Температурите в България са се повишили с 1.2 градуса в последните 30 години

Средногодишните температури в България са се увеличили с около 1.2 градуса по Целзий за последните 30 години. Това обяви днес директорът на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН доц. д-р. Георги Корчев по време на честването на професионалния празник на института - Световния ден на метеорологията. Данните са от осреднени наблюдения за всеки ден от годината в районите, следени от НИМХ, поясни Корчев. Според шефа на метеорологичната служба, измененията в климата са неоспорим факт и институтът има отговорност да подготвя гражданите и секторите на националната икономика за адаптация към промените.


В момента НИМХ прави прогнозите си далеч по-прецизно, отколкото преди 20 години, благодарение на радиолокацията и сателитните наблюдения, посочи синоптикът Орлин Лазаров. Институтът плаща членски внос от 300 000 евро за година за достъп до данните на Европейската организация за метеорологични сателитни наблюдения (EU Metsat), както и около 60 000 британски паунда на университета в Рединг, който дава средносрочни климатични прогнози, каза Корчев. Институтът обаче изостава с т.нар. "свръхкраткосрочни" прогнози за резки промени във времето, понеже не разполага с достатъчно радиолокатори. Той използва мрежата на гражданската авиация - "БГА Балкан" и не разполага със собствени радари, казаха от НИМХ. Авиационните обаче са предназначени основно за обслужване на въздухоплаването и не наблюдават всички райони, нужни за предсказване на обрати във времето, обясни Лазаров. По думите на Корчев, проблемът може да бъде решен с 2 нови радара на стойност по около 1.5 млн. евро всеки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK