Всички приходи от държавните въглеродни квоти ще отиват за саниране на сгради

Всички приходи от държавните въглеродни квоти ще отиват за саниране на сгради

© Анелия НиколоваПриходите на държавата от продажба на Киото-квоти за парникови емисии ще отиват само за саниране на сгради. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов след среща с европейския комисар по климата Кони Хедегор. Решението е било договорено между министърът на околната среда Нона Караджова и на финансите Симеон Дянков. Тази седмица Караджова обяви, че първата сделка с държавни квоти за около 10 милиона лева ще е факт до септември. Парите ще постъпват в Националния доверителен екофонд, който ще ги разпределя сред кандидатстващите проекти за саниране. Екофондът вече набира проекти.


България е сред страните, които имат шанс да надхвърлят задължителните си цели за дял на възобновяемата енергия и за намаляване на парниковите емисии до 2020 г., посочи Кони Хедегор. Еврокомисарят похвали работата на правителството по климатичните политики: "вашето мислене е в хармония с плановете и намеренията на ЕК", каза тя, визирайки приетия наскоро нов закон за възобновяемата енергия, планирания от екоминистерството специален закон за климата и работата по проекти за енергийна ефективност.


По изчисления на ЕК Европейският съюз може да надхвърли целта си за 20 % намаляване на емисиите до 2020 г. спрямо нивото им от 1990 г. "Ако постигнем 20-процентно повишаване на енергийната ефективност заедно със задължителната цел от 20 % дял на възобновяемата енергия в крайното енергийно потребление, това ще доведе до спад на емисиите с поне 25 на сто до 2020 г.", каза Хедегор. По-рано днес пред депутати от комисиите по околната среда и по европейските фондове тя обаче заяви, че страни не работят достатъчно по енергийната си ефективност. За разлика от целите за зелената енергия и за намаляване на емисиите, целта от 20 % ръст на енергоефективността не е задължителна, а само препоръчителна, припомни еврокомисарят. "С настоящите политики на страните до 2020 г. тя ще се повиши едва с 9 %", каза тя.
ЕК е подготвила пътна карта за нисковъглеродна икономика в Европа до 2050 г. и документът бе сред основните теми на днешните срещи на Хедегор в София с представители на правителството, парламента и неправителствени организации. Предвидените в нея мерки за насърчаване на зелената икономика - нисковъглеродните производства на енергия, стоки и транспорт, ще бъдат взети предвид при определянето на бюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 г., каза тя.


Стратегията дава насоки за намаляване на емисиите на ЕС с 80-95 % до средата на века и препоръчва то да става с инвестиции в самите европейски държави. "В момента около половината от постигнатите намаления на емисиите за европейската въглеродна търговия стават с офсет - инвестиции на компаниите в трети страни. Те са съсредоточени основно в 5 страни, които при това са сред най-големите ни конкуренти - Китай, Индия, Корея, Индонезия и Бразилия. Само в Китай европейските компании досега са инвестирали 4 милиарда евро", посочи Хедегор. От 2013 г. Европа ще прекрати инвестициите си в проекти "Чисто развитие" (CDM - Clean Development Mechanism на Протокола от Киото), които генерират евтини квоти за европейските компании в развиващите се страни. Средствата ще бъдат пренасочени към инвестиции вътре в ЕС, които ще генерират нови работни места и зелен растеж тук, обяви еврокомисарят.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело


  МОЖЕЛО - значи ?!

  Я какви мутри с добри обноски имахме:

  - мгимо-ци
  - юпита
  - царчета
  - демократчета 1, 2, 3.
  - Гей

  и НЕ "се сетиха" за това

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на dinamit
  dinamit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  за сведение на автора закона за веи не е от свързаните с климата действия.
  попитайте МИЕТ за коментарите по закона и въпросите зададени на тази среща

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK