Българи спечелиха световен конкурс за зелена архитектура във Филипините

Никола Енчев<br />

© Снимките са разпространени от PR агенция PRoPR Agency

Никола ЕнчевСтудентите Никола Енчев и Стефан Ванков спечелиха наградата за зелен архитектурен дизайн в категория "Студенти" на световното състезание "Дизайн срещу стихиите 2010" (Design Against the Elements 2010), което се проведе в столицата на Филипините Манила.


Проектът на двамата студенти по архитектура бе отличен като най-добро екологично решение сред участващите студенти от цял свят.


"Дизайн срещу стихиите" - тайфуни, земетресения, наводнения, е международен конкурс за устойчива на бедствия архитектура. Той събира архитектурни решения от цял свят, които помагат на бедните населения в страните, най-силно засегнати от климатичните промени. Заданието на конкурса е изработването на дизайн за жилища за бедните (до 8000$ на апартамент за 4 души от 32 до 36 кв. м), които да са устойчиви на бедствени ситуации.
"Нуждата от този конкурс се обуславя от факта, че климатичните промени водят до все по-голям риск за държави като Филипините и 44% от населението е в зоната на постоянна опасност, а бедността ги принуждава да обитават места с неголяма устойчивост на природни бедствия. Една от целите на конкурса е хората в общността да могат да харчат парите си за неща, различни от поправяне на колиби", казва 21-годишният Никола Енчев, студент трета година по архитектура е университета в Кардиф във Великобритания. "Надявам се успешните проекти в конкурса да бъдат реализирани и още засегнати страни да последват примера на Филипините в подобни инициативи".


Никола Енчев и Стефан Ванков залагат на интегрирането на технологии, които постигат добра цена при строителството и лесна сглобяемост на отделните части. Дизайнът комбинира два основни материала – бамбук - един от най-разпространените и евтини екологично чисти в Азия, и бетон.


Основната характеристика в дизайна на проекта е използването на шестоъгълник като основна геометрична единица. На жилищно ниво това създава усещането за простор, а в мащаба на градоустройството – идеално решение за справяне с неравния хълмист терен. Поради радиалното вътрешно разпределение и външната бамбукова фасада, всеки апартамент е с оптимална ориентация – интериорът е винаги предпазен от слънцето. В структурно отношение шестоъгълната геометрия е много по-устойчива на земетресения от правоъгълната, която е обикновеното решение за жилищни комплекси. Комбинацията от всички тези фактори прави дизайна на Никола Енчев и Стефан Ванков толкова успешен.За конкурса "Дизайн срещу стихиите 2010"
"Дизайн срещу стихиите 2010" е глобално състезание за архитектурен дизайн, целящо да открие решения за проблемите и заплахите от природни бедствия, причинени от климатичните промени.


Той цели създаването на архитектура, която ще затвори цикъла на разрухата и на презастрояването, който ангажира изключително много ресурси. Дизайнът се фокусира върху засегнатите от бедствията райони във Филипините, за да се предотвратят последиците от климатичните промени.

"Градоустройството има за цел както да предпази обитателите от бедствия, така и да централизира общността. Южните краища на квартала са разпределени за отглеждане на бамбукова плантация, която освен за строителен материал може да се развива и като място за осигуряване на работа за населението. Пътната мрежа е много проста: две кръгови движения служат за фокусни точки на парцела, около който са концентрирани жилищните площи", разказват авторите. "В кръговете са съсредоточени и необходимите за общността социални и административни сгради: училище, обществена зала и пазар, които също са проектирани чрез шестоъгълния подход", допълва Стефан.


Освен това всеки жилищен блок е проектиран с цел да предпазва живущите по време на и след природни бедствия, като тайфуни например. Много често истинската цена на тайфуните идва след бурята: прекъснати електрически линии, липса на чиста вода и храна и унищожи пътища. Заради това всеки блок има специален бетонен бункер на приземния етаж, който служи за склад на храна, вода и медикаменти в случай на бедствие. Покривите на сградите са замислени така, че да събират и филтрират дъждовната вода в резервоари в бункерите, което значи че след всеки силен тайфун винаги ще има достатъчно питейна вода.


Отличниците:
главни проектанти:
Никола Енчев (Welsh School of Architecture, Cardiff University),
Стефан Ванков (Architecture and Urban Planning, University of Stuttgart)
асистент проектанти: Георги Петев (Graz University of Technology), Петър Късаджиков (УАСГ), Мира Коларова (УАСГ)
консултант: арх. Климент Радоев (УАСГ)


Журито:
Арх. Ян Атфийлд (Нова Зеландия)
Арх. Албер Дюблер (Франция)
Арх. Уилям Хигинс (САЩ)
Арх. Елийна Джамил (Малайзия)
Арх. Луис Енрике (Мексико)
Арх. Алън Круз (Филипини)
Арх. Йоланда Рейес (Филипини) – председател

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LZ
  LZ
  Рейтинг: 213 Весело

  М че как,
  добре са се справили наистина. Добре са упътнили зелените площи. Те това са традициите ))

  Иначе, браво.

 2. 2 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Браво. Дано двамата младежи от УАСГ бъдат стимулирани да останат в родината си, за да направят нещо хубаво за нея.
  Сред "матрияла" очевидно има диаманти. Дано се научим да ги разпознаваме и шлифоваме, вместо да ги зариваме в земята като прасетата.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 3. 3 Профил на Елена
  Елена
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Пълни ми се душата от такива статии

  "You must be the change you want to see in the world" Gandhi
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Елена Ангелова
  Елена Ангелова
  Рейтинг: 726 Неутрално
 6. 6 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  Браво на момчетата! Едно от най-главните условия за успеха им е, ЧЕ СА СЕ РАЗКАРАЛИ НАВРЕМЕ ОТ КОЧИНАТА!

 7. 7 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Браво на екипа! Ето и целия проект http://www.archdaily.com/108903/design-against-the-elements-green-design-award-winner-nikola-enchev-and-stefan-vankov/

  Пожелавам им много успех!

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  То и в УАСГ има талантливи архитекти, но "обществените" поръчики се възлагат на хора с "40-годишна практика с тях"!

  http://provocad.com/wtf/

  Отговорът на автора?

  Видимо му беше досадила цялата ситуация и трябваше формално някак да се приключи. Благодари на арх. Кандулкова и спомена за всички, които поставиха под въпрос моралната страна, че той е спокоен за себе си и уверен в своите умения. Друго и не очаквах, последва:


  Бомбата на вечерта!

  Всички станаха и аз отидох при арх. Станислав Константинов за да си поговорим. Човекът ми каза „момче архитектурата е сложно нещо“. Един вид момче още си малък за да разбереш как стават нещата. После аз тръгнах да му казвам, че превръщането на тази зона в пешеходна е страхотно и че проектът му може да е една чудесна основа за един бъдещ конкурс, след което последва:

  „АЗ ЗА 40 ГОДИНИ СЪМ ПЕЧЕЛИЛ ТОЛКОВА КОНКУРСИ, ЧЕ СЕГА МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ДА НАПРАВЯ НЕЩО БЕЗ КОНКУРС“

  „ясно…“
  всички мои съмнения вече ги нямаше. Скъпи колеги запомнете добре тези думи и не се питайте как се случват нещата, вече знаете.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  (нещо не излезна)

  Бомбата на вечерта! Всички станаха и аз отидох при арх. Станислав Константинов за да си поговорим. Човекът ми каза „момче архитектурата е сложно нещо“. Един вид момче още си малък за да разбереш как стават нещата. После аз тръгнах да му казвам, че превръщането на тази зона в пешеходна е страхотно и че проектът му може да е една чудесна основа за един бъдещ конкурс, след което последва:

  „АЗ ЗА 40 ГОДИНИ СЪМ ПЕЧЕЛИЛ ТОЛКОВА КОНКУРСИ, ЧЕ СЕГА МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ДА НАПРАВЯ НЕЩО БЕЗ КОНКУРС“

  „ясно…“
  всички мои съмнения вече ги нямаше. Скъпи колеги запомнете добре тези думи и не се питайте как се случват нещата, вече знаете.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на Българин
  Българин
  Рейтинг: 110 Весело

  Радостна новина за научната ни база в университетите.
  Браво!

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ей, чи кеф!
  Сега Мунчовци разни и други плямпала, разбирате ли какво имах предвид, когато ви говорех за това, колко много феодализъм има в дървеният свят на БАН
  и
  колко много свежи сили си вдигат чукалата поради Шуробаджинащината ( на английски е партизаншип) у нас? А?
  Ето, юнаци, които при задаени условия и предпоставки
  са разгърнали криле
  и летят високо- високо, като орли.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Браво. Сега се върнете в България, студенти от чужбина!

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 624 Разстроено

  Горе някакви бълнуват за УАСГ - алоо четете внимателно - момчетата не учат там!
  България вече е вредна за креативните хора среда - в България такива неща вече няма да могат да се измислят! Честито!

 15. 15 Профил на tachev_a
  tachev_a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  първо браво на момчетата, страхотна работа!
  второ - да - у нас креативността и таланта се мачкат и заменят от удобна посредственост - жалко е! и
  трето, не съм съгласен, че в България няма таланти - има, но за тях няма място точно от тези посредствени удобни хора! не желая да влизам в полемики с имена, но те си знаят, а алчността е безгранична, наистина е жалко ...

 16. 16 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#7] от "Павел":

  Невероятен проект, не случайно е спечелил световен конкурс. Има страхотни идеи, някои черпени от природата, които ме впечатлиха. Надявам се нещо подобно да бъде създадено и за умерените ширини.

 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Радвам се на всявка подобна новина. Дано повече такива да чуваме и по-малко от другите. Браво на момчетата.

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#16] от "sbk":

  Конкурсът Design Against the Elements беше организиран от общината на Манила, а причината беше едно от най-разрушиталните наводнения във Филипините и по света през 2009. Целта на конкурса беше не само да даде решение за конкретната обстановка в Манила, но да се създаде алманах с всички проекти, участвали в конкурса. Каталогът с проекти ще бъде разпратен на други кризисни региони по света.

  Проектът на българите е в категория за студенти, а има категория и за професионалисти, където решенията са също не по-малко интересни. Всички спечелили проекти от конкурса могат да се видят тук http://www.designagainsttheelements.org/date-2011-winners/

  За умерените ширини тези проекти биха били полезни главно около реките, където и сега има много проблеми. Както и в България, така и в Чехия, Словакия, Полша и Германия ежегодно има огромни наводнения и подобен дизайн на сгради би бил адекватен и там.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Обаче забелязахте ли нещо - Стефан Ванков - Германия... Така е записан авторът на проекта. Това ме натъжи. И аз, като пиша нещо, ходя по конгреси и прочие ме пишат Павел ... Чешка Република. В началото протестирах. Бързо разбрах, че няма смисъл - така или иначе с труда си представлявам чешките лекари.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 794 Весело

  От тук до Филипините САМО СИНИТЕ!

  Pure Chewing Satisfaction
 21. 21 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Каква е тази простотия? Това "нещо" никой никога няма да го построй, проекта е тъп, грозен, непрактичен, но като за жури от Филипините, където архитектурата е бамбукова това нещо явно им се е видяло като супер архитектура.

 22. 22 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#14] от "tsekata":

  Ние четем внимателно. Ти - не. Типично по български: да обвиняваш хората в грешката, която правиш самият ти.

  И да не си даваш сметка, че работата е екипна - също типично българска черта.

  Мамин сладък...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 23. 23 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Гневно

  А другите му нацъкали плюсовете... Явно и те не четат.
  Обаче явно много се кефят, че в БГ нищо хубаво не може да се роди. Ами лягайте и умирайте тогава, тъпаци с тъпаци!
  За какво живеете в тая страна - за да можете да мрънкате колко е грозна!
  Да е.а тъпия нихилизъм да е.а!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 24. 24 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1291 Весело

  Браво на момчетата!

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 25. 25 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#18] от "Павел":

  Благодарско за информацията, разгледах я с удоволствие. По мое скромно мнение има много практични идеи. За момчетата - трябва само да се гордеем с тях! За разлика от други мисля, че все пак са български момчетата. Да им пожелаем още много спечелени конкурси!

 26. 26 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Браво!!! Все така да печелят конкурси, да стават все по-талантливи, по-богати, по-известни...! Много хубаво е, когато не само спортисти, а хора на интелектуалния труд прославят България.

  :)
 27. 27 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#23] от "liliakostova":

  точно за това не живеем в тази страна, както и момчетата, спечелили конкурса.

 28. 28 Профил на Ани К
  Ани К
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Коле, страхотен си. Само ти си знаеш каква мотивация и постоянство и колко ужасно много труд се изисква, за да се създаде такова нещо. Едно е да ти хрумне хубава идея, друго е да вложиш стотици часове да я осъществиш, без да се отказваш. Проектът има съвършена организация и изчистен детайл, от ниво градоустройство до сглобката на всички парченца бамбук... Чудесно изпълнено.

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 04:03 на 11/02/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsekata"

  Еййй все България да е проблема. Не казвам, че УАСГ-то е цъфнало и вързало ама... На крива ракета космоса и пречи!
  А иначе ако си чел и ти внимателно си видял, че УАСГ има доста общо с проекта.
  На момчетата - Честито!

 31. 31 Профил на slavoslavov
  slavoslavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво е да има неутрална нформация.
  Първо Никола Енчев е записан като представител на Германия, а за Стефан Ванков не е посочена държава. Въобще България я няма!
  Второ "Българите" не печелят наградаТА в категория "студенти", те печелят награда в тази категория за GREEN DESIGN. Първо място в категорята е за колектив от Виетнам, второ място е за австрийския участник.
  И последно това са резултатите от предварителното съдийството на всички допуснати участници към 9-ти декември, 2010, преди финалното гласуване.
  Въпреки всичко това е успех за "българския гений".
  Дневник, има интернет, първо проверете и тогава съобщавайте!
  Благодаря, че имам възможност да коментирам!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK