Земята според чичо Митко

Димитър и Мария Стоянови разказаха на Милен Енчев как се гледа биоградина

Земята според чичо Митко

© Красимир Юскеселиев



Изглежда леко сюрреалистично – в един двор в село Бачково до река Чая, отвъд която са гористите хълмове на Родопите, сега с бели калпаци сред цъфнали лалета стърчи колона от 4 - 5-метрови стъбла бамбук. На крачки от него, оградено старателно като в китайска монашеска градина, едно дърво гинко разтваря първите си листа.


Това е къщата на Димитър и Мария Стоянови. Стопаните, както подсказва дворът, са запалени градинари и експериментатори. Те са пенсионирани начални учители и понастоящем биоземеделци – първите и засега единствени в района. От няколко години отглеждат 3 декара биоферма недалеч сред горите между Бачково и Асеновград.


Бамбука Димитър донесъл от Франция преди много години – едно коренче, което е успял да завъди, разказват домакините, седнали в хола си с огромна библиотека, запалена камина и котарака Текила до нея. Листата на гинкото пък използват в настойки за ракия – за засилване на имунната система.




На масата до козунака, чаените чаши и захарницата с биозахар от тръстика ("само такава използваме – иначе не биха ни сертифицирали конфитюрите") има и бутилка "джинджифирка" - ракия от биогрозде с диви райски ябълки – още една екзотика, която принципно обитава южни страни като Виетнам и Камбоджа. Името на този еликсир идва от местното наименование на дивите райски ябълки – джинджифира. Чичо Митко е научил рецептата от дядо Наум, бившият игумен на Бачковския манастир, където растат три такива дървета.


Като учители в Мадан Димитър и Мария водели често децата на зелени училища, където ги запознавали с растенията. Оттогава датира сериозното им заравяне в научната литература за ботаника, екология и агрономия. Според нас екологичното образование е много важно - човекът да се срасне с природата, да си намери мястото в нея, разказва чичо Митко.


Това е принцип, който изповядва и сега в заниманията си с биоземеделие - "човекът е придобил навици да командва природата – кое как да расте, колко количество плод да дава... А поначало той е също природно творение. Не бива да я насилва и руши."


За гъстотата на калинките


Между 1996 и 2000 г. Димитър бил кмет на Бачково и поканил на семинар екип от агроекологичния център в Пловдив – тогава единствен. Учените обяснили на земеделците от Бачково как могат да произвеждат екопродукция – предимно картофи и вида зеленчуци, и на какви стандарти трябва да отговаря. В края на двудневния семинар професорът, ръководещ екипа, попитал: Сега има ли някой желаещ да кандидатства за биологично производство?


"Всички мълчаха и само аз станах и питах: Какво трябва да направя?" Последвал 2-годишен период на "конверсия", през което време градината била непрекъснато изследвана. "Този период е много важен, защото земята трябва да свикне, както и ти. Това е друг начин на живот – да гледаш на земята като на жив организъм и да наблюдаваш и проучваш растенията.


В края на периода екипът направил пълен анализ на градината, а една жена с квадрат, направен от летвички метър на метър, проверила десетина места в градината, записвайки в един бележник нещо. "Оказа се, че брои калинките на квадратен метър. Калинката, както и божата кравичка, се заселва там, където земята и растенията са изчистени от отровите. Тя е един от най-добрите помощници на биофермера, както и дъждовният червей – за 24 часа изяжда няколко десетки листни въшки. Най-активна в прочистването от въшки е 7-точковата калинка", разказва чичо Митко.


И градината получила сертификат – лозе 1.5 декара, около 1 декар овошки и останалото – основно зеленчуци и картофи. Всяка година сертификатът се подновява след нови инспекции, за което стопаните плащат около 300 лв.


Оправят се въпреки пенсиите си от по около 200 лв. А биопродукцията не е ли оскъдна на фона на добивите от конвенционално земеделие? "При нас е принцип да не се говори за количество. Никога не говорим колко големи ще бъдат тиквата, лукът, картофът.


Говори се за екологично чиста продукция – да няма остатъци от вредни вещества. Много от заболяванията се дължат на храната – в много случаи конвенционалната храна не е просто некачествена, нечиста, тя е отровна." По думите на Димитър е заблуда, че добивите се намаляват при биологичното земеделие – това е валидно само за кореноплодните, казва той.


"Картофите преди бяха свикнали да ги засипваме с чувала карбамид и амониева селитра и председателите на АПК-тата (агропромишлен комплекс при социализма) се бореха кой да стане заслужил деятел на селското стопанство. Така се стигаше до 4.5 и до над 5 тона картофи от декар, но само след месец в избата на съхранение те ставаха на нищо. Картофите, които сега ние произвеждаме, ще стоят в избата и няма да се развалят или прораснат."


Мария и Димитър за разлика от много производители от района не продават прасковите си по шосетата, където мъхът на плодовете се пълни с оловни изпарения. Не ги разхождат и по градските пазари - "ако наблюдавате някой, който бере праскови за пазара, ще чуете, че падат в кофата като камъни" - късат се 2-3 дни преди да узреят, за да могат да се разхождат с колата.


"И като отхапеш такъв плод, ти прилича на гума. А ние берем едва тогава, когато видим – по формата и цвета, че прасковата вече чака да я откъснеш. Тук се бере, когато някой поръча, а в много случаи хората сами идват до градината да берат. От няколко години Димитър и Мария приемат и туристи в 2 стаи от къщата, които също се включват в "бригадите".


Всеки зелен отпадък от градината се събира в компост и се връща в земята, нищо не се изхвърля. "Практиката в конвенционалното земеделие в миналото беше само да се взема от земята, нищо да не й се връща и това беше жестоко", казва чичо Митко.


Приятелството между ягодата и лука


Тук се прилагат и знания от областта на алелопатията – науката за взаимодействията между растенията: "Има растения - приятели и противници, както при хората – съседи, които ви пасват, и такива, с които не се разбирате." Например на едно място е хубаво да се садят лук и ягоди. Лукът излъчва вещество, което пъди една нематода (паразитни кръгли червеи), нападаща ягодите.


Те пък пропъждат луковата муха. Има също репелентни растения, които пропъждат много вредители – такива са някои цветя, билки, обяснява земеделецът. "Конвенционалните стопани се вълнуват единствено от добива, а тук има значение наблюдението – да се попиташ защо това растение е нападнато, а онова – не. Това е наука", казва той.


Димитър е разочарован от държавната политика в областта на биопроизводството, по-скоро от липсата й: "Най-добрият план за развитие на биоземеделието в Европа е българският, но за съжаление ей толкова не беше изпълнено." В плана пише, че до 2012 г. 8% от цялата земеделска продукция в България ще е биологична, но в момента този дял е 0.25%.


"Когато ние говорехме за биоземеделие, съседните страни още не бяха чували за това. А сега европейската част на Турция изнася хиляди тонове биологични череши за ЕС на борсата в Брюксел. А ние имахме институт в Кюстендил, който беше най-добрият в Европа. Там се селекционираха много чужди сортове и се приспособяваха за тукашни условие, но всичко замря."


Чичо Митко е критичен и към принципа на субсидиите, според който трябва да имаш поне 5 дка насаждения, за да получаваш финансиране за продукцията си. "Все едно че площта прави качество. Смятам, че е по-добре да има хиляди фермери като мен, с малка площ – всяко семейство може да го прави, всеки безработен може да взема 2 дка земя и да я гледа."


Луната, звездите и зеленчуците


От няколко години Мария и Димитър прилагат една необичайна система за отглеждане – биодинамично земеделие. Тя е популяризирана от германската градинарка Мария Тун, а е развита през 20-те години на миналия век от Рудолф Щайнер – австрийски архитект и езотерист. Растенията се садят, обработват и берат според лунен календар, в зависимост от това пред кое съзвездие е Луната. "Това не е астрология, а астрономия", казва той.


На кореноплодните влияе добре Луната в трите земни съзвездия –  Луната е пред едно съзвездие 2 денонощия. Луната е трамплин, с който космическата енергия достига Земята. Луна пред Телец или Дева е за картофи, да речем. Тогава е подходящо да се садят, обработват или берат кореноплодните. За овошки Луната трябва да е в огнени съзвездия, когато "космическият импулс" влияе най-силно на плодовете и семената.


За цвят – въздушни знаци. Зеленчуците си растат и когато са засадени в неподходящ момент, разбира се, но се получават изкривявания, твърди чичо Митко. Методът бил тестван от негов познат в Казанлъшко, производител на розово масло – цветът бил събран в "точното време" и маслото се получило по-висококачествено от обичайното.


"Независимо дали вярваш или не, практиката доказва тези неща. Мария Тун е правила следния експеримент – в няколко саксии с една и съща почва и при едни и същи условия е засадила по 25 семенца репички. В една от саксиите са пораснали едва 5, а в онази, в която са били засадени в правилното положение – 24", казва.

Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ivan
    Ivan
    Рейтинг: 442 Неутрално

    добра статия

    www.betdouble.com
  2. 2 Профил на tuj_to
    tuj_to
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Темата и историята зад статоята безспорно са страхотни, но лунните цикли идват малко в повече накрая....
    Да са живи и здрави "Чичо Митко" и жена му, че трябват такива хоеа да популяризират земеделието по прицип - и млади хора е хубаво да се връщат на село и да се захващат със земята, стига бродили из градовете....

  3. 3 Профил на Еколог
    Еколог
    Рейтинг: 664 Неутрално

    До коментар [#2] от "tuj_to":

    и на мен лунните цикли ми дойдоха в повече

    Иначе за лука и ягодите, а и за много други неща съм "за"

    Път без препятствия не води до никъде.
  4. 4 Профил на kalenia
    kalenia
    Рейтинг: 424 Неутрално
  5. 5 Профил на Лора Рахнева
    Лора Рахнева
    Рейтинг: 1094 Неутрално

    Браво Енчев, супер статия ;о) чакаме следващата !

    Prepare for complications.
  6. 6 Профил на Пешката
    Пешката
    Рейтинг: 1240 Неутрално

    Като четох заглавието си помислих че чичо Митко се отнася за Пената - но останах приятно изненадан от тези хора! Успех и дано да могат да понаучат младите в тази насока - има голям потенциал в биоземеделието - половин тракия седи в бурени!

    Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
  7. 7 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 757 Неутрално

    Великолепно! И очарователно

    malart.blog.bg
  8. 8
    ****

    Този коментар беше изтрит в 12:08 на 22/04/2011 от неговия автор.

  9. 9 Профил на DonAngel
    DonAngel
    Рейтинг: 1094 Неутрално

    Много добра статия, беше удоволствие да я прочета, благодаря! Добре е да се знае, че в Бачково има нещо хубаво, освен "Бачковски манастир" ЕООД.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    -- Дончо https://doncho.net
  10. 10 Профил на tatkoruso
    tatkoruso
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Тези хора/живи и здрави да са/ показват само,че политиката,респективно власта, облечена в икономически и други теории само пречат за нормален човешки живот. А тези теории са комунизъм,социализъм, неолиберализъм и всички окончаващи на изъм.Само Фронта за борба с монополите,олигархията и баковите грабежи се опира на здравия разум.

  11. 11 Профил на dreamer
    dreamer
    Рейтинг: 1149 Неутрално

    Влиянието на лунните цикли са си съвсем резонни. Луната влияе на земята, влияе на животните, влияе на хората, неминуемо влияе и на растенията.

    Аз съм въудошевен от действията на тези хора. Чак ми се иска да се запозная с тях.

    Отделете време навреме.
  12. 12 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1161 Любопитно

    Много приятна статия! Да изпитваш дълбоко удоволствие от това, с което се занимаваш, е неописуемо щастие. В Америка много повече им промиват мозъците и не пускат информация за "органик" храните с какво точно са по-различни. Силно се съмнявам, че не са толкова чисти, колкото са стандартите в Европа за биологично чиста продукция. В областта на Генетично Модифицираните Храни пък направо разликата е огромна.

  13. 13 Профил на bagrara
    bagrara
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Чичо Митко ще идва в София на 1 май и ще участва в семинар за здравословно хранене, като ще говори за отглеждане на здравословна храна.

    Повече информация за семинара, на който ще участва чичо Митко:

    http://zdravjivot.org/1732

  14. 14 Профил на CIA Germany
    CIA Germany
    Рейтинг: 939 Любопитно

    Такива хора трябват в тази държава!!!

    Hope is the first step on the road to disappointment.
  15. 15 Профил на Иван Петров
    Иван Петров
    Рейтинг: 557 Неутрално

    До коментар [#14] от "CIA Germany":

    Верно такива требуват!
    Пенсионирани учители, да бъхтат по за 10 лв на ден!
    А такова биопроизводство хората получават във всички вилни зони около градовете и в градинките на село.
    Сигурно не са чували за г-жа Тун и лунните цикли, но са се опрели на традиционно земеделие.

  16. 16 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3839 Неутрално

    Доказва, че бедноста е култура и възпитание. В този район има огромна безработица, гледала съм как копаят с мотиката, псле естествено изкупната цена на "промишлените картофи" им е ниска. В случая и държавата е свършила нещо, но може би е недостатъчно. Да бяха ги попитали дали са доволни от реализацията, защото това, че се оправят с двете пенсии е дежурен лаф, с цел някой да не ги нарочи за богати. Успех им пожелавам.

    Любовта ще спаси света!!!
  17. 17 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Браво! Чудесна статия!
    Поздравления за автора!

    Моля ви, предайте моите поздрави и възхищения на чичо Митко и жена му, когато дойдат на семинара в София!

    The best way out is always through Robert Frost
  18. 18 Профил на bisserina
    bisserina
    Рейтинг: 435 Неутрално

    За тези хора гледах материал по ТВ(май в предаването Бразди по БНТ). Просто им завидях на тези хора. Животът им има смисъл и главно цел. Това е пример , че често бедните са и мързеливи.Чакат някой да направи нещо вместо тях и да им се даде наготово.Това е и последствие от 45-те години на "щастлив" живот след 9.9.44 г.Някой мислеше вместо нас и ни се даваха "блага".Сега по селата има и друг момент - нашествието и безобразията(меко казано) на циганите, които имат само права, в т.ч. да грабят произведеното от другите.Не се отклонявам в тази посока, че ще стане дълго. Връщам се към статията - дано хората намерят последователи. Тази българска земя има какво да даде , но без труд и мисъл не става.

  19. 19 Профил на Справедлив
    Справедлив
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Джинджифир не е дива райска ябълка, а е хинап - Zizyphus vulgaris. Също му се казва гингива или джинджива.

  20. 20 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1149 Неутрално

    Обаче успоредно с това на тези хора мислите на Министър- председател Борисов са за предоставянето на българска земя за АЕЦ "Белене" ми изглежда несъвместима и направо еретична...

    Той живее в измеренията на миналите соц. времена с хаоса на грандоманиакални предприятия за изхабяване на ресурси и енергии и превръщането им в излишни повторения...


    А от друга страна съветва хората да отглеждат картофи и да го оставят да си гледа "работата"...

    Има някъкво противоречие в цялата тази работа и съмнения за несъвместими идеи, които го правят много нервен.

  21. 21 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 3105 Неутрално

    За луната ви е в повече,обаче как си обяснявате ,че жената има цикъл на 28 дни,а бременността продължава 10 лунарни месеца.

    * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
  22. 22 Профил на aytep
    aytep
    Рейтинг: 450 Весело

    Една много смислена, съдържателна и вкусна статия - не мога да повярвям!!!!!!!!! Освен приказки, трябвало и ръчичка да пипне, нали!

    Яба-даба-ду




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK