Депутати в спор за депозита за зелените мощности

Депутати в спор за депозита за зелените мощности

© Мария СъботиноваДепозитът, който инвеститорите в зелени електроцентрали трябва да плащат авансово на електрическата мрежа като гаранция, че техните проекти са сериозни, предизвика спор между депутати от управляващата партия и опозицията. Днес парламентарната комисия по икономическа политика продължи да разглежда на второ четене новия закон за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ).


Според законопроекта, по който министерството на икономиката работи повече от година, при подписване на предварителен договор всеки инвеститор плаща на мрежовия оператор - НЕК или разпределителните дружества - 50 000 лв. гаранция на всеки мегават от планираната мощност на централата. В момента към НЕК са подадени заявления за присъединяване на нереално много съоръжения - за между 12 000 и 14 000 мегавата от зелени източници. Според експерти с мярката този наплив ще бъде ограничен. По план с парите от аванса трябва да се модернизира и разширява мрежата.


"Авансовото плащане е най-сериозната цедка" срещу спекулантите в сектора, обяви Диан Червенкондев (ГЕРБ). По думите му практиката е показала, че сумата възлиза на едва около 1% от общите разходи по свързване на централите. Електроенергийният системен оператор (ЕСО), част от НЕК, подкрепи идеята. Представител на компанията обясни как е решен въпросът в други държави. В Турция са били подадени искания за свързване на централи с обща мощност 70 000 мегавата, но след въвеждането на авансовата вноска желаещите спаднали до проекти за 7000 мегавата.
"Не може да давате на ЕСО с лека ръка 50 000 лв., само защото някои директор е подписвал заявления за 14 000 мегавата", опонира Рамадан Аталай (ДПС). Според Аталай и колегата му Ариф Агуш предварителната такса създава допълнителна тежест за бизнеса, освен това нямало гаранции, че с нея операторите ще финансират подобряване на мрежата. От ДПС коментираха, че след като централата е завършена и се включи към доставчиците на ток, логиката била операторите да възстановят депозита с лихва. Според Червенкондев сумата така или иначе ще се приспада от крайната цена за присъединяване.


От Синята коалиция не харесаха в закона да се задава точно определена сума, тъй като инвестиционните разходи в различните централи не са еднакви. Синият депутат Иван Иванов предложи авансът да се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но предложението му не беше прието.


Депозитът беше одобрен с гласовете на ГЕРБ. В кулоарите след заседанието обаче депутатите Валентин Николов и Рамадан Аталай обмисляха вариант в пленарна зала разпоредбата да бъде изменена, така че сумата да се плаща при сключване на окончателен договор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK