Селото – глобално или еко

Kъща в екоселището Финдхорн със слънчеви панели и покрив от торфГлобализацията и индустрализацията заличиха до голяма степен малките селища и общности в развитите страни и на тяхно място създадоха големи градове и мегаполиси. До началото на ХІХ век само 3% от хората в света са живели в градовете, а едва два века по-късно половината население на земята обитава градски райони.


Хилядолетия преди това хората са живеели предимно в общности близо до природата. Въпреки това понятието екоселище е относително нова концепция, изразяваща най-вече стремежа да се създаде общество, което не уврежда природата. Най-общо това са селища с човешки размери, в които за разлика от големите мегаполиси, човешките дейности са безвредно интегрирани в природния свят по начин, който е полезен за здравословното развитие/здравето на хората.


Екоселищата са новаторско обединение на общности, съсредоточени върху устойчивостта и с конкретни цели, сред които развитието на алтернативни системи и технологии - биологични системи за пречистване на вода, технологии за получаване на енергия от възобновяеми източници и др.
Днес в света има около 1500 екоселища

Броят им по всяка вероятност е доста по-голям, което се дължи на факта, че много села и общности в Южното полукълбо използват много малко енергия и природни ресурси, но не са регистрирани като екоселища.


Голяма част от носещите етикета "екоселища" са под шапката на "Глобалната мрежа на екоселища" (Global Ecological network), организацията от екоцентрове, разпръснати по света. Те служат за изследователски, експериментални и демострационни центрове за новаторски идеи и технологии, без претенции да дават готови решения или да налагат определен начин на живот.


"Когато ресурсите обикалят света, хората губят чувството за поддържащия капацитет на биорегионите, в които живеят, и следователно не се опитват да живеят в рамките на този капацитет. Животът в екоселищата е опит да се вместим в него", обобщава концепцията Джонатан Даусън, президентът на "Глобалната мрежа на екоселища".


В този вид населени места преобладават ниски равнища на потребление, което е резултат на замисъла на техните системи. Направени са така, че да намалят максимално използването на ресурси като електроенергия, вода и материали за изграждането им. Те се опитват да насърчават по-зелен начин на живот и да бъдат по-малко зависими от доставки на външни продукти.


Повечето от тях работят за независимост от изкопаемите горива, отглеждат собствена продукция – най-често биохрани, споделят транспортни средства, преработват сами отпадъците си, използват за строежа на сградите местни и високоефективни материали.


Замърсяват много по-малко


Проучванията потвърждават, че въздействието на екоселищата върху околната среда е забележително по-малко в сравнение с отпечатъка на традиоционните общности. Изследване на въглеродните емисии на екоселището "Зибен Линден" (Sieben Linden) в Германия от университета в Касел установява, че емисиите на човек от населението са с 28% под средните за страната.


Зелената общност се представя особено добре в областта на отоплението на жилищата заради производството на възобновяема енергия и използването на енергийно ефективни строителни материали и изолация.


Други две изледвания (от Корнелския университет и от Масачузетския технологичен институт) на потреблението на енергия в екоселището Итака в северната част на щата Ню Йорк са установили, че потреблението на общността е с над 40% по-ниско от средното за САЩ. Проучване на Стокхолмския екологичен институт показва, че екоселището Финдхорн (Findhorn) в Шотландия има екологичен отпечатък на човек от населението малко по-голям от половината от средния във Великобритания.


Това е и най-ниският отпечатък, регистриран в селище в развития свят. Екоселището в Северна Шотландия се превръща само за за четвърт век от парк за каравани в "международна екообщност". Обитателите му създават и собствена валута "еко", като въвеждането й цели да запази парите в областта. Селището е един от първите сериозни опити да се демонстрира, че е възможно съществуване на населено място, което да е същевремено екологично, социално и икономически устойчиво.


Първоначално фокусът се поставя върху създаването на щадящи природата сгради и енергийни източници. В момента в екоселището се произвежда 225 киловатчаса енергия от вятърни турбини, които да задоволяват енергийните нужди на общността. Селището има и собствена система за обработка на отпадъчните води.


Те преминават през няколко резервоара, пълни с растителност, водорасли, бактерии и риба. След биологичната обработка на съоръжението, наречено "Живата машина" (Living Machine), от цистерните излиза чиста вода. Екоселището обмисля и използването на геотермална енергия за отопление. Общността създава 300 работни места и допринася за бюджета на областта с над 6 милиона евро, основно от такси за посещения.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Като е толкова хубаво защо не построиха в Брюксел еднао "еко" село за евродупедатите, а тези батални и грозни сгради.

 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Хората в тези селища ядат ли все пак,обличат ли се?Хайде,произвеждали си сами храната,но и дрехите ли си шият,сами платовете ли си изготвят,обувки ли сами си произвеждат?Децата им къде учат?Какво е медицинското обслужване там?Изнесеното в статията не е новост.Винаги е имало групи от хора,които са се завирали в пещерите и са смятали,че са близо до природата.Така е ,но са твърде далече от цивилизацията.Въпрос на избор.

 3. 3 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  "До началото на ХІХ век само 3% от хората в света са живели в градовете"

  - А у нас до ХХ век само 3 % от хората са живели в градовете , а само 0,003 са имали граждански мантилитет !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 4. 4 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Апък сега 50% са в градовете,а само 1%имат градски манталитет/За София-0,5%/

 5. 5 Профил на dobrogorski
  dobrogorski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идете да видите Финдхорн... мисля че това е бъдещето което искаме за децата си... ех, колко е трудно да се направи такова нещо у нас... Селището в В.Левски в Странджа. беше оплюто от медиите по поръчка, изкараха ги сектанти.. Ба си. Същото е било , даже по тежко с тази общност в Шотландия.На никой от управляващите по целия свят не е изгодно да има независими, мислещи и творящи човешки общности. Това е неоспорим факт.
  Спрете да пишете глупости ами идете на място.

 6. 6 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Това са крайности вече, сектантски истории, нема нужда от чак такова вманиачаване и фанатизъм. Требва да има баланс. И повече екоградове (в несектантския смисъл на думата), селата и така са си добре - с керемиди по покривите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK