Експерт: Евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" е манипулация на обществото

Експерт: Евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" е манипулация на обществото

© Associated PressМножество малки слънчеви и водни централи, а не АЕЦ "Белене", са по-подходящи за енергийното осигуряване на България, посочиха днес пред медиите енергийни експерти и активисти на национално движение "Екогласност". Според тях, въпреки че няма да спре строежът на нови ядрени мощности по света, аварията в японската АЕЦ "Даиичи" показа рисковете на този тип технологии.


Зелените за пореден път поставиха под съмнение необходимостта от нова ядрена централа в България. "Простата житейска истина е, че който притежава технологията и доставя горивото, е най-големият печеливш", коментира председателят на организацията Иван Сунгарски, който е бивш депутат.


"Цените на атомния ток у нас не са адекватни. Те са специално нагласени, за да се манипулира общественото мнение в полза на АЕЦ и срещу възобновяемите източници", твърди инж. Георги Тончев, които е участвал в множество проекти за разработване на зелена енергия. В сегашната цена на тока от "Козлодуй" не били включени разходи по поддържане на безопасността. Според Тончев премиерът Бойко Борисов не е прав с изказването си, че ако не се построи АЕЦ "Белене", цената на тока ще се повиши 18 пъти заради слънчевите и вятърните паркове.
"В Германия зеленият ток е около 20% по-скъп от другия и редица фирми го купуват, с което получават имиджови предимства пред конкуренцията", даде за пример Тончев. По думите му не може да се каже дали енергията от определен източник е скъпа или евтина, когато се работи по цени, регулирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Според експертите застраховането на ядрените централи, което да покрие щетите в случаи на бедствие, също е проблем. От 2001 г. обаче в България действа т. нар. национален застрахователен пул, чрез които няколко застрахователни компании поемат част от риска в случай на авария в АЕЦ "Козлодуй".

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 698 Неутрално

  От Екогласност са всичко друго, но не и експерти!

 2. 2 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Икономистите вече изчислиха, че цената на киловатчас от АЕЦ Белене е сравнима с тази на киловатчас, произведен от вятърни централи.

  http://ime.bg/bg/articles/ipi-izgotvya-ocenka-na-belene/

  Кирил Кирилов
 3. 3 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 589 Неутрално

  кое е по-силно - разумът или алчността? едното, ми се струва, че изобщо го няма...

 4. 4 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 374 Весело

  Скоро не съм се смял така.

  It is the nice place.
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кирил Кирилов":
  "В сегашната цена на тока от "Козлодуй" не били включени разходи по поддържане на безопасността."
  Това е истина. Ако някой е работил поне половин година в АЕЦ Козлодуй, може да го потвърди.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#2] от "Кирил Кирилов":

  Хубаво е мечтите да добиват и писмен вид.

  It is the nice place.
 7. 7 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Това е очевидно за всеки трезвомислещ човек. Едно е да вземеш заем и да строиш, а съвсем друго да ти харижат колкото пари искаш от бюджета на НРБ, а съветските експерти да работят за без пари.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 8. 8 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "В Германия зеленият ток е около 20% по-скъп от другия и редица фирми го купуват, с което получават имиджови предимства пред конкуренцията".

  Само че с имиджово предимство малко българки фирми ще се прилъжат да купуват скъп, пък бил той и ментово зелен, ток.

 9. 9 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Десет дни след катастрофата журналистите от "Дневник" още не са разбрали как се казва ел. централата.

  Иначе трябваше в заклавието да сложите "Експерти от Екогласност" за да не отварям изобщо статията.

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Да не забравяме, че в цената не се и включва складирането на отпадъците. Германия хвърля милиарди евро в строеж на хранилище за отработеното гориво.

 11. 11 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "В Германия зеленият ток е около 20% по-скъп от другия и редица фирми го купуват, с което получават имиджови предимства пред конкуренцията", даде за пример Тончев.


  В БЪЛГАРИЯ е 10 -20 пъти по скъп вятърния ток и токът от фотоволтаици. Къв имидж, кви 5 лв. Тоя тончев иска да ни докара до фалит.

 12. 12 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Относно разходите за безопасността да питат японците, и тогава нека дърпаме чертата за стойността на "евтината" чиста и неопетнена ядрена енергия!!!
  Колкото до японците, там нещата май вървят към заливане с бетон по последни данни... щото нали без евтина атомна енергия не можел модерния човек, е на ти сега и евтина и атомна, че и радиоактивно мляко и спанак за десерт...
  Аман вече от агресивна простотия!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:54 на 21/03/2011 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Цените на атомния ток у нас не са адекватни. Те са специално нагласени, за да се манипулира общественото мнение в полза на АЕЦ"
  Няма спор, че това напълно импонира на правителствената риторика - голословни изявления без капчица обосновка.
  На следващо място използваме Германия, като добър пример, Япония като лош. Направо ум да ти зайде кой откъде намира парчетата плат и конците та да съшие няколко зашеметяващи фрази. Направо се чудя това да не Дянков, изчерпал необозримите си икономически знания, този път маскиран като екоексперт.

 15. 15 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Агресивна простотия си, ти, Градинар. Дай да забраним колите, щото някой кат се напие и катастрофира.
  Прогресът има ясна траектория. Това е АЕЦ. По- усъвършенствани и значително по-сигурни. Това е! А в тоя форум можете да си пишете колкото ви душа сака.

 16. 16 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  А дали са калкулирани разходите по извеждане на реакторите от експлоатация?
  Почти на цената на нов реактор!
  Само че с писане по форумите нещата няма да се оправят. Този път Сугарев е прав - небходими са публични протести, и то в центъра на София, пред президенството и МС

 17. 17 Профил на mz/x
  mz/x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Господин Жечев, заглавието ви е сериозна манипулация. Моля, променете го на "Експерт на "Екогласност": ..."

 18. 18 Профил на Beny
  Beny
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Цените на атомния ток у нас не са адекватни. Те са специално нагласени, за да се манипулира общественото мнение в полза на АЕЦ"
  Да ве, от много манипулации хората не щат да дават баснословни суми за ток. Ми колкото си щат зелените да убеждават пенсионера дето едва събира стотинки за сирене, че възобновяемата енергия ще допринесе за имиджа ни пред света или други такива глупости. В тая държава няма само фирми, дето се правят на зелени щото е модерно, има и много бедни хора, на които не им пука за модата и с право!

 19. 19 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Според Тончев премиерът Бойко Борисов не е прав с изказването си, че ако не се построи АЕЦ "Белене", цената на тока ще се повиши 18 пъти заради слънчевите и вятърните паркове.

 20. 20 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#15] от "peterpan.03":

  Точно прогресът зачеркна АЕЦ, защото направи зелените технологии достатъчно евтини. Това че в БГ мафията краде чрез слънчев ток за 80 ст. не значи, че технологията не е евтина. Напротив, аз съм готов да ти продавам слънчев ток на 20 ст, колкото искаш, ама от Белене май няма да се навият за тая цена.

  икономист - неграмотник с диплома
 21. 21 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#20] от "tel_112":
  Така е,прав си !

 22. 22 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "gwendolin":

  Имаше публичен протест в центъра на София, доколкото публично е нещо, на което присъстват 40-ина души. Явно толкова са противните на АЕЦ - един форум хора

  А за Сунгарски - дълбоко се съмнявам в мнението на автомонтьор, коментиращ ядрени реактори.

 23. 23 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Комунистическото правителство на Герб,превърна поддържането на монополи в държавна стратегия,а комуниста Бойко борисов се нареди в редицата на националните предатели водена от гоце

 24. 24 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#20] от "tel_112":

  Дай някакви координати да купувам ток от фотоволтаици на цена от 20 ст./кВтч, имаме изискване 10 кВт денонощно със сертификат за произход от слънце.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 25. 25 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Експерт: Евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" е манипулация на обществото. Лъже ли ви той? Експерт ли е? "Експерт" е физическо лице със специфични познания.

 26. 26 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Неутрално

  "В Германия зеленият ток е около 20% по-скъп от другия и редица фирми го купуват, с което получават имиджови предимства пред конкуренцията"-Каза "специалистът от Екогласност.Кой е другия ,дето е с 20% по-евтин.Що тука зеленият ток е от 4 до 15 пъти по скъп.Като стне и тук 20% по-скъп от другия,от АЕЦ, ще го залюбим.Ама сега ,ако закрием Козлодуй тока ще стане от 15-20 стотинки,на 50-60,Тия от Екогласност ли ще дйдат да ми светят? Защо не чух за протести на Екогласност като правеха Църна вода? Или там атомът е зелен?Колко са зелени Тецовете Марица изток?Копането на лигнитни въглища в район с богат на уран си е живо престъпление.Затова около езерата /утаителните край Гълъбово радиационният фон е по-висок.Десетки хиляди декари плодородна земя е унищожена.Здравето на десетки хиляди бългори в Тракия около Мариците е влошено.Къде бяха и са тия сливи заспали от Екогласност?Ако не беше евтин тока от АЕЦ Франция щеше ли да има толкова АЕЦ.Фукушима показа много ясно ,че централите трябва да са ДЪРЖАВНИ.Тия проекти са толкова големи ,скъпи ,и заедно с това опасни ,че не могат да се оставят в ръцете на корпорациите,за които печалбата е естествено на първо място.

 27. 27 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#26] от "cobanmaala":

  Професоре,АЕЦ в Чернобил да не беше частна,дето ни засипа с радиация.Ей,хора,как може да вярвате на тия,дето бяха готови да ни жертват в името на идеологията.И го постигнаха до голяма степен.Цената на тока от аец наистина е скъпа поне колкото от ВЕИ,защото в сегашната цена не е влючена първоночалната инвестиция.както и разходите за сигурност,както и за съхранение на отраб. гориво.Да не ви преразкавам стат.щото явно не сте я чели.Няма да позволиме като ликвидираха нас,сега да посегнат на децата ни.Среден пръст За Белене,за боко и цялата шайка луди за връзване

 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Това ,че нещо го пише в статията,не означава ,че е вярно.Случаят с Чернобил е толкова предъвкван,че трябва вече да се познава много добре.А какъв е държавният контрол над частната Фукушима стана много ясно от фразата ,изпусната от японския министър председател:"Въобще какво стана по дяволите."Това не е СССР през 1986 ,а 2011 г.И Меркел и американците казваха,че нямат информация.А информация е нямало и японското правителство.А след като някой пише ,значи ,че не е ликвидиран.А аз съм протев Белене ,ама по други причини- държавно-частното партньорство при изграждането й ,което ще остави разходите за държавата,а печалбите - за чужденците.И там ще има евтин ток,което не е манипулация.Само ,че той/токът ще е евтин за компаниите"инвеститори",а за нас ще е на цената,на която ще можем да си купим ток от Турция, Румъния или от Франция, тъй като цената ще е борсова.А в такъв случай ,за к,ъв ми е да плащам борсова цена и да имам АЕЦ в двора?

 29. 29 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Множество малки слънчеви и водни централи, а не АЕЦ "Белене", са по-подходящи за енергийното осигуряване на България..."

  Абе не знам как някой хора искат да се оставят на капризите на времето или на ония които могат да контролират климата. По принцип горната идея е добра. Нямам нищо против слънчеви, вятърни и водни централи... и ако всеки по-голям град си има локална централа загубите от пренос ще са по-малки. Но слънцето може да угасне, водата да пресъхне, ветровете да утихнат и т.н. Това не е енергия на която може да разчиташ, че ще я имаш когато ти потрябва и когато си поискаш. Особено сега когато някои хора си правят експерименти и вече успешно контролират климата... да се оставим изцяло в техни ръце или на капризите на времето не ми се вижда особено разумно... а и цената на електроенергията не винаги е съществената в случая.

  Или може би трябва да търсим нещо ново, може би трябва да се сетим за Тесла или за някой друг неизвестен гений. А дали идеите на Кирил Чуканов няма да доведат до нещо по-добро...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK