ОЦК – Кърджали получи нова отсрочка да намали обгазяванията

ОЦК – Кърджали получи нова отсрочка да намали обгазяванията

© ДневникОловно-цинковият комплекс (ОЦК) в Кърджали, които от години обгазява града, получи нова отсрочка за намаляване на вредните емисии. До две седмици от компанията трябва да изготвят краткосрочна екологична програма за намаляване на изпускания в атмосферата серен диоксид, съобщи БТА. До такова решение са стигнали днес Областният съвет за тристранно сътрудничество в Кърджали и отраслов съвет, в който са участвали министрите на икономиката, на околната среда и на социалната политика.


Досега оловният комбинат беше предупреждаван от екоминистерството, че ако продължава да надвишава нормите за замърсяване повече от 2 пъти на месец, ще бъде затворен. Над Кърджали обаче продължава да има наднормени замърсявания на олово, кадмий и серни окиси, сочат данни на екоминстерството. При допустими по стандарт средночасови нарушения 24 пъти годишно, през 2009 г. те са били 203, през 2010 - 88, а за първите 25 дни на настоящата вече е имало 14 превишения. Резултатите от измерванията са изпратени в Европейската комисия.


Вероятността да се спре оловното производство до изграждането на новия завод е реална, гласи днешното предупреждение. ОЦК продължава да работи по стари технологии и комплексното му разрешително от 2006 г. е в рамките на техните възможности, а те отдавна са изчерпани, каза министърът на околната среда Нона Караджова. По думите на икономическия министър Трайчо Трайков държавата вече е направила всички компромиси и оттук нататък решаването на екопроблемите е изцяло в ръцете на ръководството на ОЦК.
Ако на металургичното дружеството не се пречи, то първият етап от изграждането на нов цинков завод ще приключи в края на 2011 г., увери мажоритарният собственик Валентин Захариев. До окончателното израждане на новото съоръжение предприятието ще свие до възможния минимум екологичните нарушения, увери той.


ОЦК не е изпълнил и 4 предишни препоръки, дадени от социалното министерство. Проверка на експертна комисия от ведомството е направила нови 30 предписания и е съставила още 9 наказателни акта. Проблемите на комбината трябва да се решават като се вземат предвид интересите както на жителите на Кърджали, така и на работещите в комплекса, става ясно от думите на социалния министър Тотю Младенов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK