната цена за водноелектрическите централи. Вярно, при вятърните електроцентрали и при електропроизводството от биомаса преференциалните цени са около 2 пъти по-високи. Много по-високи са само цените при слънчевите електроцентрали - те засега са с много малка инсталирана мощност. Затова има смисъл от всички видове електропроизводство на база ВЕИ да се предпочитат водноелектрическите централи - все пак за тях има още огромен неизползван потенциал у нас. А за слънчевата енергия да се предпочитат инсталациите за топла вода - парадоксално е, но при тях засега няма никакви стимули.

 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#3] от "ijj":
  Стават, защото у нас енергетиката е мот-а-мот по комунистически и пазара не е либерализиран и не е конкуретен.
  Това рано или късно ще се промени и тогава няма как да си гарантираш цената и избиеш "инвестицията".
  Ходи в Германия да правиш енергийна инвестиция и се опиташ да договориш твърда цена за 25г напред с електроразпределителите. Ще си умрат от смях!
  Има си параметри "от-до", прогнозни модели, регулации за екология и безопасност и ти така си правиш сметките, че да се включиш и остане печалба за тебе.
  А тука намерили село без кучета отявлени международни мошеници от Изток и Запад, дет нямат и два лева да си вържат гащите, се барат "инвеститори" хванат някое местно политическо хюмне и давай сега "да инвестираме" и подписвай тука за сто години напред ква ще е цената да си изкярим, ще има и за тебе, брато.
  И нашенските хюмнета подписват и се хилят като пачи щот уредили "голямата инвестиция".
  Хайде холан. Като му причернее на българина и докипи, да ви видя тогаз де ще се криете.

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До k__ (коментар 4):

  Ами нали точно в Германия тази система (с преференциалните цени за ВЕИ електроенергията) има най-голямо в света приложение? При това с по-добри резултати от 3-те други насърчителни системи, прилагани в някои други страни от ЕС (зелените сертификати, търговете и данъчните облекчения)? И когато тези преференциални цени в Германия се намаляват, това се отнася само за нови инсталации, влизащи в действие през бъдещи периоди, а не за тези двадесетина години, за които продължават да действат за съществуващите инсталации (на никой дори и през периферията на съзнанието не му минава мисълта, че е възможно нещо друго).

  А иначе нашата страна е типичен пример как по-високите цени стават причина за свиване на енергопотреблението – и то с повече от "целевите" 20%, ако се смята периодът от 1990 г. насам.

  Въпросът е, че повишените цени на конвенционалната енергия не винаги остават по-високи. Имаше едно голямо покачване на енергийните цени в 1976 г., второ през 1983 г., след което чак до 2000 г. енергийните цени падаха. Така някои построени при по-високи цени инсталации (например геотермалните инсталации във Франция) после станаха неизгодни. Това е така, защото при всички системи – и "пазарни", и непазарни, конвенционалната енергия се продава на цени много над себестойността й и винаги е възможно тези цени да бъдат намалени, ако е необходимо. От тази гледна точка наличието на алтернативни източници (като ВЕИ) има дори някакъв положителен конкурентен ефект, макар и на сравнително високи ценови нива.

 6. 6 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#5] от "ijj":
  Системата на стимулиране на ВЕИ в Германия няма нищо общо с нашенските договори по фиксирани (те не са и "фиксирани", защото имат индекс за инфлацията, за д аняма мърдане) цени за десетилетия.
  Както виждаш там е възможно цените от ВЕИ и конвенционални и да падат и никой не прави трагедия от това.
  За никаква конкуренция в енергииния бранш у нас не може да се говори, докато не се отвори пазара и разбие монопола.
  Дотогава цената на тока в България е само една - нагоре.
  Докога? Докато дойде момента да плащаме едни от най-високите цени за електроенергия в Европа, както в момента плащаме едни от най-виоските цени за мобилни комуникации.
  Навремето когато се повдигнеше въпроса за допускане на още един мобилен оператор на пазара от девет дерета вода докарваха Костов и Бакърджиев да ни убеждават, че нямало достатъчно клиенти за два оператора и как щели да си избият инвестицията, нямало честоти и се застрашавала националната сигурност и прочие глупости на търкалета.
  Сетне първия пробив с фиксираните цени бе направен с рехабилитациите на Марица Изток и като мина номера, де що имаше световен мошеник и всеки по-отракан селски анцунг се урна "да инвестира" във ВЕИ в България при тия условия.
  Що не ходят да инвестират в Германия или Мароко, дори?
  Щот никъде няма да намерят толкоз прости и продажни чиновници да им сключат договори изцяло в тяхна полза и никакъв риск за следващите 10-20-30 години.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK