WikiLeaks: САЩ и Япония са се договаряли тайно за улова на китове

Тази снимка се разпространява под Creative Commons лиценз<br />

© dalli 58

Тази снимка се разпространява под Creative Commons лицензАмерикански и японски дипломати тайно договаряли компромисно споразумение за улов на китове в навечерието на ключовата среща на Международната комисия по китолов, орган, който регулира международните китолов през 2010 г. Това съобщава лондонският в. "Гардиън", като се позовава на нови документи от базата данни на сайта WikiLeaks.
Япония и САЩ обсъдили възможността да се действа срещу активисти, участващи в международни природозащитни организации за борба с китолов като част от политическа сделка за намаляване на китолов в антарктическите води, става ясно от изтеклите документи.


Четири поверителна вътрешни канала между американското посолство в Токио и Държавния департамент във Вашингтон, разкрити от WikiLeaks, показват, че американски и японски дипломати водели тайни преговори преди срещата.


Американското предложение предвиждало да принуди Япония да намали броя на китовете, които Япония убива всяка година в убежище за китове в Антарктика в замяна на законно право да ловуват други китове по собствените си брегове. Освен това САЩ предлагат ратифицирането на закони, които да "гарантират сигурността на моретата " - препратка към групите екоактивисти, които се опитват да спрат китолова с природозащитни акции и протести в моретата.Предложението на САЩ в крайна сметка не бе прието от Великобритания и ЕС през юни 2010 г.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Кви "природозащитни организации", кви пет лева. Sea Shepherd не е природозащитна организация а една дебела свиня, която лъже за пари и разни заблудени, дето се литкат след него.

  А да забранят на японците риболова е като у нас да забранят доматите и краставиците.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Мдам, тези сговорки не правят чест на САЩ и разкриването им оправдава съществуването на Уикилийкс.

 3. 3 Профил на alex22
  alex22
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Гледах по ТВ „Анимал Планет”, убиването на китове от японските китобойни кораби , направо е отвратително .Не ми побира ума такава културна и духовно извисена нация да извършва такива зверства в сегашно време.Възхищавам се на активистите на организацията „Сий Шепърд” на действията които правят срещу незаконния улов на китове австралийската акватория на Антартика.

 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  "срещу незаконния улов на китове австралийската акватория на Антартика"

  Земи се образовай, смехурко, японците ловят китове съвсем легално. Също толкова легално, колкото ги ловят в Норвегия, примерно.

  За "австралийската акватория на Антарктика" па да не говориме, явно не си влизал в час по география.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":
  Китовете не са риби и между китолов и риболов има разлика. Освен това дисциплината "японски китолов" включва и касапско избиване на цели стада делфини само заради перките им. Тези хора просто трябва да бъдат всячески ограничавани в това отношение.

 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  "касапско избиване на цели стада делфини само заради перките им"

  [посочете сериозен източник]

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на alex22
  alex22
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "jubal harshaw": Мили ми смехурко , точно защото съм влизал в час , също и някъде другаде където ти не си бил. Да си чувал случайно за 200 милна икономическа зона . Повече няма да ти отговарям , защо в тъпи полемики не ми се влиза .Има навигационни карти , научи какво е географска ширина и дължина , научи се да да намираш мястото си на картата , къде се извършва уловът , и сам ще разбереш колко си неук.

 8. 8 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Да си чувал случайно за 200 милна икономическа зона "

  Де що е зелено, все е идиот, но мое да метка плюнки. Спецялно за тебе, от новините, 200-милна зоно:

  "Watson said. By Saturday, the group had tracked down three of the fleet's ships in an area about 1,700 nautical miles (3,200 kilometers) southeast of New Zealand"

  Нерде 200, нерде 3200.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 9. 9 Профил на alex22
  alex22
  Рейтинг: 221 Неутрално


  До коментар [#8] от "jubal harshaw": А да си чувал за острови в акватория на Антартика , притежавани от Австралия , както за подводни възвишения , май не.

 10. 10 Профил на michael22
  michael22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Привет на Съюза на Съветските Американски Републики, на империята на изгряващия Диарбекир и на Съединените Руски Щати!
  Ганьо отдавна го е казал: всичките са мекерета!

 11. 11 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  разбира ти главата от защита на китове на теб, бъркаш sea shepherd с greenpeace. ..
  http://www.seashepherd.org/news-and-media/editorial-101222-1.html
  Тази група е направила за опазването на океаните повече от много други, заслужават уважение и подкрепа..

 12. 12 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#9] от "alex22":

  За кои конкретно острови говорите, всезнайко? А за "подводните възвишения" - браво, откривате нова страница в морското право. Тия ви умозаключения обаче не променят фактите - които са, че японците си ловуват напълно законно.

  За разлика от еко-терористите от Sea Shepherd, които са в нарушение на половината морско право, не правят нищо полезно и освен тва са доста неприятни естетически.

  До коментар [#11] от "d.berov":

  Нищо не бъркам, смехурко. Грийнпийс са по-сериозна организация от тая на страхливата свиня Пол Уотсън и от тех има некаква полза. От Уотсън - полза йок.

  А и Sea Shepherd не правят абсолютно нищо за опазването на океаните. Ако правеха, немаше да замърсяват океаните като си потапят корабите сами за пиар ефект

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 13. 13 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "jubal harshaw":
  Прочети линка, който ти пуснах по-горе и се информирай малко повече за това как Грийнпийс 'пазят' океаните в момента - пишат писма и изрязват китчета от хартия. Относно морските територии на Австралия в Антарктически води, погледни ето тази карта:
  http://www.ga.gov.au/image_cache/GA3746.pdf
  Exclusive economic zone продължението на антарктическтие територии на Австралия по-специално, имат и няколко острова в региона..
  А ето ти и карти на защитената зона, приета от международната комисия по китолова, в която японците бракониерстват:
  http://iwcoffice.org/conservation/sanctuaries.htm
  http://en.wikipedia.org/wiki/Southern_Ocean_Whale_Sanctuary

  Сий Шепърд и Пол Уотсън се борят с бракониерството и нарушаването на международни споразумения срещу улов на различни морски животни още от 60-те години на 20-ти век. Те са единствената организация, която се е заела напрактика да наложи спазването на споразумения, които са подписани от всички морски държави, включително и от Япония. Уловът на китове е забранен в световен мащаб и се регулира от международна организация ( за нейни заседания става дума в горната статия). В договорите за забрана има 'вратичка' че китове могат да се ловят за научни цели, под този предтекст японците годишно убиват около 1000 животни, които веднага отиват на пазара на месо в Токио и изобщо не се използват за научни цели. Японците нагло лъжат целия свят и определено не са гладуваща нация, оцеляването на която зависи от улавянето на тези животни. Отделно че уловът, който провеждат в Антарктика е на територията на специално установен за защита на китове по време на размножаване резерват. Единственото, което правят Поул Уотсън и неговите кораби е да пречат със законови средства на японския китоловен флот да убива животни, резултатите от което са че годишно те улавят все по-малко китове и постепенно минават на загуба и субсидии от японското правителство. До няколко години ако всичко се развива както трябва, за тях просто няма да е икономически изгодно да ловят китове и тази лудост ще спре.
  Отделно има го и въпроса, че самия улов на китове за ядене на месото им е безумство, тъй като в тъканите им се натрупват вредно високи количества тежки метали и ДДТ. Китовете са на върха на хранителната верига в световния океан, и поемат натрупаните в по-долните нива на веригата количества тежки метали ( кадмий, живак) и опасни химикали като ДДТ от планктона и рибата, които поглъщат, и концентрират ги в тъканите си в процеса на растежа и обмяната на вещества. Японските китоловци знаят за този проблем, отчели са го и в техни изследвания, но не спират улова, а даже имат някаква извратена кампания да 'осигурят' китово месо на всеки японски ученик в училищата им.. която май е пропаднала, именно поради този лек проблем с тежките метали..
  Всички тези факти са в наличност в интернет, проверете сайтове на sea shepherd или сайта на the cove, търсете в уикипедия, а има и специализирани научни издания за морските бозайници ( cetacean research) ..

 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#13] от "d.berov":

  1. На ПДФ-а, дето си го приложил всичката вода, която се пада на 3200км на изток от НЗ (където би требало да са японските изследователски съдове) е в светлосиньо - т.е. международни води

  2. Японците не "бракониерстват", а провеждат утвърдени от IWC изследвания на китовата популация.

  Пробай пак.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#14] от "jubal harshaw":
  Прегледай втория линк, където има карта на установените от IWC защитени от улов на китове територии. Тези територии обхващат голяма част от океаните около Антарктика, там се подвизават и японските китоловни флотилии. После чети линка в уикипедията, Япония е единствената страна-членка IWC, която отхвърля тези защитени територии, и си лови китове на воля. Това е нещо като политиката на Иран и Северна Корея за ядрените оръжия - отхвърлят едностранно споразуменията за нераспространение и си произвеждат бомби, съвсем легално, според техните си разбирания. Когато някой лови диви животни в нарушение на международно приети спогодби той е бракониер. А проучвания на китове се правят без да има нужда от убиване на 1000 животни годишно, както ще ти каже всеки биолог, занимаващ се с проучвания на популации на застрашени животни. За справка, мога да ти посоча добри курсове по популационна биология. Никой сериозен учен и институ занимаващи се с проучвания на морски бозайници не приема глупавите оправдания на японците за китолова им, всъщност тяхния опит да се скрият зад думата 'research' е срам за цялата научна общност.Рано или късно ще им дойде акъла, най-малкото като осъзнаят че китовото месо не става за храна..
  И изобщо не ми е ясно за какво се пънеш да защитаваш японците? Sea Shepherd и тази година ще ги тормозят допоследно, и тази година техния китоловен флот няма да убият колкото им се иска животни. В момента точно това се случва, нипонците от 10 дена един кит не могат да гръмнат, защото са прекалено заети да се преследват с корабите на Sea Shepherd. Аз съм доволен от това, както и няколкото други милиона души, които дават дарения на организацията, за да поддържа тази кампания. Междувременно Грийнпийс могат да си сгъват хартиени делфинчета и да си държат корабите в пристанищата..
  http://www.seashepherd.org/news-and-media/news-110107-1.html

 16. 16 Профил на sstanchev
  sstanchev
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#14] от "jubal harshaw":

  Ама ти сериозно ли? (си вярваш на написаното)

 17. 17 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#15] от "d.berov":

  "После чети линка в уикипедията, "

  Баце, аз отдавна съм спрел да се разправям с хора, на които източник на знания за света им е лайнопедията. Безперспективна работа е това, ша знаеш

  Фактите съм ги изложил по-нагоре, образовай се ако имаш акъл да надскочиш лайнопедията.

  Ако не - жив и здрав, на мен не ми дреме особено.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 18. 18 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#16] от "sstanchev":

  Уху, вервам си. И още чакам некой да ми покаже как японците ловят китове в 'териториални' води на Австралия.

  Ма пусто нема кой, оти нема кой да редактира лайнопедията

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 19. 19 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#17] от "jubal harshaw":

  'баце' аз съм се образовал достатъчно, имам дипломи по морска биология от немски и датски университети, пускам ти линк в уикипедията като най-достъпно и кратко написан за лаици.. но явно е над нивото ти. Аргумента ти е, че е законно да се убиват с 'научни' цели хиляди китове годишно, за да се правят на суши, моя аргумент против това са горните факти, оспори ги и тогава ще продължи тази безмислена дискусия. Междувременно японския китоловен флот е блокиран от Сий Шепърд

 20. 20 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#19] от "d.berov":

  Имаш, баце, имаш. И немски, и датски, че сигурно сега караш пост-доктрорал в Пернишкия Университет по Компютри,

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 21. 21 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  питай гугъл бе 'баце' името ми е същото като ниka-ми, dimitar berov..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK