ТЕЦ "Брикел" е била спряна тази сутрин

ТЕЦ "Брикел" е била спряна тази сутрин

© Anelia NikolovaГоривната инсталация на гълъбовската централа "Брикел" беше спряна в 11:30 ч. тази сутрин, съобщи министерството на околната среда и водите.


Двата енергийни блока, които не бяха спрени през зимата, за да отопляват града, са били изведени от експлоатация, установи проверка на място на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора.  Експертите на екоинспекцията са пломбирали котлите.


Решението за спирането на замърсяващите инсталации беше взето миналия ноември от правителството. През декември бяха спрени първите четири енергийни котли.


Инсталацията няма да се пуска до влизане в сила на ново комплексно разрешително. От екоминистерството посочват, че гълъбовското предприятие трябва да работи само съобразно изискванията на екологичното законодателство. Целта е да се преустанови продължителното замърсяване със серни окиси на въздуха над Гълъбово.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-после! Това чудовище се спука да трови въздуха десетилетия наред. На хората в областа ще им липсва, както и въздуха на София от преди 6-7 години им липсва, преди да спрат Кремиковци.

 2. 2 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Ха ами сега ЦРБ Ремотекс к,во ще пра,и ? Спахиев и компания останаха без "работа".

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#1] от "Трезвен":

  Е, казват че в Кремиковци щели да продължат да работят електропещите (поне още известно време).

  А при ТЕЦ "Брикел" (преди името му беше ТЕЦ "Марица-Изток 1" големият екологичен проблем беше всъщност начина на сушене на въглищата за Брикетната фабрика.

  Иначе останалите проблеми са решими - както например стана в ТЕЦ "Марица-Изток 2" и ТЕЦ "Марица-Изток 3".

  Принципната разлика между "Кремиковци" и въпросните 2 котела е, че те осигуряват отоплението на Гълъбово. И то по ефективен когенерационен начин (т.е. с комбинирано производство на топлинна енергия и електроенергия) и на база на най-евтино възможно гориво (лигнитни въглища от "Марица-Изток". Докато бъде построена заместваща мощност (по възможност също когенерационна и също на база такова евтино гориво), добре би било по време на отоплителния сезон тези 2 котела да продължават да работят. Не знам каква сероочистваща инсталация са им сложили, но ако направят измервания и се окаже, че отговаря на нормите - това би било добра новина.

 4. 4 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Никога повече да не го пуснат!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 5. 5 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  До коментар [#3] от "ijj":

  Искаш да кажеш, че трябва да избираме най-евтиното решение, дори когато вредим на себе си и на всичко жива по света и околностите му?
  Аз лично бих предпочел някое по-скъпо решение при положение, че няма да се чувствам като в ада от миризмата на сяра... И, ако може, като бонус без да пълним гушата на осъдени лица!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#3] от "ijj":
  Предполагам, че това '' чудо на социализ'мо което е едно недоносче '' даже дрът Тато от Правец си го призна та камо ли ученико ДЕ ? / Пишем го с главни букви оти се засега на маненко камо ли да слуша нещо Техно а не Ив--- /

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Този ТЕЦ осигуряваше безплатна топлинна енергия за социални нужди: на училища, детски градини, болници, социални домове и домове за възрастни хора.
  Някой от безумното правителство може ли да каже какви са алтернативите пред изредените консуматори.
  Не е необходимо да са много умни, а не толкова глупави.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 8. 8 Профил на spout
  spout
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Брикел си има сероотчиска ,но както споменаха по горе проблема идва от брикетна фабрика кадето се сушат брикетите,сложното тук е че въглищата се сушат в брикетна преди да изгарят в теца.Тука става въпрос за много пари а осъдения е консултант по зделката и си е вземал комисионите при покупката на теца и при продажба на терена за новия тец, та че него да не го мислим,вмежду впрочем дори и ефективно да лежи и всички глоби да плати ще му останат пари и за оня свят да си ги харчи.

 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#5] от "dhk13":

  "Аз лично бих предпочел някое по-скъпо решение при положение, че няма да се чувствам като в ада от миризмата на сяра..."

  Въпрос е дали спирането не мирише повече на сяра

  Проблемът има 3 страни. Две от тях са свързани с техниката - екологосъобразност и цена. Третата (която за съжаление е най-объркана) е юридическа.

  1) Колкото и парадокслално да изглежда в случая, може да се каже, че тези 2 котела са екологосъобразни, защото работят в режим на когенерация.

  Това е така по следната причина. Всяко производство на енергия е повече или по-малко вредно. Затова когенерацията е по-малко вредна от разделното производство на топлинна енергия и електроенергия. Например к.п.д. на една кондензационна въглищна централа при нашите условия е максимум 30%. Ако топлината от парния цикъл се използва за някаква полезна цел (отопляването на общинските обекти в Гълъово например) вместо да се изхвърля в охладителните кули, тогава този к.п.д. става по-висок. Не знам точно стойностите за тези 2 котела и съответната турбина от ТЕЦ "Брикел", но вероятно е поне 50-60%. Това означава, че се изгарят по-малко въглища, за да се произведе същото количество електроенергия + топлинна енергия.

  Разбира се, това е валидно ако са спазени всички емисионни норми - за прах, за серни оксиди и др. Т.е. интересно е да се направят изпитания и да се види дали новата десулфуризираща инсталация осигурява спазване на нормите за емисиите. Ако това се окаже така, от чисто техническа гледна точка въпросната част от ТЕЦ "Брикел" не е нещо по-различно от ТЕЦ "Марица-Изток" 2 или 3.

  В миналото този обект (сегашният ТЕЦ "Брикел" имаше лоша слава заради големите прахови емисии от Брикетната фабрика. Но сега, доколкото разбирам, този въпрос изобщо не се обсъжда. Става въпрос за работа на малка част от ТЕЦ "Брикел". И то вероятно само през отоплителния сезон.

  2) Цената в случая също е важна, защото не става дума за София.

  Ако за Гълъбово се направи отопление на по-скъпо гориво (например мазут или може би природен газ - ако има такава възможност), не е сигурно доколко ще стигат средствата за осигуряване на нормално отопление.

  В София горе-долу навсякъде има нормално отопление. Но повярвайте ми, със собствените си очи съм виждал в провинцията училище с температура в класните стаи 12 градуса. Или дори неотоплени достатъчно детски градини.

  3) Третата страна, юридическата, за съжаление, е много объркана. Вероятно я знаете по-добре от мен. Кой е собственикът, какви задължения са поети за максимум 20 000 часа работа, какви международни изисквания трябва да спазим и т.н.

  Няма как да не възникнат и някои въпроси:

  - Каква е била причината когато е бали планирана в 1998 г. новата заместваща мощност (ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово" тя да се проектира като кондензационна, а не като когенерационна централа. Може би се е смятало, че ТЕЦ "Брикел" (наричана тогава ТЕЦ "Марица-Изток 1" ще продължи да работи?

  - Защо когато се е разбрало, че е поето задължение ТЕЦ "Брикел" да работи още само 20 000 часа (това май е било някъде в 2005 - 2006 г.), не е започнало веднага планиране на нова централа за отоплението на град Гълъбово? След като се знае, че една въглищна централа по принцип се строи за няколко години, няна как да се построи толкова бързо като газова централа например.

  При всички положения, техническата логика е сега да се направят изпитания на десулфуризиращата инсталация и ако са спазени нормите, тези 2 котела в ТЕЦ "Брикел" да продължат да работят през отоплителния сезон, докато бъде изградена нова централа. Дали юридически това може да стане е, разбира се, втори въпрос.

 10. 10 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#9] от "ijj":

  "Защо когато се е разбрало, че е поето задължение ТЕЦ "Брикел" да работи още само 20 000 часа (това май е било някъде в 2005 - 2006 г.), не е започнало веднага планиране на нова централа за отоплението на град Гълъбово?"

  Всъщност е трябвало просто да се рехабилитира и да се изградят очистни съоръжения, за да се спазят НДЕ, следва комплексно и всичко е ОК.

  Но явно интересите са били други...

  Път без препятствия не води до никъде.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK