Международни организации разработват общ стандарт за екоотчетност в бизнеса

Международни организации разработват общ стандарт за екоотчетност в бизнеса

© www.sxc.huОрганизацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) стартира партньорство с Глобалната инициатива за отчетност (GRI) за утвърждаване на общи стандарти при изготвянето на отчетите за екологична устойчивост на международните компании.


Очаква се партньорството да допринесе за по-голяма яснота и последователност в отчитането на работата на компаниите по всички конкретни екологични показатели - вложените материали и процента рециклирани суровини, енергийната консумация, използването на вода, парниковите емисии, транспорта на стоки, третирането на отпадъци и ефекта на производството върху биоразнообразието.


Система на GRI за отчитане на устойчивото развитие в момента е най-използваната в света. Тя предлага готови принципи, информация и насоки за корпоративно отчитане на стъпките в посока устойчивост. Насоките на GRI са приложими за компании от различен мащаб, в различни бизнес сектори и географски региони и се използват ежегодно от хиляди компании при изготвянето на отчетите им за устойчивост.
Те осигуряват добра прозрачност и рамка, улесняваща търсенето на информация от заинтересуваните страни - местни общности, акционери, служители, доставчици, клиенти или граждански организации. Системата на GRI включва и специализирани допълнения за отчитане на устойчивото развитие в конкретни сектори.


Подписаното споразумение цели обединяване на системата за отчетност на GRI и насоките на ОИСР към мултинационалните компании.


Документът на ОИСР, изготвен през 2000 г. и съдържа препоръки от всички страни - членки на организацията, в ключови области като бизнес етика, спазване на законодателството и международно признатите стандарти в дейността, както и поведение, съответстващо на обществените очаквания.


От миналата година той включва и специални текстове, свързани с веригите на доставка, човешките права, околната среда и климатичните промени.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK