Строителството на пасивни сгради се нуждае от насърчаване

Пасивна детска градина в Естония

© Toni Mauring - Creative Commons

Пасивна детска градина в ЕстонияНужни са повече стимули за зелено строителство, за да се подобри енергийната ефективност в сектора. Така сградите ще могат да отговорят на европейските изисквания за почти нулево ниво на енергийна консумация до 2020 г., стана ясно от заключенията на конференцията "Пасивни сгради България".


В момента обаче липсва ясна визия и информация за бъдещата стратегия на страната в сектора, а бизнесът все още не е запознат с новите изисквания на строителното законодателство на ЕС. Европейската директива за енергийните характеристики трябва да бъде транспонирана от страните членки до 2012 г.


Европейското законодателство предвижда до края на 2020 всички нови сгради да са с близко до нулево потребление на енергия. Обществените сгради, които трябва да дадат пример на бизнеса, трябва да отговарят на тези изисквания две години по-рано, смята Светла Бонова от информационна група "Пасивни сгради", организатор на събитието. За целта държавите членки ще трябва да изготвят национални планове за увеличаване на броя на сградите с ниско потребление.
В Европа 40% от парниковите емисии се дължат на енергийната консумация в сградите. Именно затова там има огромен потенциал за намаляване на емисиите. Директивата се очаква да обхване между 20% и 30% от жилищния фонд на територията на съюза до 2020 г., а въвеждането й трябва да доведе до намаляване с 11% на крайното потребление на енергия и сериозно съкращаване на емисиите от въглероден диоксид, каза Георги Стефанов от WWF.


Нужно е ясно послание към бизнеса от страна на държавата. Досега логиката на инвеститорите в бранша бе да се намалява себестойността на сградите, като се предлагат по-евтини продукти, вместо да се добавя стойност. Това е изцяло погрешна стратегия, защото пасивните сгради ще имат висока стойност и след десет години за разлика от конвенционалните, допълва още тя.


Липсва и реален контрол за спазване на строителните норми.


По света и в България


В момента в Европа има 25 хиляди пасивни къщи, за сравнение само допреди десет години те са едва 250, казва Гюнтер Ланг, главен изпълнителен директор на IG Passivhaus Австрия. Най-голям е техният брой в Германия - 14 000, и в Австрия - 8400. В Германия пасивни са вече много от обществените сгради, училища, детски градини и дори затвор. В Австрия в момента има няколко проекта за изграждане на цели квартали.


Не така стоят нещата в България. У нас има готови проекти за едва няколко пасивни къщи. На път е да бъде завършена първата в Благоевград. Тя е дело на архитекта Георги Николов от студио "Архе". Концепцията се развива и в Словения. Там са построени до момента около 900 пасивни къщи, а държавната субсидия за желаещите да се сдобият с такава стига до 25 хиляди евро. Те могат да получат и финансиране с по-ниска лихва от две банки, с които работи словенският консорциум "Пасивни къщи".


Кога една сграда е пасивна?


Тези сгради се наричат пасивни, защото се отопляват или охлаждат сами, в тях вътрешната температура може да се поддържа без постоянната работа на радиатори или климатици. Реално за отоплението им е необходима единствено слънчева светлина. "Даже 10 свещи мога да се окажат достатъчни за нагряването на една стая", дава пример Ланг, който е и собственик на една от първите пасивни къщи.


Хората, които отделят топлина, също са естествени "източници" на отопление, допълва още той. За да стане това обаче, е необходима сериозна изолация на цялата сграда. При пасивните сгради става дума не просто за топлоизолация, дебела над 30 см, а има и случаи с "обвивки" от 70 или 80 см. За поддържането на комфортен климат в тези сгради помага и вентилационната система, с които са снабдени тези къщи.


На обитателите дори не им се налага да проветряват, защото технологията позволява навлизането на свеж въздух непрекъснато, без това да става за сметка на топлината в стаята. Именно заради добрата вентилационна система неколкократно по-ниски са и нивата на въглеродния диоксид и концентрациите на други вредни газове в къщите в сравнение с конвенционалните. Вентилацията спира дори и полените през пролетта.


За нулевото енергийно потребление спомага и елиминирането на топлинните мостове. Това са "слабите места" на сградите, откъдето изтича повече топлина, обяснява Светла Бонова от информационната група "Пасивни сгради България". Решение за прозорците, които се оказват един от най-трудните за елементи, архитектите намират в създаването на троен стъклопакет.


Резултатът от всичко това са сгради с рекордно нисък разход на енергия. В сравнение с конвенционалните сгради, които средно на година изразходват 150 киловатчаса за кв.м за отопление и вентилация, при пасивните къщи енергопотреблението не трябва да надвишава 15 киловатчаса за кв.м.


Предимства на пасивните сгради


- здравословна среда
- чист и свеж въздух
- 10 пъти по-ниски сметки за отопление
- бърза възвращаемост на първоначалната инвестиция
- чувствително намаляване на емисиите от СО2
- устойчиво и качествено строителството
- дълготрайна стойност на сградата

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  С мизерния си начин на мислене Българския строителен предприемач ще проумее това след едно хилядолетие! А преди това ще има две столетия източване на Евро фондове от програмата! Защото мисленето им е как да откраднат а не как да направят нещо смислено!
  А за политиците да не говорим!Не си струва!

  Хитростта пречи на мисълта!
 2. 2 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Весело

  Такава ще е и моята къща...макар и все още в мисловен проект

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 666 Любопитно

  Отдавна в САЩ ако отопляваш с термопомпа жилището си, и похарчиш за нея 10 хил. долара,държавата чрез различни фондове ти връща до 80% от инвестицията защото не замърсяваш и си почти независим .

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Някой да каже колко хиляди евро струва 1 кв.м. пасивна сграда?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 5. 5 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 666 Любопитно

  До коментар [#3] от "arnautsky":А тук държавата те праща да целуваш караулното куче за награда.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 6. 6 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "Минаващ":

  http://www.ecosystemhomes.com.au/eco-homes-for-sale.asp
  Цени в австралийски долари, заедно с парцелите...вероятно къщата е около 50% от тази цена.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 7. 7 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Разбира се, че една пдобна къща е скъпа. Но една държава, която държи на енергетиката като основен отрасъл, няма интерес гражданите й да не потребяват енергия. Защото в противен случай кого ще отопляват "Топлофикация", кой ще потребява газа на Сашо Дончев, на кого ще продават нискокачествените си горива "Лукойл", кого ще агитирват от ползата на АЕЦ Белене?
  Подобен интерес имат другите държави, нормалните, където не управляват мафиоти свързани с Русия

 8. 8 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#4] от "Минаващ":
  Такава сграда може да не е по-скъпа от "традиционната" сграда.
  Защото основните мерки за енергоефективност са композиционни, т.е. форма на сградата, ориентация на самата сграда, ориентация и разпределение на отворите и елементите на сградата и т.н.- все неща, които важат по принцип, но са позабравени, а сега се сещаме за тях като приоритетни.
  Оскъпяващо е:
  - Дограмата; Предлагам решение - Двукатен прозорец от две последователни евтини крила, всяко със стъклопакети - ето ти 4 поредни стъкла с показатели, напълно пригодни като за пасивна къща;
  - Топлоизолацията - 1м3 стиропор струва толкова, колкото и 1м3 тухли или бетон; - има заместваща технология: www.ibt.bg;
  - Т.нар. "земен топлообменник" или "римски кладенец", защото е познат от античността, е с цена между 500 и 1000лв - направен е от РВС тръби като за канализация, закопани в земята около основите на къщата, ползвайки ефекта на по-постоянната температура на земята в дълбочина от около 2,00м и малък вентилатор;
  - Термопомпата е скъпо съоръжение? - скъпо, скъпо - колкото едно по-хубаво котле за отопление.
  - Соларни панели - те са задължителни за производство на битова топла вода защото дават голяма икономия на енергия; Цената им не е чак безбожна. За предпочитане са вакуумно-тръбните колектори - има българско производство за експорт по най-модерни стандарти, но с добра цена;
  - Вентилация - става дума за прости и усвоени устройства с малка мощност, които не са скъпи;
  Макар да съм архитект в бранша на точно тези сгради, искам да предупредя читателите и моите клиенти, че ще има опити за спекулации колко скъпо било да се правят енергоефективни сгради. Спекулантите ще паразитират на гърба на хорската неосведоменост и ще надуват цените заради етикета "пасивна къща". Сумарно една пасивна къща не е нормално да е по-скъпа от една непасивна с повече от 5-10%.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 9. 9 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Ние ще строим нискоенергийна къща, не пасивна, но все пак екологична. За отопление и топла вода сме се спряли на геотермална помпа. Според офертите, които проучихме цената е минимум 15 000 лв, при положение, че имаме кладенец и не трябва сонда. Като цяло инвестицията е по-голяма от традиционното строителство, но си заслужава заради по-ниските режийни разходи в бъдеще и заради околната среда.
  Надявам се и у нас да има политика на поощрение за инвеститори, които строят екологично, а не само санкции, както е сега.

 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#4] от "Минаващ":

  Чисто строителни разходи - между 1100 и 1500 евро/ кв м (без мазе)
  http://www.hausverwalter-vermittlung.de/blog/was-kostet-ein-passivhaus/
  Остава само да отърчиш за един бърз кредит от пощенска банка.

 11. 11 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#8] от "Торбеш":
  Здравейте, благодаря Ви за интересната информация! А има ли сайт където да видя как мога да превърна апартамент в по-пасивен? Аз в момента имам обикновена изолация. При мен през лятото не е необходим климатик, понеже "гледам" и на север, и на юг, но сега е студено дори и при включено парно.

  Никола Йорданов
 12. 12 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "Торбеш":

  можеш ли да ме насочиш към фирма занимаваща се с земен топлообменник или към информация

 13. 13 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Земният топлообменник представлява следното просто нещо.
  ПВЦ тръба ф110 с дължина 20-25м, се закопава на дълбочина 2,00м от повърхността на земята. Това най-лесно се прави, когато са изкопани основите на къщата и около тях се монтира надълбоко тази тръба - ползва се готов изкоп, който после се закопава. Единият край на тръбата завършва с коминче над земята и оттам се взима чист въздух. Другият край на тръбата се намира вътре в къщата и оттам малък осев вентилатор с малка мощност (20-30 Вата) придърпва въздуха към къщата. Това е цялата проста конструкция, ползата от която е в това, че въздухът, който постъпва в къщата, се затопля (през зимата) или се охлажда (през лятото) от това, че въздуховодът от ПВЦ се намира на такава дълбочина и има такава дължина, че земята, която има относително постоянна температура, влияе температурно на закопаната тръба и протичащия през нея въздух. Температурното влияние се оценява на +/- 10градуса. Подобни прости устройства са били познати още от античността, като тръбната система е била от глинени тръби, закопани под земята, а това, че не са имали вентилатори, показва, че нуждата от такъв е малка. Сами виждате, че такава система не може да е скъпа, каквото и да ви казват - тук впрочем най-големият разход са земните работи. Това простичко съоръжение е препоръчвано масово в специализираните издания на редица страни, където са на дневен ред въпросите с пестенето на енергията.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 14. 14 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#11] от "Никола Йорданов":
  Когато ви е студено, обличате по-топла дреха, нали? Същото е и с изолацията. Решително е недостатъчна изолацията на външна стена с дебелина 5-6-8см - можем да сравним това с облекло през зимата във вид на риза с дълъг ръкав. По-добре е с е един хубав дебел пуловер, а най-добре е с палто или кожух, нали? Е, това пък можем да го сравним с дебелина на изолацията (например стиропор) от 20-25см. Тогава няма да ви е студено през зимата. Наблюденията ми са, че в България и Македония масово се изолираме с 5-8см стиропор или вата, в Сърбия и Босна дебелината е 10-12см, в Хърватско и Словения вече е 20см, а по-нататък хората не се задоволяват с по-малко от 25см.
  Въпрос на манталитет. Богатите пестят повече.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 15. 15 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "Минаващ":

  Цитат от Уики - http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_house

  "With careful design and increasing competition in the supply of the specifically designed Passivhaus building products, in Germany it is now possible to construct buildings for the same cost as those built to normal German building standards, as was done with the Passivhaus apartments at Vauban, Freiburg.[22] On average, however, passive houses are still up to 14% more expensive upfront than conventional buildings."

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аман от нагли ментарджии без елементарни познания по физика.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Аз бях щастлива, че си изолирах апартамента с 5 см стиропор. Оказва се, че пак съм демоде.
  Но най-вероятно тук става дума за къщи, а ние все още си мечтаем за апартаменти

 18. 18 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#17] от "gwendolin":

  За всички сгради, обитавани от хора, става въпрос, уважаема!
  Една от последните ми сгради, офис-сградата на ГРАВЕ на бул.Цар Борис ІІІ в София, беше построена по свръхстрогите изисквания на австрийските възложители и всички детайли до последното винтче бяха изпълнени под строгия им поглед - дебелините на топлоизолациите бяха наистина впечатляващи - 25см стиропор по покривите, 20см минерална вата зад двойно, на места тройно остъклените външни стени, отделно пък остъкляването беше със стъклопакети с газ аргон в тях. Това за тях е стандарт и никакви компромиси не търпят. Отделно отоплителната система е връх на технологията и пестенето на енергия при забележителен комфорт на обитаване. Трябва да стане революция в мисленето ни, за да приемем съветите на специалистите. Преди 10години приказвах на клиентите си за необходимостта от топлоизолация на външните стени - гледаха ме като фантазьор. Сега аз гледам още по-напред, нека ме гледат като каквото искат, но след още 10години хората щат не щат, ще слушат специалистите. Защото спазването на европейските норми за топлоизолация на сградите сега е полузадължително, тогава ще е абсолютно задължително и архитектите няма да са фантазьорите, а просто спазващи закона.
  ...
  Впрочем, чака ни втора вълна с топлоизолиране на сградите не на парче, кръпка по кръпка, апартамент по апартамент, а на цели сгради с нормативно определена, а не каквато чул-дочул че е добра, изолация.
  Бъдете здрава!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 19. 19 Профил на koger.bg
  koger.bg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Строителството на нискоенергийни, енергийно ефективни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема или енергийно ефективна къща: https://koger.bg/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK