Парламентът окончателно махна спорна поправка от закона за горите

Парламентът окончателно махна спорна поправка от закона за горите

© Анелия НиколоваСки-пистите и съоръженията в горите ще се допускат само с изключване на терените от горския фонд. Това реши днес парламентът при второто четене на новия Закон за горите, удовлетворявайки напълно исканията на природозащитните организации по този въпрос. Въпреки постигнатия в дълги обществени дискусии консенсус между депутатите и екоактивистите по въпроса, тази седмица по предложение на Николай Пехливанов от Атака гласува за ски-курортите земята да не се изключва от горския фонд. Днес обаче спорният чл. 54 беше прегласуван и "подаръкът" към ски-инвеститорите (според екоорганизациите) отпадна. "Припомням ви, че поправката всъщност е на вносителя - земеделското министерство. Подкрепих я, защото я намирам за логична - защо за електрическите стълбове не се променя предназначението на земята, а за стъпките на лифтовете да се променя?", коментира пред "Дневник" Пехливанов.


Според становище на екокоалицията "За да остане природа" обаче такава една поправка би спестила милиони левове разходи на ски-курортите по изключване на земя от горския фонд, при това терените биха останали гора само на хартия. Те обвиниха Пехливанов в конфликт на интереси, тъй като фирмата му "Грийнлайф", в чието управление е участвал преди влизането си в парламента, се занимава с продажби на имоти в Банско и Пампорово. Пехливанов нееднократно е заявявал, че липсата на нови ски-съоръжения охлажда интереса на купувачите на апартаменти в курортите, посочиха природозащитниците. "Нямам конфликт на интереси - не съм представител нито на "Юлен", нито на "Бороспорт" или някой друг, за да ме обвиняват в такива неща", коментира депутатът. По думите му, изключването на земя от горския фонд за малките ски-влекове например би направило процедурата за тях твърде тромава и бавна.


Пред "Дневник" председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева (ГЕРБ) пък заяви, че с днешното прегласуване всички спорове между управляващите и неправителствените организации по закона са отпаднали.


В следващите дни обаче предстои окончателното гласуване на други два спорни текста: за строителството в гори, придобити чрез замяна (параграф 3 от заключителните разпоредби на закона) и за възможността да се продават терените под неузаконени сгради и съоръжения в природните паркове (параграф 7). След дълги спорове със зелените организации, парламентарната комисия по земеделие реши, че в никой горски терен, придобит чрез заменка, няма да може да се строи. Първоначално вносителят - министерство на земеделието, предложи това правило да важи само за горите в защитените територии, екомрежата "Натура 2000" и 2-киометровата зона на Черноморското крайбрежие. Впоследствие обаче се оказа, че така ще могат да се преобразуват около 30 % от придобитите със заменки 33 000 дка гори, а това, подчертаха екоорганизациите, би било в разрез с предизборното обещание на ГЕРБ да спре порочната практика на замените и да защити от строителство вече заменените гори. Земеделското министерство оттегли и текста, даващ възможност собствениците на строежи в защитените територии - като националните и природни паркове, да купят земята под тях. Според ведомството така би се решил проблемът с незаконните постройки върху публична държавна земя в парковете, каквито са например повечето ски-съоръжения на Витоша, притежавани от "Витоша ски". Според екоорганизациите обаче това би било реверанс към фирмите като "Витоша ски", свързана с президента на федерацията по ски и акционер в Първа инвеситционна банка Цеко Минев.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Дано не се яви още някой пехливанов, който най-патриотично да продаде земята в българските природни паркове на поредния алчняга с дълбоки джобове и гладък мозък.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 2. 2 Профил на Forester
  Forester
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Защо не бяха толкова активни еколозите, когато короядните петна на Витоша бяха малки (само в част от резервата) и допуснаха повредите от тях да обхванат такива колосални размери.

  Antony
 3. 3 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Браво!
  Най- накрая да видим депутати, които да мислят и да взимат решения в полза на електората си!
  Браво още веднъж!

 4. 4 Профил на cenka_chokova
  cenka_chokova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "Forester":

  я ходи се прегледай

 5. 5 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Само така депутати! Изпълнявайте предизборните обещания! Доло Мафията. И внимавайте много че всичко се пише.... Ако пак само си помислите да застанете зад мафията алаЦеко Минев до дупка ще ви гоним, тоест до Белене, ама затовра!

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 6. 6 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#2] от "Forester":
  Едно време са мислили, че земята и плоска и е център на вселената, даже са изгаряли еретиците, дето твърдели, че е сфера!
  Витоша е най-добрия пример от последните години, че борбата с корояда, чрез вадене на мъртва дървесина (особено паднала) е безсмислен труд. Старите смърчови гори около ветровалите както в резервата, така и извън него изсъхна. Изсъхна, даже и около Офелийте, където се водеха санитарни сече и е прекалено далече за бръмбарите от Бранището да долетят! Старата гора все някога умира, особено когато имало силен вятър, който даже и да не е бутнал дърветата е увредил корените им, когато са подложени на замърсявания (Кремиковци, ТЕЦ и т.н.) и в условия на глобални промени в климата (в Аляска има короядно петна по 4 мил. ха) НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ Горите! Това е като рака, може и да режеш „тумори”, но в повечето случай пак се появяват разсеики! Та Г-н Форестър пий си ракия, надявай се, че сме център на вселена и си обвинявай който си искаш. Със здраве.
  Горски

 7. 7 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Когато видя целия закон тогава ще повярвам, че платените агенти на скибизнеса няма пак да вкарат поредните поправки!
  Освен това трябва много да се внимава с правилниците и разпоредбите след това !
  Там могат такива двери да отворят, че Юлен и Бороспорт да си направят световна купа и да поискат още 2 млн. от ББ!
  Като как няма пари за пенсии и заплати а за дотации на Цеко Минев има?
  Като искат световна купа, защо не си инвестират сами?
  Нима печалбата от цялата дандания ще е за държавата?
  Или някой особено голям умник ще ми обясни каква реклама е за България и колко пари от данъци ще останат.
  За справка да види къде са регистрирани ски дружествата!
  И да ходи да попита местните в Банско и Самоков колко печелят?!
  Като отделихме една купцина пари за реклама на България като туристическа дестинация , що не ги взехте от там?
  Или да не се караме с Кр.Гергов, а?
  Кога ще са принципни господата от ГЕРБ?

 8. 8 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 529 Разстроено

  Абе к'ви писти, к'ви лифтове, к'ви пет лева??

  Не виждате ли че зимите стават все по зле - вече няма достатъчно сняг. Караме върху някакъв заледен изкуствен сняг по две писти на кръст, лъжем англичаните да дойдат веднъж, но за последно...

  Дайте да заложим на природосъобразния еко-туризъм. Там ни е потенциала. Признават го същите тези англичани, дошли на ски, но разбрали че лятото БГ е по-истинската дестинация!!!

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 9. 9 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#8] от "Планинар":

  И това ще стане пич, когато хора като Цеко изкупят всички планински села и да не е единствено частното село в Родопите.
  Р, тогава вече ще може да се прави такъв туризъм, а да забравих и като почнем да си купуваме дневни карти като ски-картите за да походим в планината.

 10. 10 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Forester":

  Заради такива, добитъци като тебе!
  Които само гледат сеир!
  И основното им мото в живота е:
  "Да не настинат и да не се минат!"

  Хитростта пречи на мисълта!
 11. 11 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#9] от "hrige":

  Хора като Цеко Минев изкупуват всичко защото политиците им го дават, за без пари?
  Нашите политици си осребряват властта разпродавайки страната парче по парче!
  ГЕРБ се отличават с опити за "Брутален клиентелизъм"но и с "моментни просветления", благодарение на "еколозите"!
  Браво на еколозите.
  Защо Бойко Борисов, като кмет проададе лифтовете на Витоша на същия този Цеко Минев! Кому беше нужно това? На гражданите или на Борисов?
  В Парламента се приемат услужливи закони, бетониращи това разграбване. И Прокуратурата след това не вижда "състав на престъпление" -т.е."пипната работа" но прецакан се явява народа т.е. ние всички.
  Прецакани сме всички не зависимо от позицията ни, от това дали смебили против, дали сме се борили срещу всяка несправедливост или сме "блели" безучастно.

  Хитростта пречи на мисълта!
 12. 12 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Браво!
  Решиха проблем, който сами бяха създали.
  Всъщност БРАВО на хората от гражданските организации, които обърнаха внимание на тая сервилна към цекоминевци глупост в закона!

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 13. 13 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#6] от "kostadv":

  Така е.
  И на мястото на загиналата гора ще се появи нова.
  Стига кракът на някой банкер от първа инвестиционна банка да не увреди до такава степен терена, че това да стане невъзможно.

  ЦАЦАта се вмирисва откъм главата
 14. 14 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Браво! Чудесно ала и да се изпълнява.
  За ужас на всички скиори всяка зима вали все по-малко стяг, а тази година е супер зле. Пролетта дойде още в началото на февруари

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах