Домакинствата във Великобритания ще получават по 11 хил. евро за енергийна ефективност

Повече от 11 хиляди евро (10 хиляди паунда) ще получат домакинствата във Великобритания по схема за подобряване на енергийната ефективност на жилищата в страната, съобщи "Индипендънт". За финансиране ще могат да кандидатстват 14 млн. семейства в страната. Парите се очаква да бъдат изплатени обратно от енергийните спестяване за период от 20 години. Сумата е почти двойно повече от предишната от 7 хиляди евро (6,500 пауна), когато схемата бе стартирана. Според правителството това ще бъде най-голямата домашна програма за подобрение на сградния фонд във Великобритания след Втората световна война. Мярката е и в основата на опитите на правителството да намали емисиите на домакинствата с 30% до 2020 година.
Съгласно предложението, което е част от енергийното законодателство на правителството, собственици ще могат да кандидатстват за пари за нови бойлери, изолация и централна система за отопление. Първоначално работата ще бъде финансирана и осъществена от акредитирани от правителството доставчици и ще бъдат изплатени чрез намалени енергийни разходи като сметките, плащани от домакинствата, ще останат същите.


Допълнителното финансиране е предназначено да се ползва при по-големи и трудни за изолиране на имоти, които не са били допуснати за финансиране преди. Правителството се очаква да обяви скоро, че двойното остъкляване също ще бъде включено в мерки за енергийна ефективност.
Според министрите, ако в схемата бъдат предложени и такива видими подобрения у дома, броят на хората, които кандидатстват за пари, ще се увеличи значително.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK