Затварянето на "Козлодуй" ще се финансира и от продажба на старо оборудване

Затварянето на "Козлодуй" ще се финансира и от продажба на старо оборудване

© Associated PressДържавата ще продава стари, но годни за употреба съоръжения от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй", за да допълни полупразния фонд за разглобяване и окончателно затваряне на неработещите мощности. Това обяви днес пред журналисти ръководството на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО).


Става дума за резервен генератор и няколко помпи от машинна зала на първи и втори блок на централата, уточни пред "Дневник" шефът на ДПРАО Дилян Петров. Стойността на машините ще бъде определена от независим оценител. В момента се водят преговори за продажбата с руски компании, сред които и концерна "Росенергоатом". Сделка е възможна преди края на годината.


Вече е продаден и един трансформатор, който не е бил ползван и не е бил в досег с радиоактивни съоръжения, допълват от ДПРАО. За трансформатора от ТЕЦ "Марица-изток 2" са платили близо 650 хил. лв.
Затварянето на шестте блока ще струва 5.2 млрд. лева, показва справка от доклад на България от 2005 г. по конвенцията за ядрена безопасност. За последните десет години във фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" са натрупани едва 1.05 млрд. лв. Преди това средства от продажбите на ток не са отчислявани. Според Георги Гьошев, главен технолог в предприятието, извеждането от експлоатация на един блок струва между 200 и 300 млн. евро. Оценката се основава на международния опит, а точната сума не е ясна, защото в България пълен демонтаж досега не е правен, уточни експертът.


"Докато ЕБВР ни подпира с парите от компенсациите за спрените блокове, всичко е окей", каза Гьошев. Чрез международния фонд "Козлодуй" България получава целеви компенсации за извеждане от експлоатация. Досега са получени 313 млн. евро, а до 2013 се очакват още 180 млн. евро. Европейските средства обаче трябва да бъдат усвоени най-късно до 2020 г., а по думите на Гьошев разглобяването на обвивката на реакторите и пълното затваряне може да отнеме до 30 години. "Продължителното затваряне само оскъпява процеса допълнително. В Германия подобни реактори са демонтирани за 15 години", коментира Гьошев.


До края на годината трети и четвърти блок на атомната централа също ще преминат под управлението на ДП РАО, с което се отваря път за окончателното затваряне на реакторите. Вчера заповед за подготовка на прехвърлянето е издал министърът на икономиката Трайчо Трайков, съобщи Дилян Петров. През октомври миналата година с лиценз от Агенцията за ядрено регулиране към предприятието преминаха първи и втори блок.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1174 Разстроено
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1174 Разстроено

  Между другото тия ракторчета от 1 до 4 са беха изплатили с времето и тока от них беше много евтин, ама като ни казаха и айде чао! А можеше и да поработат некоя дуга годин.

 3. 3 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  да......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":
  Какво толкова си се разтроил да не те е подгонил сюргюна ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":

  на к--а ми ли ще си готвиш и отопляваш?????

 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#5] от "naskom44":

  Ако става,що не

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Чрез международния фонд "Козлодуй" България получава целеви компенсации за извеждане от експлоатация. Досега са получени 313 млн. евро, а до 2013 се очакват още 180 млн. евро. Европейските средства обаче трябва да бъдат усвоени най-късно до 2020 г., а по думите на Гьошев разглобяването на обвивката на реакторите и пълното затваряне може да отнеме до 30 години
  ===========================================
  Питам се защо са поели анганжимент за затварянето им,като не могат да изпълнят срока!Въобще защо трябваше да се затварят,като можеха да се модернизират!Иван Костов и Надежда Неински ни го натресаха това положение!

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "mihomen":
  Не е вярно. Никита Шеваршидзе да се сещате кой беше и какво подписа и колко млн.$ ни преведоха и къде отидаха тези пари ?
  А правителството на Иван Костов удължи затварянето да стане в по - късна дата а след него дойдоха царедворците и приеха затварянето на юруш та даже и в Парламента го гласуваха постфактум след като ги затвориха. Не знам колко е законно това и някой не трябва ли да опере пешкира ама то е вече '' свирено чичо ''

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#8] от "tanas":

  Никита Шеваршидзе,беше в правителството на Виденов,ако не се лъжа!Но преговорите за ЕС започнаха при Костов и той можеше да бъде по твърд по затварянето на блоковете!Всъщтност и НДСВ също нищо не направиха!Страшното е че, политическата класа няма никакво виждане,в перспектива поне 20г.напред и това се вижда и от оперативните програми от ЕС които са неадекватни на потребността на България!

 10. 10 Профил на atc@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Затварянето на шестте блока ще струва 5.2 млрд. лева, показва справка от доклад на България от 2005 г. по конвенцията за ядрена безопасност. За последните десет години във фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" са натрупани едва 1.05 млрд. лв. Преди това средства от продажбите на ток не са отчислявани. Според Георги Гьошев, главен технолог в предприятието, извеждането от експлоатация на един блок струва между 200 и 300 млн. евро.
  ---------------------------------------------------------------------
  Аз ли не мога да смятам или г-н Гьошев? 6реактора х 300млн. € (примерно) = 1.8 млрд €.= 3.6млрд. лв, а тои говори за 5.2 млрд лв. - 3.6 = 1.6 млрд лв от тази разлика за хонорари ли е предвидена? И след като са събрани до момента 1.05 млрд, почти 30%, очаква се допълнително финансиране от ЕБВР и отчисления от работата на 5 и 6 блок то ще се съберат и останалите 70%те без предвидените хонорари за 1.6 млрд лв. А и след като в Германия демонтирането е за 15 год, защо в Бг е предвидено двойно (30г)? Или за да се намираме на работа по дълго време че се прави нещо.... Дневник трябва да наблегне на тези въпроси, защото предполагам не само мен ме интересуват отговорите.

  Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "mihomen":
  Не е бил при Виденов а беше при Беров а Екогластост и византийците в стерео виеха като линейки.
  Костов беше твърд и затова ги разсрочирочи във времето а царедворците не продължиха а направиха точно обратното.
  Самите конмунета си казваха ние сме го стройли ние ще го затворим и тоя зор се вижда много ясно защо е за да могат с поколения напред да ни доят наследниците на дългия инкасатор & ко.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ето как решават този въпрос в Белгия – сърцето на обединена Европа:

  Льотерм иска да остави всички атомни централи да работят
  Пемиерът в отставка Ив Льотерм иска по-дълго да работят всички атомни централи в Белгия. Само така нашата страна може да гарантира електроснабдяването си. В края на 2009 правителството на Ван Ромпой подхвърли със собственника Елекрабел едно договорче, че най-старите реактори, които през 1915 трябваше да бъдат затворени, да работят още 10 години. Поради падането на правителството, споразумението не мина през парламента. Льотем иска покрай старите три, също и другите четири реактора в Дул и Тиенж, които трябва да се затворят през 2025, да останат да работят по-дълго. Зелените реагираха яростно на идеята. «По този начин не се създава инвистиционен климат и Електрабел остава бос».

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=N837851S

 13. 13 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  най-старите реактори, които през 2015 трябваше да бъдат затворени

 14. 14 Профил на banananna
  banananna
  Рейтинг: 419 Неутрално

  hp,
  защо ми се струва, че цитирате и коментирате текст, който не сте прочели? В цитирания от Вас пасаж се казва, че 5,6 мрлд е сумата според "справка от доклад на България от 2005 г. по конвенцията за ядрена безопасност", а не според г-н Гьошев. Освен това, единия говори за цена за извеждане от експлоатация на блок за блокове от 1 до 4, а не за колко ще струва затварянето на всички 6 (блокове 5 и 6 са с мощност 2,5 пъти по голяма от тази на всеки един от блокове 1-4).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK