Санирането на панелките може да спести енергийна мощност колкото АЕЦ "Белене"

Санирането на панелките може да спести енергийна мощност колкото АЕЦ "Белене"

© Красимир ЮскеселиевСанирането на панелните блокове в страната, които са около 18 700, ще елиминира нуждата от енергийна мощност в порядъка на 1600 мегавата, приблизително колкото проекта АЕЦ "Белене". Това каза днес министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев на форума "Зелена икономика", организиран от в. "Капитал". Санирането на панелките ще струва около 4 милиарда евро, сочат изчисленията на МРРБ. В тях се помещават 700 000 домакинства или 2.7 милиона души в страната, каза Плевнелиев.Около 1 милиард лева ще бъдат отделени по оперативната програма "Регионално развитие" за саниране на публични сгради и жилищни блокове, припомни министърът. Вече са договорени и се изпълняват проекти за 244 млн. лв., а други за над 200 милиона - главно училища и детски градини, чакат одобрение. За 2011 г. е предвидено реновирането на 600 публични сгради, посочи Плевнелиев. "Очакваме интерес от етажната собственост, ще се обърнем към търговските банки, кметовете и ютилити компаниите, те могат да вземат дейно участие в сектора", добави той.
Спциално за съпътстващи мерки, касаещи градската среда - като енергоспестяващо улично осветление например, в програмата са заделени 244 млн. лв. През юни ще бъде открита и схемата за субсидиране на мнгофамилни жилищни сгради по ОПРР. По тази мярка ще бъдат отпуснати 78 милиона лева.


Повишаването на енергийната ефективност в сградите и индустрията в България трябва да стане бързо, мащабно и много координирано, защото страната сериозно изостава от другите европейски държави. Това заяви представителят на Световната банка за страната Маркус Репник. "България е страната с най-нисък БВП на глава от населението, а в същото време потреблението на ресурси за производството е много високо", припомни той. Репник направи паралел между България и Швеция, които имат сходна годишна консумация на енергия - "Швеция обаче има 8 пъти по-висок БВП". Според статистика на Международната агенция по енергетика, цитирани от експерта, вложение от 1 евро в енергийна ефективност спестява 2 евро инвестиции в нови енергийни мощности.


Саниране с "въздух"
В Чехия множество стари сгради са били реновирани в последните години благодарение на търговията с квоти за парникови емисии, посочи бившият чешки министър на околната среда Мартин Бурсик. За последните 2 години Чехия е продала над 75 милиона спестени квоти (предписани емисионни единици - AAU, по Протокола от Киото), от които е спечелила близо 800 милиона евро. Купувачите са били Япония - чрез правителството и чрез частната корпорация "Мицуи", Испания, Австрия, както и Световната банка.


В началото на миналата година българското правителство обяви, че също планира продажба на част от спестените парникови квоти. Със законови промени беше регламентирана т.нар. "схема за зелени инвестиции", която дава на държавата възможността да продава Киото-квоти, но в средата на 2010 г. секретариатът по климата на ООН извади България от търговията с емисии. В началото на този месец секретариатът обяви, че държавата е отстранила пропуските и ще й бъде възстановено правото да търгува. За да се свърже отново българският онлайн - регистър на транзакциите на квоти с европейския и с международния обаче, до края на февруари държавата трябва да докаже, че е достатъчно защитен от хакерски атаки. Причината за изискването е пробив в регистрите на няколко европейски държави в началото на годината и кражба на квоти.

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 663 Весело  АБСОЛЮТНО ПРАВ .... както винаги !!!

  ... но соц.-Матр'яла си мисли, че става по-силен с атома .....
  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  държавата докато се накани да помогне, хората сами ще си ги санират

 3. 3 Профил на Google
  Google
  Рейтинг: 445 Неутрално

  росен президент, але, але.

  Don't be evil
 4. 4 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Общо взето и в региона картинката не е по-различна, а енергоспестяващите технологии

  се развиват докато ядрените са изчерпали своите възможности за усъвършенстване.

  Беля нито ни трябва, нито ще може да изнасяме ток заради глобално намаляващи нужди.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Весело

  само че ЧЕЗ и Топлофикация продължават да си правят сметките по температурите навън!!!

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Весело

  Експерти учат африканско племе на енергийна ефективност. Експертите били изпечени и изядени на огън за да не се хаби ток!

 7. 7 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 563 Весело

  Плевня,плевня,май и ти излезе голям сайвант.Ти си компютърен спец, но май си смятал на елката и то македонска такава.Аман от специалисти по всичко.Кога стана топлотехник бе байно.

 8. 8 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Да ама от саниране на панелки не печелят нито червени олигарси, нито Русия - значи тотално неприемлив за малоумните абсурдистанци вариант.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 9. 9 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Какво от това, което е цитирано не е вярно? В Центр. Европа отдавна решиха и забравиха този проблем. Братислава например.
  За какво е това плюене - за да си оправдаем съвестта за нищоправенето, или да чакаме нов социализъм да ни стегне домовете, за които социализма беше създал митове и бяха мечта на поколения глупци, вярващи в безплатния обяд /разбирай ТЕЦ/. По-добре с помощта на европрограми, отколкото без тях.

 10. 10 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 390 Неутрално

  да тка е трябва да се направи фонд от продажбата на емисите за безлихвени бзаеми и да се запо4ва

 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Гневно

  А ако минем на газени лампи и кюмбета, спокойно можем да затворим и Козлодуй!!!

 12. 12 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Да сравняваш България и Швеция по какъвто и да е признак, е все едно да сравняваш каменните плочи, на които са издялкани Десетте Божи заповеди, с последния айпад

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Какво саниране? Скоро тия панелки ще почнат да падат .Наистина това е "екобизнес" за 4 млрд евро, които някой ще усвои.А социалните проблеми на хората,които ще останат и без жилища и без 10-15 х лева за саниране ,са си техни проблеми. Какво да ги мислят .Нали вече ще "решат" проблемите на тези със жилищноспестовните влогове.

 14. 14 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#8] от "Свинчуга":


  До коментар [#9] от "kalin_m":


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 15. 15 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#14] от "diogen_1":

  ++++++++++++++++++++++++

 16. 16 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 738 Неутрално

  много добра новина! това е подхода на държавническо мислене който чакаме много отдавна ....

  за всеки нормален съвремен човек и управленец е ясно че проблемите не се решават с някакъв бомбастичен проект на много милиарди - проблемите се решават с устойчиви и ефективни инвестиции на много места ...

  между другото, когато беше така нареченото обществено обсъждане на проекта Белене през 2006 в НДК, именно това и казах : ако държавата може да мобилизира 2,5 млрд. лева (това беше обявената от Милко Ковачев цена за АЕЦ Белене) нека ги даде за енергийна ефективност на икономика и домакинства (наш ангажимент към договора на Европейската общност и проява на здрав разум) пък после ще гледаме точно какви нови мощности ни трябват. на въпроса тогава М.Ковачев и "експертите по енергетика" мълчаха като пукали ...и междувременно раздадоха няколкостотин милиона наши пари под масата

 17. 17 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 555 Неутрално

  санирането + http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2011/02/17/1046011_norvegiia_iznasia_neft_i_gaz_no_se_otopliava_ot/

  е пътят на нормалите икономики с визия, е няма печалба за комонуидите и олигарсите, но аз ще го преживея някак.
  Обаче всичко е в ръцете на хората дето живеят в тези жилища от една страна, а те за съжаление и аз ги разбирам не са осъзнали спешната необходимост от това саниране, и от друга страна в ръцете на управляващите да направят механизмите за държавната помощ за това начинание наистина достъпни и разбираеми за хората, наистина помощ, а не обикновен ПР.

 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Европейците, вече се напънаха веднъж и се отказаха. Може би някой от вас знаят за биодизела, какви директиви имаше там.. ех какъв бизнес!!! Сега явно се опитват да раздвижат икономиката с тези идеи!!!

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 940 Любопитно

  Абсолютно е прав )) Със санирането на панелките, ще се спести енергия, която ще бъде похарчена при инсталирането на климатици. Все пак който си прави ремонт на жилището, го прави като хората. Това саниране да не е удряне на латекс три ръце?

 20. 20 Профил на just
  just
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Е, строителния мутро-бизнес е в нокаут, и сега ще му се дадат
  3-4 милиарда евро, така де като не строят и не могат да продадат застроените хиляди празни жилища,
  ще санират. Този до сега го уважавах но ако направи и част от това ще е поредното разочарование.
  Производствата в БГ са безумно енергоемки, но ще се санират
  панелки. Евала на холдинга

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Бре, бре .. --- тук да не са само представителите на фирмите за саниране

 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Пък,ако на 2млн. домакинства им подарят по 10 енергоспестяващи крушки,струващи 35-50 млн.лв.,ще има...Който може,да смята.И не струва пари.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 23. 23 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Щом визията за "Зелена икономика" се заключава в Саниране на панелки, нито ще имаме Зелена, нито Икономика

 24. 24 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#19] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ами всъщност идеята от санирането е точно да се намали нуждата, както от отопление така и от охлаждане. Защото една добре санирана сграда не се напича отвън и не кумулира толкова енергия в панелите през лятото, както сегашните панелки.

 25. 25 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#11] от "ban":

  Абе ти малоумен ли си . Какви "газени лампи и кюмбета" са те подгонили . Хората по света ти казват , че не се захващат да строят нови мощности в енергетиката преди да са икономисали и последния киловат който може да се спести . Това е защото икономията на 1 кВт е три пъти по-евтина от производството му и имаш бонус , че не си замърсяваш страната , а и на хората ще им е по-комфортно вместо да зъзнат в панелките .
  Това не мога да го проумея - да си толкова русофил та да си готов да изгниеш в руските ядрените отпадъци .

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 26. 26 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 563 Весело

  За интересите на сайванта в строителството няма да говоря,нито пък ми прави впечатление колко и какво има.Да спре да черпи опит от германците , а да се запознае с това ,което правят датчаните и просто да превежда и внедрява без да мисли, иначе лошо. Аз работя с датчани и знам колко по-напред са от германците. Все едно да сравняваш кварталния магазин в Роскилде с германския лидъл.

 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Весело

  #23 добре го е казал. Аз бих казал, икономика за зелен хайвер!!!

 28. 28 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 333 Неутрално

  А нещо за загубите по преносната мрежа (в размер на 30%) ще се направи ли? Или това не е добре да се пита?

 29. 29 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Неутрално

  а 25 ти, като стане 1лв за зелен киловат .. тогава друго ще говориш. А германците и французите едва ли са русофили.

 30. 30 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 608 Весело

  До коментар [#1] от "barsa":

  Нали знаеш какво е мечтата на соц-кратуните:"Коммунизм ето советская власть плюс електрификация всей страны."

  Затова толкова рипат да електрифицират вся и всьо. А иначе се топлят с радиатори и калорифери...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 31. 31 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 608 Весело

  До коментар [#20] от "just":

  "Производствата в БГ са безумно енергоемки..."

  Къде ги видя тези производства?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 32. 32 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#2] от "хм": Ами всъщност, хората са тези които трябва да се грижат и подържат собствеността, а не държавата. Ама явно и ти си с комунистическо мислене. От къде на къде държавата ще тръгва да ти право ремонти? Това ще стане като при циганите тогава. В Германия собственикът прави тези ремонти. Ако положението стане критично, държавата прави саниране или ремонт за сметка на СОБСТВЕНИКА!!!

 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Мда.... Кофти е това да се санира!
  Сакън, не е добре да не се заровят 4-6-8 милиарда в руска технология, руско гориво & напъни да сме "енергиен център".
  Не върви някак си, няма комисионни, няма далавера, това да се пести е някак си мноооого западно, много реакционно.
  Какво разбират те смотаняците!

  Ето вземете Швейцария или Люксембург. Те завалиите не са никакви "енергийни центрове" та там за това живеят толкова зле хората!!

  Та за това си искаме ние ГолЕмия Член, не си го пускаме така лесно!!!

  Не искаме Зелена Икономика, искаме Зелен Хайвер! Руски, най-голЕмия на Света

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#4] от "Reveal": ядрените не са изчерпали възможностите си, ами никой не ги развива поради криворазбрани и манипулирани разбирания. Ако се развиваше ядрената енергия с пълни темпове, сега щяхме да имаме совалки с ядрени двигатели и да летим из космоса. Но нека да развиваме природната енергия, което не е лошо естествено, но благодарение на спекулации на пазара и измислени условия, цената и бие в тавана. А спекулациите и условията са неизбежни в условие на пазарна икономика.

 35. 35 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Весело

  а не .. няма да правим АЕЦ, ще си строим перки и соларни паркове, няма да произвеждаме нищо, защото то е енергоемко, ще пием чиста вода ....

 36. 36 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Неутрално

  и последен мой пост . Плевнелиев е абсолютно прав. Само че това саниране на запад е направено преди половин век. А ние диваците се надяваме все още на кратка зима. Ние си санирахме блока преди 4 години и резултата е изключително топли домове. Е проблемът беше, че в началото от 7 семейства само 3 бяхме навити да санираме, че нали Бай Ганьо е много умен. И 3-те семейства платихме да санираме и на другите катили, че да не прилича блока ни на цигански катун (измазан, не доизмазан). Добре че, след като видяха резултата и си платиха и останалите, а от съседния блок попитаха защо не сме им били казали, че и те да санират. Ама българинът трябва да види и да пипне и тогава да го направи. Иначе да помисли и да се сети, че ще работи, за това не му стига нито АКЪЛ нито КУЛТУРА.

 37. 37 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  ban
  Не минаваме на газови "лампи и кюмбета". Минаваме на енергоспестяващи лампи, телевизори и компютри, домакински уреди клас А, конверторни помпи (климатици) и други такива
  Моето домакинство, например, е намалило консумацията на ток във физически измерители (квтч) с около 20% спрямо 1998 г. (случайно открих стара фактура) и то при положение, че имаме повече уреди (консуматори)

 38. 38 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  През 90-те години имаше пилотни проекти за саниране на панелни блокове - в Радомир и (ако не греша) във Враца.

  Резултатът беше, че голямата част от ефекта отиде за подобряване на топлинния комфорт. Имаше и намаляване на енергопотреблението, но по-малко от очакваното. Причината е, че у нас много хора (особено в панелните блокове) и сега икономисват от от отопление и вместо 18 градуса поддържат 14 или дори 12 градуса в жилищата си (особено в работно време или през нощта). При това положение, като се сложи топлинна изолация, консумацията на топлина остава горе-долу същата, а хората започват да поддържат малко по-висока температура и да живеят на по-топло. Разбира се, то и това е важно

  Но иначе като се сравняват генериращи мощности с възможности за икономия на енергия чрез подобни мерки, понякога може да се получат неочаквани резултати. Има някаква еластичност на икономията, която е свързана и с покупателната способност, и с комфорта. Затова при генериращите мощности винаги е хубаво да има някакви резерви.

 39. 39 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#34] от "uff":

  Ядрените в посока на енергоспестяването имам предвид, а не като цяло.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 40. 40 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  ban
  Като изключим Кремиковци, основните производства заварени към 1989 г. са налични и произвеждат. В тях обаче, собствениците им също реализират сериозни програми за намаляване на енергоемкоста. В резултат прогнозите за енергопотребление от 2002-3 г. примерно, се оказаха тотално сбъркани. И не е кризата, която допълнително намали електопотреблението, оказаха се сбъркани още 2008 г. в разгара на икономическия ни подем.

 41. 41 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#26] от "1954": Е ти направо ме уби. По какъв критерий сравняваш точно двете страни, били ме светнал? Дания е богата, защото наридът и е малък. Те са една плюмка в сравнение с Германия. И кой от кого се е учил е много спорен въпрос. Германия е пълна с малоумни имигранти, с мислене като твоето, които свалят стандарта на страната. А Дания е една изолирана страна, която те първа ще усети какво е да си имат българи и турци в страната си. Германия както САЩ и Франция са огромни нации, които икономически е невъзможно да осигорят висок стандарт за толкова голямо население. Помисли малко преди да бръщолевиш простотии по форума. А освен това ЛИДЛ е ДИСКАУНТЕР, т.е. целта на магазина е да продава мизерни стоки на мизерни цени. ЕДЕКА също са немски, както и Кауфхоф. Но не ги познаваш, понеже не са по джоба ти.

 42. 42 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  1954 (26)
  Ихааааа, датчаните не планираха ли огромен ветропарк в плитчините на Севорно море?

 43. 43 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Поздравления Ангелов, аз също смених дограмите, лампите, хладилника т.н., но сметките ми за ток са едни и същи от соца!!!

 44. 44 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо връзката между санирането и Белене е повече от ненужна и ми се струва, че в случая Белене се споменава просто ей така, за да измества темата.
  И второ, Плевнелиев като е толкова умен да сравнява двете "инвестиции" и да посочва Белене като ненужна да ми обясни санирането ще му даде ли същата възвращаемост? Само глупости ейййй. Айде да си купим домати, за да не пием вече ракия...

 45. 45 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1191 Весело

  Другари, не се поддавайте на внушенията на подлия Запад за изолации, възобновяеми измами и пр.Кротувайте си в панелките и никакво си плащайте парно. Като построим Белене и станем отново енергиен център , парното ще стане 40 лв. /на ден/. При това положение , никой вече няма да може да плаща, дори и да иска...

 46. 46 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  ban
  е да, при соца имахме контролирани цени на тока и парното и на какво ли не. За сметка на това имахме режим на тока въпреки 6-те реактора в Козлодуй.

 47. 47 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#42] от "Емо Ангелов":

  Холандците със сигурност имат.

  Англичание правят едно чудо, дето работи в прибоя и прилича на змия.

  Японците си имат онези кули...

  Има едни тръби...

  Какво ли не!

  Обаче повечето са грозни!

 48. 48 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Панелките в БГ имат остатъчен живот още не повече от 20-30 год. АЕЦ-а ще работи поне 2 пъти по толкова.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 49. 49 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#37] от "Емо Ангелов":

  Бихте ли споделил в периода 1998 - 2010 г. колко средства е изхарчило Вашето домакинство, за да постигнете съкращаване на използваната ел. енергия с 20 %. Не се заяждам, просто ми е любопитно.

 50. 50 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Министрите са впрегнати в открит ПР в полза на Българския съвет за устойчиво развитие, чийто вицепрезидент е Цветелина Бориславова, бивш шеф на Надзорния съвет на СИБанк. Там трябва да се търси връзката между тези бомбастични заявления и реалната действителност - бизнес, инвестиции, печалба и т.н. Очевидно всички вече се движат заедно в една посока, иначе министри - експерти като г-н Плевнелиев няма да си губят от ценното време, участвайки на такива форуми.

 51. 51 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#32] от "uff":

  Държавата не е длъжна да санира, но може да стимулира подобна дейност - например с намаляване на данъци (преки и косвени), отпускане на безлихвени кредити и други подобни инициативи.

 52. 52 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Мдаа, мисля, че в източна Германия всички панелки бяха санирани със средства от държавата!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 53. 53 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Ангелов казвам ти в киловати, че е едно и също. Парното почти не го включвам, но ми искат около 50-60лв. зимните месеци.

 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#32] от "uff":

  Ами всъщност, държавата би имала пряка полза от добра енергийна ефективност, затова в името на собствения си интерес е редно да направи такава крачка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 662 Весело

  "въпреки 6-те реактора в Козлодуй. "

  Айде тресни си малко главата сега. 5 и 6-ти реактор влизат в експлоатация след 10-ти Ноември... Па уж си журнале, трябва малко да поназнайваш...

 56. 56 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "ijj":

  При качествено саниране ефекта е огромен . Не говорим за така наречените изолации , които всъщност не са запечатани нито отгоре нито отдолу . Правил съм изолация на 5ти етаж на панелка през зимата , и заради ниските температури я бях оставил само накована (без замрежване , шпакловка) , но запечатана с пяна отвсякъде . Така си стоя около 2 сед. и хората бяха супер доволни от ефекта (като се има предвид , че иде реч само за един етаж от панелка) . Номера е освен изолация да си имаш и климатик . Скоро направих и на част от моята къща - 22.00 - 23.00 ч. климатика се изключва , темп. до сутринта пада с окло 2 градуса . В другата част от къщата , където няма изолация темп. пада с близо 8-10 градуса .
  Лятото също ефекта е огромен . Но говорим за изолации , където са спазени некви елементарни изисквания . Говорил съм с хора , които са имали нещастието да си направят "сканиране" (много често по телефона ме питат дали правя сканиране) , на които съм виждал изолациите преминавайки през техните етажи (правя изолации по алпийски способ , ако дотук някой не е разбрал) , което е доста некачествено , и най - важното изолацията не е запечатана . И те тръбят на куцо и сакато , че "тва сканиране за никъв чеп не стаа" .

 57. 57 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#38] от "ijj":

  Точно така: когато в средностатистическото панелно жилище се отоплява целодневно една стая (говорим за отопление на ток), санирането не би довело до намаляване на потреблението - всеки ще предпочете да "вложи" спестеното в комфорт, потреблението дори може леко да скочи. Не знам кой си мисли, че в една несанирана панелка с неуплътнена дограма всяка стая се отоплява/охлажда и то до приемливите температурни норми!

 58. 58 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#48] от "Реконструктор":Прав си ,че "Панелките в БГ имат остатъчен живот още не повече от 20-30 год",а проблемите свързани с премахването им ще започнат след 10-на години.И няма да са малко ,защото в тях живеят над 2 млн българи.Но кучето е зарито в коментара №50 на magistrat.

 59. 59 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  Как сметнахте остатъчния живот на панелките ми е интересно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 60. 60 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 563 Весело

  До uff и емо ангелов:
  Казах -работя с датчани и лично съм виждал дойчовците как си носят суха храна от германиия като идват в Дания.Връзките и кожите си ги купувам от FENDI, a когато съм в Копенхаген отсядам в REMMEN HOTELS.Перки в севорно море нямя как да строим, а в Северно спряхме,а сети се защо. И на двама ви личи,че сте тъпи шопи.Аз с катили нямям досег, защото не живея в блок а във фамилна къща, а когато съм я санирал и цв.бориславова не беше в час какво е то

 61. 61 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#52] от "Stavrogin": Това не може да се сравнява с бг. Там бяха две държави и по-силната помогна на по-слабата, за да се изравнят малко или много стандартите, което още не е станало и няма и да стане, поради различното мислене.

 62. 62 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 662 Весело

  Само че не всичко е толкова просто. В санирането трябва да има 50 % собствено учатие и съгласие на целия блок. Такива са наредбите на ЕС. При условие, че 1/3 пенсионери в блока нямат по 2 хил. лв.средно за един апартамент, друга една немалка част от жилищата вече са нацвъкани със изолация на собствен вкус и цвят и собствениците едва ли ще искат повторно да плащат, ще възникват почти непреодолими проблеми..

 63. 63 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Няма и икономически и друг смисъл от санирането. Първо това е разболяваща градска среда: неугледна, нефункционална и неефективна.
  Истината е, че в 21ви век Европа, е недопустимо хора, да живеят на такива места.
  Строежа на нови сгради на мястото на тези, е единствено оправданата инвестиция. Спестяващи енергия и редуциращи отпадъци, новите сгради могат да са многократно по-ефективни за обществото и общността в частност. По този начин ние ще изградим индустрия, която строи ефективно (значи ще придобием и развием ноу-хау); ще създадем много нови работни места и не на последно място ще изградим стойност (на жилищата и за икономиката и хората като цяло) и функционална среда за живот на тези хора.

 64. 64 Профил на uff
  uff
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#54] от "Тони!": Държавата би имала полза, ако санира държавни сгради. Сгради, чиито сметки поема държавата. А домакинствата сами си плащат сметките. Вече е техен проблем, дали плащат 100 или 200 лева.

 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#64] от "uff":

  Но според теб за държавата няма да има полза, ако намалее енергопотреблението, съответно работят по-малко ВЕЦове?

  Или пък за държавата няма значение, ако топлофикациите подобрят събираемоста си, което е пряко следствие от намалените сметки? Не знам, дали не бъркаш някъде?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#12] от "The.Teacher":

  "Да сравняваш България и Швеция по какъвто и да е признак, е все едно да сравняваш каменните плочи, на които са издялкани Десетте Божи заповеди, с последния айпад "

  ..Естествено,че е правилно да се сравняваме с най-напредналите,ти с кого предлагаш да се сравняваме,с Джибути?Похвален е естественият стремеж към най-добрите и желанието да си като тях.Да се сравнаваш с най-изостаналите и да искаш да си като тях,ти ми кажи как се нарича?Нали ужким сме горди родолюбци,или нашата гордост и родолюбие се свеждат до:Ние сме наи-старият народ,дошли сме на земята преди хората!Справка-Волен Сидеров пред академия "АТАКА"!Там той изписваше едни подобни цифри,пред млади партиотари.

 67. 67 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  sbk
  за жилище 120 кв. 6000 лв. за саниране, 3000 лв. за дограма и ололо 3000 лв. за подмяна на основните електроуреди в т.ч. два малки климатика. Лампите не ги броя Повечето са енергоспестяващи, но тук там все още има с жичка.
  но електоуредите така и така трябва да се подменят.
  Най-голям ефект даде санирането на цялата къща. Видяхме се в топло. Иначе само харчиш и пак студено.

 68. 68 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#59] от "Тони!":

  Най-новите от тях са на минимум 20 години. При живот от 50, сам си сметни.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 69. 69
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:00 на 22/02/2011 от неговия автор.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 71. 71 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 665 Неутрално

  В Чехия множество стари сгради са били реновирани в последните години благодарение на търговията с квоти за парникови емисии, посочи бившият чешки министър на околната среда Мартин Бурсик. За последните 2 години Чехия е продала над 75 милиона спестени квоти (предписани емисионни единици - AAU, по Протокола от Киото), от които е спечелила близо 800 милиона евро.
  --------------------------------------

  Плевнелиев има ли го това в предвид?

  un buen dia empieza con un solo rayo
 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#68] от "Реконструктор":

  Там е работата, че не мога да го сметна. Има панелки, вече надживяли този срок, макар и да не са чисто панелно строителство. Има и примери, като ямболския блок, който не знам дали и 20 години изкара. Въпрос на поддръжка и правилна оценка на интервенциите върху него. В този смисъл, пък не знам дали частичното саниране не скъсява драстично живота им. Но, аз лично съм убеден, че панелка, строена добре, или поне след това добре поддържана, в която са отстранявани навреме дефектите, след едно саниране (истинско, не Плевнелиево) може да изкара 100 години без никакви притеснения. Дали обаче има реална оценка на състоянието им, нямам представа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#70] от "be_google":

  О, не си прав, изолация от 2см е перфектна. Прво е разход и то не малък. Второ, спестовния ефект е нулев. Трето, топлинния комфорт си остава същия, но за сметка на това пък се получава конденз под изолацията. Всичко това води неминуемо до нови разходи, което е перфектно. Всъщност - за чиягледна точка говориш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#72] от "Тони!":

  Подръжката е такава, че не знам и 50 дали ше изкарат. Лично аз не съм виждал вход на панелка, на който водата от течащия покрив не е стигнала поне 2 етажа под последния.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#74] от "Реконструктор":

  Именно. Затова едно от първите неща, които са необходими е спешна оценка на сградите в цялата страна. Две момичета си отидоха затиснати в центъра на София, това не трябва да се допуска по никакъв начин, а сегашната ситуация, стимулирана от държавата води точно до съкращаване на живота на панелките.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#52] от "Stavrogin":

  Възможно е, но ние си нямаме една три пъти по-голяма и богата България, която да ни финансира санирането.

 77. 77 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 445 Любопитно

  Майко мила!!!!!
  Плевенлиев да иде да поучи малко Физика за 8 клас,преди да говори такива небивалици.

  А тези ,които го подкрепят във форума-започнете образуванието си от първи клас.
  Дано е по-успешно.

  кому е изгодно?
 78. 78 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#36] от "uff":

  Съгласен съм с постинга.Живея в блок,който е построен преди 45 години.От две години е саниран.По мои груби изчисления икономията от отоплителна мощност е поне 40%,ако не и повече.
  Не бъдете черногледи относно санирането и дано и държавата се намеси по-решително.

 79. 79 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#75] от "Тони!":

  Пич, още от сега ти казвам оценката - "нещата са зле, трябват $$$ за да се оправят". При положение, че "етажните собственици" не могат да съберат пари за един покрив, очакваш ли, че ще съберат за основен ремонт на целия блок?

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 80. 80 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Санирането на панелките може да спести енергийна мощност колкото АЕЦ "Белене"

  Ъхъ, а ако всеки българин си купи и по едно китайско фенерче със слънчева батерия, тогава спокойно можем да се откажем и от АЕЦ "Козлодуй". Абе, Плевнелиев, може ли да си толкова тъп. Или форумците ги имаш за такива? Всъщност, то като ги чета, може и да си прав...

 81. 81 Профил на yoda_master
  yoda_master
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Я ние да си построим АЕЦ "Белене", че като седнем пред телевизорите да гледаме "Шоуто на Боко", да ни е топло и светло.

 82. 82 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#44] от "pollyj":

  Този ПЛевнелиев е куха лейка като всички други . Като не му отпуснаха парите за магистралите почна да пее други глупости.

 83. 83 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1191 Весело

  "Панелките в БГ имат остатъчен живот още не повече от 20-30 год. АЕЦ-а ще работи поне 2 пъти по толкова. "

  Уважаемы Риканструктар,момче младо,
  тези приказки за "20-30 г остатъчен живот на панелките" ги слушаме от седемдесетте години на 20 в. Междувременно гръмна АЕЦ Чернобил, който трябваже да работи още, а панелките си седят ли седят ...

 84. 84 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 443 Весело

  Добре де , хубаво е да се санира ...
  Ама откъде да се вземат парите за това ?

  Туземският вожд прахосва за милиционери , за овенни , за "административен капацитет" , за спортни зали , стадиони , църкви и още и още хиляди глупости !
  Вместо всички тези примитивизми , да се "клъцнат" от куките, фатмаците, бюрократите по 30-40% , топсерсемите да си строят зали и стадиони , фанатиците църкви , а освободените пари да се дават като безлихвен кредит със съответните намаления на данъците и таксите за тези имоти .

  Че там и разни парникови емисии ще останат свободни за продажба !...
  Ама де у милиционер и фатмак толкова акъл !...

 85. 85 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#76] от "Yard":

  Проблемъте , не че не сме богати, проблемът е, че ни управляват тъпунгери-прахосници с полюции ...

 86. 86 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Нека първо обясни как 25-30 домакинства ще се разберат и ще са на едно мнение .Санирането не е само топлоизолация и дограми.А тотален ремонт, смяна на заварки промяна на инсталациите за ток, парно и вода .По груби сметки съм дал
  7500лв. за смяна на дограми ,тръби ,изолация и врата .А ако го правех от фирми ,който те мислят да одобрят щеше да е навярно двойно повече.Сметките ми за отопление се увеличават всеки сезон ,а ако спазвам закона и декларирам промените в общината и данък скради ще ми се увеличи значително.

 87. 87 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#67] от "Емо Ангелов":

  Благодаря за отговора. Все пак 12 х. лев не са никак малко пари (макар че 3 х. лв. за основни ел. уреди клас А - пералня, бойлер, готварска печка, миялна машина, хладилник + 2 малки климатика ми се струва малко). Ако успеете да "избиете" инвестицията за 3-4 години би бил добре. За по-дълър срок според мен не е съвсем удачно. Тук не визирам комфорта, а само енергоспестяването.

 88. 88 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3424 Весело

  до коколино:Като гледам ти си много "образуван"!Защо не започнеш с граматика за 1-ви клас?

 89. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  До коментар [#79] от "Реконструктор":

  Разбира се, че очакав - все пак, горе в статията се цитират едни милиарди, които биха подпомогнали това. С една разумна програма, добер написана, с един добър конкурс, разбира се и намесата на банките, положението може да мине съвсем лесно и всички да бъдат доволни. Без феновете на АЕЦА, разбира се.

  иначе, че трябват пари за панелките е ясно. Но така общо казано не върши работа. Трябва за всяка една да има детайлна оценка, защото неправилно изхарчените пари са бях кахър пред перспективите да падне някоя, а това е все по-реално с това саниране на парче, което се прави.
  И тогава да има предписания - тая се прави, тая се бута, тая ще живее 5, тази 50 години.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 90 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Абсолютни глупости са написани!

 91. 91 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Тези широко ни отварят пътя къв ...Африка!

 92. 92 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Много е удобно да се изведе само част от цялото и на базата на тази част да се защитават тези. Софистика. И този подход работи безпроблемно. Подаваш кокал и той се захапва първосигнално. Санирането не е само топлоизолация. Красиви, гримирани отвън, а вътре? Какво правим с:
  1. Ръждясалите тръби за питейна вода;
  2. Ръждясалите тръби за топлоподаване;
  3. Опасните вече ел.инсталации;
  4. Вертикалната планировка за топлоподаване;
  5. Ръждясалите, кородирали връзки между панелите;
  6. Разместванията между панелите
  7. т.н.
  Изходът е, в следващите 20 години да се отървем радикално от панелките. Така че, ако има да се оползотворяват 4, 5 милиарда, че и повече, то нека да бъдат за ново заместващо строителство, с мисъл върху инфраструктура, енергийна ефективност, цялостна урбанизация на средата. А така, гримирала се Мария, под грима пак с тия. Болежки де.

 93. 93 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Всичко това не ви ли прилича на предложенията на бивш наш външен министър-Ганев,който предлагаше приди година-за да излезем от кризата и да намалим безработицата:-масово саниране?Казваше ,че Кенсианството ,чрез саниране много помогнало на горките американци! Аз пък предлагам да включат в санирането около 800 хиляди цигани-с безплатни кашони и велпапе,-ще крадат по-малко електроенергия!!!

 94. 94 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Пак се хвърлят на вятъра празни приказки.Някой направил ли е сметка колко от тези панелки се отопляват на дърва,защото аз живея в окръжен град в центъра и от 15 апартамента във входа 5 се отопляват на дърва,а по по-малките градчета с блокове сигурно 80% се топлят така. Така че говорим празни приказки, а идеята е да се усвоят чрез банките едни пари от европа защото в големия случай собствениците ще трябва да сключат заеми с тези банки.Ако се направят тези заеми ниско лихвени и дългосрочни тогава ще си помисля че не става дума за поредната кражба. Иначе като идея е добра.

 95. 95 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Не разбирам. Тези помощи безвъзмездни ли са, или са под формата на заем, който по късно трябва да се връща.

 96. 96 Профил на ром
  ром
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#66] от "peshistia":

  "Видяла жабата,че подковават коня и тя си вдигнала краката"!!!Добре е да се сравняваме с тези които са малко по напред,със сходна изходна точка.И да работим умно и упорито-така нещата ще станат,българина лесно се заразява,като види,че нещата са реални и има полза!

 97. 97 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Глупости на търкалета. Топлоизолацията е само част от санирането на панелките и то съвсем не основната. При появата на този термин се имаше предвид обновяване на металните сглобки между отделните панели, които са най-уязвимата част на този тип сгради. Поради калпавото изпълнение (спестен е грунда и покритието) сглобките ръждясват и се разпадат. Затова падат блокове като този в Ямбол. Външната изолация, дори и с мрежа няма да може ги удържи )). За едно е прав тоя министър - санирането е неотложно, но не за да се пести енергия, а за да няма пак дни на национален траур.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 98. 98 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Чудесно е това, но то се знае. Приказва повече, отколкото се върши по въпроса, а часовника тиктакареално нищо не се прави?

 99. 99 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#96] от "rom":

  Не обичам да използвам клишета,ама тук няма как да не го направя.-то и за това им викат клишета,защото пасват в повечето случаи.Та "Човеке толкова голям,колкото са големи мечтите му".Малки мечти=малки човечета!

 100. 100 Профил на rewind
  rewind
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Преди време някой много готино беше окачествил съвременното българско топлоизолиране като "порносаниране", очевидно имайки предвид качествената му изработка. Аз лично съм за още по-драстични мерки, тъй като и времената са такива - ако е взето решение за саниране на цяла постройка, то е далеч по-логично то да бъде изцяло пасивно. Така се изключва изцяло необходимостта от отопление или охлаждане, а възвращаемостта е еднаква въпреки по-голямата разлика в цената. Това за където е възможно да се направи, разбира се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK