МОСВ: Европейските цели за рециклиране на отпадъците от опаковки са постижими

България може да изпълни европейските цели за рециклиране на отпадъците от опаковки, стана ясно от изявление на Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда и водите по време на  конференция за устойчивото развитие на безалкохолната индустрия. До началото на 2014 г. страната ни трябва да да рециклира минимум 55% от тези отпадъци, предвижда Европейската директива за опаковките и отпадъците от опаковки. Според данни на екоминистерството, за 2009 г. са рециклирани 70% от хартиените, 30% от пластмасовите и малко над 30% от стъклените опаковки. Заложените в директивата цели са поне 60% за стъкло и хартия, а за пластмасата минимумът е 23%.


България и останалите източноевропейски страни трябва да положат още по-големи усилия, за да постигнат целите си - трябва да създадат допълнителни стимули за въвеждането на по-мащабно рециклиране. Използваните опаковки представляват 2-3% от общия обем отпадъци, произведени на територията на съюза. В момента ЕС обмисля въвеждането на по-строги изисквания за дизайн и рециклиране на опаковките, с които всяка компания ще трябва да се съобразява, каза по време на конференцията Филип Диерксон от Европейската федерация за бутилирани води. Напоследък в Европа се наблюдава влошаване на качеството на полиетилен терефталатите ( PET), използвани за изработването на пластмасата, което значително усложнява работата на преработвателните фирми, допълни още Диерксон. От бранша предвиждат въвеждането на система за улесняване откъсването на етикетите, производителите по всяка вероятност ще трябва да използват други материали на мястото на използвания досега PVC. Причината за предвижданите промени е, че тези етикети затрудняват рециклирането на пластмасовите опаковки, обясни експертът.


-----------------------------------
Екологичният отпечатък на бутилиращите компании намалява


Бутилиращата индустрия предвижда различни мерки за намаляване на екологичния отпечатък на сектора. Част от мерките включват намаляване на теглото на опаковката, изработване на бутилки изцяло от растителни материали, намаляване на размера на капачката и гърлото. През изминалата година бутилиращата компания "Девин" е успяла да намали теглото на опаковките си за минерална вода с 15%. Допълнително малката капачка е редуцирала тежестта на бутилката с още 5%, което е намалило отпадъците на компанията за 2010 г. със 750 тона. Компанията за безалкохолни напитки "Кока Кола" е успяла да увеличи с 14% количеството на рециклирането на генерирания в производството отпадък за периода 2004-2009. С 29% е намаляло количеството вода, използвано за производството на 1 литър готова напитка, а с 11% е редуцирана консумацията на електроенергия за същия период.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK