Модерен градски транспорт ще намалява замърсяването в столицата

В момента в София се изграждат 7 километра велоалеи<br />

© Надежда Чипева

В момента в София се изграждат 7 километра велоалеиРазвитието на модерен обществен транспорт ще е сред приоритетните мерки за решаването на проблемите със замърсяването на столицата. Това стана ясно на конференцията "Smart city", организирана от 3e-news. Предвижда се насърчаването на електрическия обществен транспорт и автомобили, предоставянето на безплатни паркоместа. Столичната община разработва и проект за интегриран столичен градски транспорт, който включва закупуването на 50 нови тролейбуса, 20 кръстовища и нова трамвайна линия, които трябва да свърже по бул. "България", която ще се свърже с метрото при НДК.


Градският транспорт е основният замърсител не само в София, но и в по-големите градове, затова осигуряването на по-добра алтернатива на личните автомобили ще помогне за подобряване на градската среда. Предвижда се и изграждането на паркинги на стратегически места, откъдето може да бъде хващан градски транспорт, каза Петър Трайков, директор на дирекция "Околна среда" в Столичната община. От ведомството планират да ограничат и достъпа на моторни превозни средства до 2020 г с 15%, допълни още той. От 2011 г. стартира и проект на общината и ЧЕЗ за популяризиране на електромобилите в София, има и предложение за използване на екоколи за нуждите на Столичната община.


За облекчаване на пътния трафик по думите на кметът Йорданка Фандъкова ще помогне и вторият метродиаметър, който се очаква да бъде пуснат през 2012 г. Метрото ще заеме 38% от дела на градския транспорт и ще доведе до намаляване на трафика с 25%. В момента в града се изграждат седем километра велоалеи, а до края на годината се предвижда изграждането на велоалея по бул. "Гоце Делчев", която да свърже съществуващата по бул. "Цар Борис Трети" с Южния парк. До 2013 г. се предвижда да бъдат изградени около 100 км велоалеи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK