Климатичните промени влизат в полезрението на банки и застрахователи

Климатичните промени влизат в полезрението на банки и застрахователи

© suburbanblok
Една трета от респондентите се чувстват достатъчно информирани относно климатичните изменения

Големите финансови институции по света не разполагат с адекватна информация за икономически ефекти и рисковете от климатичните промени, които заплашват техните клиенти. Експертизата по въпросите на климата става все по-важен фактор за конкуренцията и успеха във финансовия сектор, а смекчаването на неблагоприятните последствия от измененията в климата продължава да е от първостепенно значение.


Това са част от заключенията от международно изследване на над 60 водещи банки, застрахователни дружества и други финансови компании, проведено от Програмата за околна среда на ООН (UNEP) и Института за устойчив бизнес (SBI), Германия. Сред анкетираните са значими институции като Banco Santander, Citigroup, Deutsche Bank и Munich Re.
Според изследването 89% от финансовите компании с бизнес в Африка не се чувстват добре информирани за климатичните рискове в региона. Процентът е по-нисък в другите континенти, като в Европа 56 на сто от анкетираните признават, че не са достатъчно осведомени.


Инвеститори, застрахователи и кредитори очакват рисковете, свързани с екстремни прояви на времето, в бъдеще да се увеличат, показва докладът с изводите от изследването. Само една трета от респондентите се чувстват достатъчно информирани относно климатичните изменения. Около 80% от представителите искат категорично да знаят до каква степен могат да се доверят на предвижданията за климата. Финансовият бизнес настоява и за повече регионални климатични прогнози.


За да вземат правилни решения, банките и застрахователите имат нужда и от анализи, научни модели и интерпретация на данните, които да са приложими при вземането на решения. "Информацията трябва да е уместна предвид продължителността на договорите; регионите, в които клиентите имат активи или извършват дейност; и материалните опасности за кредитополучателите и застрахованите", пише в доклада.


"Адекватността на данните за климата и тяхната интерпретация за целите на бизнеса ще играят все по-важна роля", коментира Ернст Раух от застрахователната фирма Munich Re, цитиран от "Ройтерс".


Според UNEP и SBI предизвикателствата пред застрахователните и презастрахователните компании могат да се окажат и добра бизнес възможност за остойностяване на риска и предлагане на нови продукти и услуги. Кредитиращите институции са по-малко запознати с проблемите на климата, защото ефектите от тях все още не се превръщат системно в финансово измерими последици, пише още в доклада.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  "Климатичните промени влизат в полезрението на банки и застрахователи"

  Напълно логично развитие на нещата,след като климатичните промени /Бивше глобално затопляне/ ,са измислени за печелене на пари.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Че те са си от години, имате предвид че влизат в полезрението на банките и застраховатрелите извън САЩ ...

  До коментар [#1] от "lz2":

  Квото и да ти отговоря поради липса на простр4ансптво и достатъчно бърз чип нема да го вденеш ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 3. 3 Профил на veso101
  veso101
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Допълнителна банкова такса "климатични промени"??
  Защо не!
  Дори самият раздел от сайта не случайно се казва ЕКОБИЗНЕС.

  Банкерите ще бъдат първите , които ще бъдат изправени пред стената когато дойде революцията.

 4. 4 Профил на stormy
  stormy
  Рейтинг: 8 Любопитно

  'достатъчно осведомен' - някой знае ли колко е 'достатъчно;, или май пак са си правили изследвания out of thin air.

  и естествено, че застрахователите ще очакват "рисковете, свързани с екстремни прояви на времето, в бъдеще да се увеличат," като те по този начин печелят парите си - създават смут и паника и карат хората да платят 'за да се чувстват спокойни и защитени'

  страхът е въсша форма на контрол над хората

 5. 5 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Абе...какви са тези глупости-частни банки и дружества да застраховат имущества и други??? Това е една от най-големите глупости...наред с тази-да има частни нотариуси и частни съдии!!! то бива глупости, но тези са ...направо върха!!! Не може и никога няма да има по-голям застраховател на имущества от ...държавата!!! Защото частника гледа да "излъже" и "намаже", а не да ...възстанови наистина загубеното от човека!!! Нали народът е държавата??? Ако няма народ-няма да има държава!!! Значи-народа го е ...еня, дали ще бъдат компенсирани хората или не!!! Освен ако не са ...шабес-гоим!!!? Тоест помощници на хазарите-на които хич не им дреме за животнити-уж според тях гои!!! Така, ...че от това по-голяма глупост не виждам!!! някои ще почнат да ми развиват някакви теории за ...не знам какво си!!! Предварително ще ви кажа: всичко е глупост, както е и глупост-раздаването на земята-еееей, какво стана??? Имаме много необработваема земя...нали??? А най-икономически изгодно е,...когато се работи много земя наведнъж!!! Тогава имаме и продукция и не ГМО...като сега!!! Сега какво правим? Внасяме от Египет картофи, от Турция домати, от Македония ябълки, нали!!!? Циганска му работа!!!? Вие пак изкарвайте тази хазарска организация ЕС за свещенна крава и ...се подчинявайте-белким останете живи до 2030 година??????????????????????

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#2] от "ivanchoLA":

  "Квото и да ти отговоря поради липса на простр4ансптво и достатъчно бърз чип нема да го вденеш ..."

  Само дето след някоя година банкерите ще искат да ти вденат на тебе един чип с който да те контролират изцяло.

  Мачкай климатичния чейндж!
 7. 7 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1396 Весело

  До "Музар" - продължение от предишен спор:

  Ей, Музаре, я кажи ми сега, като ме питаше "съпромат или семантика" снощи, банките и застрахователите какво ще ги питаш? Щото те от наука не се интересуват много, а ако се интересуват, то е във връзка с печалбите им онли..

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Ама как няма да се интересуват! Що пара има в тая далавера.
  Колко му е да включат покриването на "катастрофичния" риск в пакетите си, първо доброволно а после и задължително.
  Естествено ако се наистина се случи събитието и дойде времме да се плаща, няма да фалират, я. "Застрахованите" пак ще покрият разходите както ги покриха на баш американския "застраховател".
  У нас задължителната автомобилна "гражданска" покрива риск до 1 милион, ама шанса да налетиш в София на някой застрахован за такава сума е по-малък отколкото да се случи земетресение от 8ма степен по Рихтер в София.
  Някой знае ли какъв е максимума изплатен от български застраховател по гражданска застраховка за събития у нас и в чужбина миналата година?

 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Okoto":

  Точно така, не се интересуват как са изготвени моделите, а доколко точно е пресметнат рискът. И това ще го обвържат в договори. Ако някой тръгне да им дудне, че "неизвестностите са факт", просто ще го пуснат по пързалката...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":

  Мимоходом попаднах на филмче точно за застрахователните проблеми след Катрина. Първо застрахователите не са изплатили пълните обезщетения (но в Щатите все се намира някой адвокат да се бори здраво с тях, от личен интерес), и второ - не застраховат новите домове срещу подобни рискове. Заради ниските застраховки намаляват желаещите да си купят/ построят къща в района... Не го догледах, така че само маркирам проблема.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  До коментар [#9] от "Музар":

  И колко неизвестни има в уравнението при изчисляване на риска! Или просто слагаме едни коефициенти, които са направени въз основа на статистиката? И какво показва статистиката? Че се повишава риска или?
  Ама ти що се радваш на якото плюскане за сметка на планетата, не ми е ясно? Не ми е ясно как дишаш тая софийска смрад, как си чистиш двата см. дневен прах вкъщи, как гледаш на оголените склонове на Стара планина от безобразна сеч, как влизаш във клоаката, наречена Черно море, от която едно време ядяхме скумрия!!!
  Не ми е ясно как въобще работиш със петте сетива и с лявата част на мозъка, след като само с половин око се вижда и пресмята, че сегашната консумация расте по начин /проста математика/ такъв, че ще изчерпа ресурсите за някакви си 100-200 години.

  И това не е затоплизъм или студенизъм, а елементарно разсъждение как трябва да живеят хората - по досегашния модел или нещо да се промени....Без префърцунен академизъм и умозрителни творения от разни стаи.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1291 Любопитно
 13. 13 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Не се притесняваи това е за средните, те наистина трябва да се контролират ... много ще ми намали работата не мога да изчакам да сложат такива на моите ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK