Евродоклад: Повече от половината българи дишат прах над нормите

Евродоклад: Повече от половината българи дишат прах над нормите

© Красимир ЮскеселиевОколо 57 % от населението в България е изложено на наднормени нива фин прах. Това стана ясно от доклада на Европейската агенция по околна среда "Европейската околна среда: състояние и перспективи - 2010", представен днес в София от екоминистерството.


Проблемът, който отдавна е известен, се дължи главно на неуредените транспортни проблеми в българските градове и нарастващия брой автомобили, както и на използването на твърди горива за отопление през зимата, посочиха от ековедомството. На въпрос дали държавата може да участва в решаването на дългогодишния проблем министър Нона Караджова отговори, че отговорност на общините е да вкарват ограничения за трафика, каквито има в други страни, умни системи за регулиране на движението и др.


Според европейската директива за чистотата на въздуха, всяка държава има право на не повече от 35 превишения на нормата за концентрация на фин прах годишно в дадена точка за измерване на емисиите. Във всички пунктове за измерване на концентрациите вредни вещества в страната, обаче годишните превишения са над този лимит, посочи директорът на Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството Ваня Григорова. Поради това България рискува наказателна процедура за неспазване на нормите, обяви неотдавна ведомството.
Общините с наднормено съдържание на прах са задължени да имат списък мерки за решаване на проблема с финия прах в програмите си за чистотата на въздуха. В края на 2009 г. в отговор на запитване от България Европейската комисия отказа да даде отсрочка за изпълнението на задължението. Тогава стана ясно, че 30 общини, които имат редовни замърсявания с фини прахови частици, нямат такива мерки. ЕК даде срок на държавата до края на март да е готова с допълването на програмите. Въпреки че остават броени месеци до крайния срок, до момента никоя от тях не е предала адекватна програма, каза Караджова.


София, която е сред 30-те общини с чести замърсявания на въздуха, няма да е готова с актуализиране на програмата за чистота на въздуха до края на март. Това заяви пред "Дневник" зам.-кметът на столицата по екологията Мария Бояджийска. Причината е, че общината още няма точни данни за замърсяванията от транспорта и битовото отопление, и не може да направи изискваното от евродирективата компютърно моделиране на източниците на замърсяване. "За ограничаване на трафика в София може да се говори едва след няколко години, когато общината ще е осигурила алтернативен транспорт", коментира Бояджийска. Дотогава трябва да бъде завършено метрото с планираните отсечки от кв. "Надежда" до бул. "Черни връх" и кв. "Княжево" - кв. "Левски Г" и да приключи ремонтът на Околовръстното шосе.


България не е единствената държава с такъв проблем - за неспазване на нормите за фин прах Европейската комисия в момента води наказателни процедури срещу 20 от 27-те страни членки, добавиха от екоминистерството. Някои от тях вече са в Европейския съд в Люксембург.


От европейския доклад стана ясно, че делът от българското население, който диша наднормени отрови - прах, азотни и серни окиси, озон и т.н. е много висок. През 2009 г. той е достигнал 22 % при средно за ЕС 5.9 % от населението.


България е европейски "шампион" по лошо управление на отпадъците и по енергийна интензивност, отчита още докладът. Страната е с най-нисък процент на оползотворяване на отпадъците си и съответно най-висок процент на депониране - над 90 % от битовата смет. В другия край на класацията е Швейцария, където заради добре работещите системи за разделно събиране на отпадъците, компостиране и изгаряне на отпадъците за енергия в земята не се зарива никакъв битов боклук, посочи шефът на ИАОС. По енергийна интензивност - количество енергия, използвана за производство на единица брутен вътрешен продукт, България е около 5 пъти над средното за ЕС, от което българската икономика губи конкурентноспособност.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  безплатен съвет към Столична община - мийте улиците по-често.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  oще един безплатен съвет към Столична община - преустановете паркирането по калните площи (бивши "зелени площи"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на bokosama
  bokosama
  Рейтинг: 8 Разстроено

  И осигурете нормални площи за паркиране, а не хората да спират колите си в най-голямата кал и после да я разнасят из цяла София.

 4. 4 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#1] от "хм":


  До коментар [#2] от "cinik":

  Кво ревете бре неблагодарници , вижте теменужките и градинките оставени от мутрата

 5. 5 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 481 Неутрално

  И спрете от движение всички автомобили, бълващи димни завеси от ауспусите си!

 6. 6 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Снимката е достатъчна. София вече е една скапана кална кочина. Първо трябва да се измият мозъците на 90% от "столичани".

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хора, проблема не е в колите. Проблема е в твърдите горива (дърва и въглища), с които енергийната мафия ( Гоце и сие) принуждават над 70% от хората в България да се отопляват зимата.
  Това е проблема - цената на тока!

 9. 9 Профил на bobi1946
  bobi1946
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко е пълен хаос ,само престъпноста е организирана.

 10. 10 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1021 Весело

  А ето и един практичен съвет - ходете повече по кръчми, там от 1 месец въздухът е чист

  До коментар [#1] от "хм":

  Кво значи по-често? Моята я измиха за последно 89-та. Т.е. да почакам още 22 години ли?

 11. 11 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Като се пусне и другия лъч на метрото в центъра на София трябва да се забрани за автомобили, или да стане четни-нечетни.

 12. 12 Профил на mind_twist
  mind_twist
  Рейтинг: 470 Неутрално

  натискат ни да станем като белите държави, а ни сме упорити, да паркираме по тротоарите, да карем с 200 в градо, да изхвърлим фаса през прозореца, да шарим из улиците без мигачи, да минаваме на оранжево, да хвурляме опаковки около кошчетата, да не се почиства нищо обществено (нали дъжда е за това).

 13. 13 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 638 Гневно

  Още един безплатен съвет към Столична община - спрете далаверата наречена синя зона. Преместете дейността в едно общинско предприятие и спечелените пари използвайте за изграждането на паркинги, велоалеи и поддържане на зелените площи. Стига с тия кражби! Иначе за миенето - 100%. Основната запрашеност идва от липсата на каквото и да е миене на улиците.

 14. 14 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimen":

  Сакън недей! Ако станат на принципа четни-нечетни, Ганьо вместо да си вземе що-годе прилична кола за 5 бона, ще си вземе 2 трошки за по 2 бона. Справка - Атина. Там всеки е с по 2 коли.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimen":

  с четни-нечетни отпада като решение. Батовете може да дължат по 3 бона за парно и да нямат 2 лева за чистачката на входа, но в семейство задължително държат по 3-4 таралясника, с все един от които забраната ще бъде шунтирана

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#5] от "darkstar":

  За димящите ауспуси - общината трябва да даде личен пример, като разкара веднъж завинаги икаруси и мерцедеси 8-ма ръка, каквито ги има изобилно по половината линии: 76, 120, 305, 413

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Защо само Столична община? Доколкото разбирам има още 29 такива общини. Много други общини са се разминали вероятно само защото там не се правят замервания.
  Екотакси върху въглища? върху дърва?
  Паркирането и строежите са с доста съществен принос. Защо не данък върху автомобилите според емисиите? Караш със евро4/5 - без данък. Караш 20 годишен неподържан дизел - 499 лева годишен данък. Така ще се реши и проблема с паркирането по градинки и обикновени кални полета.

 19. 19 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Весело

  На село момчета , на село или в малко градче !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Забранете в София отоплението на брикети и дърва.
  Това може да се направи именно от Нона Караджова или от Фъндъкова. Има си наредба в която е забранено да се изгарят разни материали за отпление, но не може в град от 1.5 млн души да е разрешено всеки да се отоплява на въглища.
  Въведете еко-нормите за колите. Поне изискване за катализаторите въведете - катото е в другите страни.
  Всички зелени площи да са затревени, а паркоместата с паркинг елементи.
  Това което дишаме е резултата от управлението именно на ГЕРБ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "използването на твърди горива за отопление през зиматa"

  А с какво да се отопляваме,
  ако живеем в град без парно,
  тока стана твърде скъп,
  газта също поскъпна доста (благодаря, Р.Овч.!),
  и нямаме 15000 евро за геотермална инсталация?

  Впрочем проблема не обикновеното запрашаване, а сярата в "жълтия дим" от горенето на най-евтините каменни въглища.

  Хората биха горили пелети и бриети, ако бяха на достъпни цени. Хинт - пелетите се правят от всякакви боклуци.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 22. 22 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо Столична община да ви е виновна, МОСВ да не би да са наблюдател от ООН, за две години на власт какво направи Нона за да реши този проблем, освен че се самонагради за Нова година

 23. 23 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Десен, управлението на ГЕРБ не цвете, но на мен лично ми писна да чета, че ГЕРБ е виновен за всяка простотия в тази държава. Тази мантра може да постигне обратен ефект.
  При другаря Костов също се паркираше по градинки и паркове. И по времето на другаря Костов някои хора се отпляваха на дърва и въглища. Нещо повече - по времето на другаря Костов ТЕЦ Варна работеше на въглища, а другаря Мухобойко затвори блоковете на ТЕЦ Варна, които са на въглища. А сега де? Кой ли ще да е виновен в тези плоски постановки?

 24. 24 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Гневно

  КУментара на Нона е: "Общините трябва да бла-бла...".
  КУментара на общините е:"Министерството трябва да бла-бла..."

  За какво им плащаме на тия УРОДИ заплати?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#3] от "bokosama":

  Площите между блоковете, които в София са "най-голямата кал", в Скопие и Нови Белград са озеленен паркинг - асфалтирани, с изключение около многото дървета. Поддържани и охраняеми. Наричат се "паркиралища" и за тях се плаща годишен абонамент за паркиране 500 евро. Хората първо си правят сметката, дали ще поемат този разход, и с остатъка си купуват колата. В България се купуват няколко автомобила - за теб, за жена ти, за ходене на вилата и 1 до 3 резервни (старите се държат за зор заман). Следва разход за спойлери, климатроник, уредба, тунинг чип и пр.. Накрая се паркира в калта, като достъпът до колата става с навиване на крачолите до коленете

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Само да вметна, че днес беше внесено предложение от Герб да бъде намалена такса смет за София. Може би са сметнали, че е чисто. Избори идват...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И още един безплатен съвет - оправете целия градски транспорт (не само метрото), така че да бъде удобен за ползване (като маршрути и като разписание) и хората да не си ползват чак толкова колите.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 28. 28 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Тодор Живков беше ИГОИСТ! Той от страх друг индустриални град да не надмине София, строеше заводи във и около столицата. Комини, комини, София е потънала в пушеци. Га ти индустрията, га ти напредъка ........

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 29. 29 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Друг източник на фин прах е калта.... дори ветровете навяват фин прах от полето извън градовете....

  Най-ефикасният метод за борба с финия прах е дъжда... ако вали постоянно няма да има фин прах.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 30. 30 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#22] от "astronavt":

  Ми да, тя за две години свърши работа колкото за една, даже за половин година ))

 31. 31 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нека всички отидем в заведение за непушачи; там въздухът е чист.

  gradinko.bg
 32. 32 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#29] от "KOBOLD":

  Да бе, на Коболд нали вали постоянно, ама ние сме 13тото племе, малко да не вали и настава прахоляк... Какво да правиме, чакаме ви да ни намерите с Баттлестар Галактика...

 33. 33 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Значи България затова ли влезе в ЕС да плаща глоби за щяло и нещяло ?

  Не може ли да се накажат хората от администрцията ?

  По-рано (през 70-те) в детската градина пакосниците ги караха да стоят прави на прозореца по бели гащи, за да ги гледат минувачите.... Нещо от този род би било по-ефикасно....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 34. 34 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 463 Неутрално

  От къде мога да си купя пропан бутан или нафта без акциз за домакински нужди ??Кажете ми и на каква цена и още от другата зима локалното ми парно минава от въглища на газ!?

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 35. 35 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Погледната високо от планината, България изглежда в 17 век мръсна пушеща сива и кална. "открийте България в пушека " може би това трябва да е логото на клипа за чужденци!!

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "sasoss":

  А кой е виновен? Аз ли, ти ли?
  Нали затова им гласува народа доверие - да им е чисто и преметено. На по-предишния - мадридското говедо също. На предишния суек - също.
  Еми такива си ги избрахте бе! И да точно ТЕ са ВИНОВНИ!
  Само те и никой друг! Както само те имат властта, така и само те носят отговорността за използването и и бездействието с нея.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  След толкова много ремонти, особено в София, всичко тъне в кал.
  Ако ги питаш защо, такава била технологията.
  А истината е, че такава е технологията на краденето.

 38. 38 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 572 Гневно

  За 20 години България се превърна в страна на спиращи дъха и парализиращи мисълта контрасти. Член на престижния клуб на богатите – ЕС, в някои отношения ние изпреварихме както “новоприсъединените” държави, така и онези от Стара Европа.
  Парадоксалното за други, ние сякаш приехме за нормално...

  Нашенските си "нормалности", за онези които имат време за четене:

  http://pozicii.net/2010/11/balgariya-kontrasti-paradoksi-i-kompromisi/

  http://www.chara.blog.bg,
 39. 39 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 491 Неутрално

  София ако не спре разрастването си няма изход. Това означава да се спре застрояването в зелени площи, да се спазва стриктно ЗУТ по отношение на сервитутите и височината на сградите, да се спре промяната статута на земеделски земи в регулирани с цел застрояване и т.н.

 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#39] от "paolo51":

  Tи явно си кретен!
  Известно ли ти е че зоната от София до околовръстното на север е със статут "земеделска земя"?
  Как ще спазваш ЗУТ за сервитути след като собствеността в ЕС изключва сервитута изобщо като понятие?
  Откъде се пръквате такива идиоти не ми е ясно. В оная клоака ВИАС ли така ви тренират?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 41. 41 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Десен 36

  да не те подгони амнезията, че услужливо-срамежливо пропускаш и по-предишните. Сините столични кметове - Янчулев, Софиянски-Мафиянски, Костов и ко от "прогресивните" сини сили. Тогава имахте пълен комфорт на управление - синя съдебна власт, син президент, парламентарно мнозинство, еднопартиен кабинет, огромно обществено доверие, пълна международна подкрепа, сини кметове на най-големите градове. Или викаш те не благоустрояваха себе си, а градини, паркове, инфраструктура.

 42. 42 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 719 Весело

  Аз само да имах комин в апартамента, щях да горя стари гуми и пластмаса...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 43. 43 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#41] от "pachino":

  Също населението имаше доходи реално 0лв на човек, а долара скачаше с всеки ден.

  Не може за 4 години Иван Костов да вдигне икономиката на крака, да насочи България към членство в НАТО и ЕС, и да дойде да измете пред входа ти. Реалистичните очаквания са ключа към един по-хармоничен начин на мислене.

 44. 44 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1092 Неутрално


  Костов ли е виновен за калта?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 45. 45 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Вече повече от 20 години , т.е. в периода на т.нар. българска демокрация, властниците забравиха че улиците в градовете се мият. Сега в най-добрия случай главните софийски улици се мият по ВЕДНЪЖ ГОДИШНО , НО КАТО ПРАВИЛО ЕУДИН ПЪТ НА ЧЕТЕРИ ГОДИНИ , преди избори!!!Как да не си спомняме времето на Тато , когато центъра на столицата се миеШе ВСЯКА ВЕЧЕР!

 46. 46 Профил на lindi01
  lindi01
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз вярвам,аз чувствам,аз съм сигурна
  аз нося в себе си светлините
  ще кажете как е възможно?-възможно
  когато става въпрос за разстояния.
  Ето поглеждам себе си-светлинен квант от слънчев диск
  очите-звезден газ задвижен във спирала
  пропътувала съм Вселената, а ти разбирай
  опознала съм себе си с поглед хвърлен
  ей така бързешката, в огледалото
  а останалите неща,са далечни
  защото са отделени от моя организъм.

 47. 47 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Оловото е една от най-коварните отрови за човешкия оранизъм. НЯМА пределна концентрация, под която да е невредимо, защото се задържа и натрупва неотбратимо в тялото.

  Оловните йони изместват калциевите от техни жизненоважни функции поради сходния йонен радиус и така ги нарушават. Една от тези функции
  е предаването на нервните импулси в нервната система.

  В ранна детска възраст, когато нервната система е в ускорено развитие и най-малки концентрации на олово в организма водят до УМСТВЕНО ИЗОСТАВАНЕ!

  Високи концентрации на олово в кръвта инхибират (блокират) един от ензимите, отговорни за синтезата на хем-групата, която е активен център на хемоглобин за свързване с кислорода. С други думи в кръвта няма работещ хемоглобин, оттам няма нормален транспорт на кислород и натровения с олово заболява от АНЕМИЯ!

  България, 21 век:

  Край Пловдив, на територията на община Куклен, се намира известният Комбинат за цветни метали, чието основно производство е на олово.

  Позволената концентрация на олово в почвите е 80 мг/кг. На някои места в общината обаче се засичат над 300 мг/кг от години... и то не от кого да е а от измерванията на самия комбинат. Става въпрос за земеделски площи.

  Нещо повече - тези концентрации са изпратени от ръководството на комбината на МОСВ при искане на комплексно разрешително за използване на нова, цианидна инсталация.

  Та да обясня на разбираем език:

  Едните КОМУНЕТА от завода казват на КОМУНЕТАТА от министерството:

  "Вижте кво, ние, такова, от години замърсяваме и продаваме оловцето навън, докато другите го похапват. За това вие и думица не обелихте,тъй че дайте ся да сложим и една цианидна инсталацийка понеже сме изрядни в екологично отношение."

  Дами и господа, от наглостта на комунета, десета и разни там ченгета и мутрета, ще ни спасят само широко отворени очи и просвета!

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 48. 48 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До Десен [#40]
  Обикновено не влизам в полемика с такива като тебе. Езика ти просто не ми допада.
  Иначе още с първото си изречение си прав - точно затова става въпрос "зоната от София до коловръстното на север е със статут "земеделска земя" и такава трябва да си остане иначе една тревичка няма да остане.
  Що се отнася до сервитутите и височините не аз съм го измислил, а закона го разпорежда. Иначе ако оставим на такива като тебе "европейци" ще застроят и кварталите извън центъра с китайски стени от бетон. Е кой е как го каза .......?

 49. 49 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Интересно е, че няма призиви ЕК да не се меси в делата на една суверенна страна
  Нека да не им даваме съвети-те си имат експерти, които могат да им кажат какво трябва да се прави, и какво не! Но горе са все хора със сбъркана ценностна система - и Боко, и Гоце, и т.н.

 50. 50 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Защо никой не казва нищо за прахта, която ни хвърлят в очите.
  И на кого да заведем наказателна процедура за това. 100% прах в очите- на първо място сме не само в ЕС!

  apoloniy
 51. 51 Профил на www_
  www_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Евродоклад: Повече от половината българи дишат прах над нормите

  Ех как са загрижени за нас пустите му европейци след като нашите посерко...пардон,продажни управници затриха(приватизиаха за жълти стотинки и тлъст комисион) де що има производство и ни върнаха във феодалния строй.А сега им дишаме праха, ама праха от подметките им(на европейците де).

 52. 52 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#43] от "fantomas":

  Не може за 4 години Иван Костов да вдигне икономиката на крака, да насочи България към членство в НАТО и ЕС, и да дойде да измете пред входа ти.
  ===
  Обаче бате Бойко/ или който и да е друг помислил си да отнеме властта на Командира/ трябва да може за 2 години! Да ви ... в необолшивиките с новия култ към личността!
  Как пък не ви увряха чугунените тикви, че ако любимия ви Командир беше по-хубав от мадридския крадец, още по-крадливата трупа на гея, и "СуперБойко", още щеше да е на власт, а не да се чуди как да влезе в парламента.

 53. 53 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1058 Весело

  Това да не е стара информация от преди да спрат Кремиковци Сега не се ли диш по леко?

 54. 54 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#45] от "dakl":

  А странно защо много преди Тато и много след него улиците на европейските градове се мият всяка вечер. А всяка сутрин пък собствениците на жилища излизат и си мият с препарати тротоарите. Справка Белгия.

  Ама Тато докара селчовците в града и ги натъпка в ЕПК и панелки. Та Ганьо от 6-тия етаж не ще да чисти пред входа. Той е свикнал да си хвърля сметта зад къщи в храсталака.

  Внука на този Ганьо пък стана общински съветник. И краде ли краде от парите на софиянци. Естествено няма да се мие. Щото парите се крадат от общинските съветници

 55. 55 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#14] от "Офца":

  е,чак всеки не...60% семействата,да!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 56. 56 Профил на Vankata_820
  Vankata_820
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В София е много модно отоплението на въглища!
  Сантименталности до безкрай - най-вече простотия и комунизъм!
  Как е възможно държавата да се грижи за най-бедните или за изкукуригалите дядовци със схлупени къщички за стотици хиляди евра за сметка на данъкоплатиците си - като мори тях и децата им с пушека от тези къщурки?! Законът дава право къщичка на отстояние 0 метра от жилищен блок да се отоплява на въглища или друго гориво?! Около 1/5 от децата на София са с бронхиални, астматични или други белодробни проблеми?!
  Как е възможно, в центъра на София да мирише на миньорско село?!
  Как е възможно в центъра на София да има скари или барбекюта на дървени въглища?!
  Как е възможно всички квартални кръчми, барчета и кафенета да са с отдушници за цигарен дим отведени на фасадните витрини(прозорци) на заведението, а не в специални комини, които са изведени на покривите на сградите?!
  Как е възможно в София да се допуска колите да са толкова мръсни, че да не се вижда какъв номер, цвят и модел са?!
  Как е възможно дизелови таралясници без работещ катализатор да се търкалят сред облаците си сажди по улиците в центъра на София?!
  Как е възможно улиците на една европейска столица да са толкова неподдържани, разбити и мръсни?!
  Как е възможно на всяка крачка(квадратен метър) да има добре изсрано лайно от някоя квартална котка или куче, което чака да изсъхне напълно и да се разпилее на прах, след като някое дете падне върху него или го настъпи?!
  Как е възможно всички коли да паркират по градинки и тротоари, да разнасят кал навсякъде и да разбиват пешеходните настилки с маневрите си?!
  Как е възможно да няма такса център за осмелилите се автомобили да навлезнат в тази зона?!
  Как е възможно при направено метро да няма задължителни охраняеми паркинги, за да се облекчи трафика на коли?!
  Отговорът е само един: Държавата се казва Абсурдистан! - това дава отговор на всички абсурдни въпроси...
  Решението е ЕМИГРАЦИЯ, няма изход след 60 години комунизъм!!!

  Vankata
 57. 57 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Появата на димове и прахове е възможно и необходимо за правилното развитие на българското население.

  Има обаче един проблем: СеСеСеРейската радиация от СеСеСеРейски Чернобил, която радиация доказа, че е ВРЕДНА РАДИАЦИЯ за разлика от Щатската, която е ДОКАЗАНО ПОЛЕЗНА.

  За справка, разходете се виртуално до Чернобил и вижте пораженията върху населението на Европа, вкл. и България и не пропускайте да разгледате до какво е довела САЩската радиация в Хирошима и Нагасаки - цветущи модерни градове.

 58. 58 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 887 Неутрално

  За последствията от чернобилската радиация не е необходимо да представям снимков материал, поради вредност за вашето здраве, но за полезността на ЩАТСКАТА радиация може да се пише, говори и показва с часове, моля:


  http://www.asrema.com/a/AA-Japan-Hiroshima_Nagasaki_Today/slides/218-Hiroshima.htm

  http://www.asrema.com/a/AA-Japan-Hiroshima_Nagasaki_Today/slides/220-Hiroshima.htm

  http://www.asrema.com/a/AA-Japan-Hiroshima_Nagasaki_Today/slides/230-Hiroshima.htm

  http://www.asrema.com/a/AA-Japan-Hiroshima_Nagasaki_Today/slides/530-Hiroshima-Nagasaki.htm

  http://www.meriyatrra.com/photos/images/hiroshima-nagasaki-today_6.jpg

 59. 59 Профил на angus_jones
  angus_jones
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До 54: Бастуне, нито преди, повреме или след Тато, София не е била по чиста от селата или малките градчета, където за разлика от София, не можеш да се скриеш зад анонимността на панелка с 1000 души. Не си вади от задницата глупости! Там където хората се познават се знае, кой не чисти....и никой не реве защо не му изчистил някой друг снега, калта, а взема нещата в свои ръце - за разлика от София например.

 60. 60 Профил на stefanopoulos
  stefanopoulos
  Рейтинг: 8 Весело

  Това обяснява вечната мъгла над София през зимата! Като хлебарки сме ние българите - нито прах нито други мръсотий ще ни убият! Да живее България.

 61. 61 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 423 Неутрално

  1. Да свалят акциза на пропан-бутана
  2. Да забранят на автомобили с мощност над 150к.с. да се движат в централните части на градовете.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 62. 62
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK