Бреме за тези след нас

По света съществуват общо между 250 000 и 300 000 тона ядрени отпадъци

© Валентина Петрова

По света съществуват общо между 250 000 и 300 000 тона ядрени отпадъциНаричат го първата постчовешка структура. Онкало, обширното подземно хранилще на 300 км северозападно от Хелзинки, ще приеме най-радиоактивните ядрени отпадъци на Финландия и буквално ще ги запечата завинаги.


Вместо да го покрият с предупредителни знаци, след като се запълни, инженерите планират да премахнат от повърхността всяка следа, която може да загатне за съществуването на подземното съоръжение. Мястото няма да изглежда по-различно от отрупаната с дървета околност. Едно забравено място.


Въпреки това то ще е проектирано да издържи безкрайно дълго, защото ядрените отпадъци, отделени като страничен продукт при производството на електричество в атомните централи, остават радиоактивни и вредни за хората и другите живи организми в продължение на 100 000 години. Това число е чиста теория, защото никой няма практически опит в справянето с радиоактивни отпадъци в дългосрочен план. За много учени това е
отвъд жизнения път на човешката цивилизация,


каквато я познаваме. Възможно е нашето послание към живота на бъдещето да бъде едно бунище.


Отвъд значимостта на нашето наследство стои също и въпросът за безопасността му. Кой ще пази всичкия този радиоактивен боклук през следващите 100 000 години? Финландското решение в Онкало (в превод – "кухина") е просто да го скрие.


"Какво ще правят човешките общества в следващите стотици хиляди години и ще бъдат ли достатъчно стабилни, за да се грижат за токсичното ядрено наследство на това поколение?", пита режисьорът Майкъл Медсън, заснел документалния филм "Във вечността" (Into Eternity) за конструкцията в Онкало. "Ядрената енергия е въплъщение на Вселената, но, от друга старана, тя създава времеви хоризонт, който е неразбираем за хората. Истинското значение на Онкало е в това, което ни казва за нашето време", казва Медсън.


Финландия поне се е опитала да намери отговор – вероятно Онкало ще бъде първото в света постоянно хранилище за ядрени отпадъци, когато бъде открито през 2020 г. В Германия, Япония, Великобритания и САЩ търсенето продължава. Президентът Барак Обама спря финансирането на подобна площадка в планината Юка, Невада. Във Великобритания ранните предложения за площадка за дълбоко подземно погребване в Западна Кумбрия срещнаха съпротива заради опасения от замърсяване на водните запаси.


Докато отлагаме и обсъждаме как да управляваме съществуващите ядрени отпадъци, продължаваме да произвеждаме още и още от тях – по света


съществуват общо между 250 000 и 300 000 тона.


Така създаваме по-тежко бреме за безопасно погребване за бъдещите поколения.


"Като се има предвид, че разполагаме само с 10 000 години писмена история, трябва да осъзнаем колко дълго тези след нас ще страдат от обременителното наследство, оставено от сегашните общества. Само няколко десетилетия, в които се е използвала ядрената енергия, оставят опасни ядрени отпадъци за невъобразим брой генерации в бъдещето", обяснява Волфганг Грюндингер от германската Фондация за правата на бъдещите поколения (FRFG).


Идеята за справедливостта между поколенията (т.нар. междугенерационна справедливост) получава все по-голямо внимание през последните години, особено във връзка с кампании за промените в климата, от които бъдещите поколения ще бъдат неблагоприятно засегнати заради нашата продължаваща зависимост от въглеводородни горива.


При ядрената енергетика нещата са по-сложни. Противниците й изтъкват нейните сериозните недостатъци, свързани с рисковете от аварии (например изтичането на радиоактивни материали от АЕЦ "Фукушима 1" в Япония), проблемите със сигурността и разпространението на ядрени оръжия и проблемът с отпадъците с дълъг живот. Застъпниците казват, че ядрената енергетика може да произведе


големи количества енергия от малко гориво,


изпускайки много ниски емисии на парникови газове. Освен това се намалява и зависимостта на държавите от въглеводородни горива. Това е и една от причините, поради които досега Япония, страна с малки петролни и газови залежи, разчиташе силно на атомната енергия.


Заедно с нарастващите разходи по отпадъците, които в крайна сметка ще трябва да се покрият от данъкоплатците, ядреният консултант д-р Пол Дорфман от британския университет "Уоруик" изтъква, че така идните генерации несправедливо се обричат на ядрена енергия. "Като имаме предвид знанията ни за климатичните промени, изглежда проблематично да се привързваме за една негъвкава и високорискова технология, която се доказа и като скъпа. Тя може да се окаже извън ценовия спектър, който могат да си позволят тези след нас, освен ако не им помогнем и не намалим въздействията сега", обяснява Дорфман.


Въпреки че дългосрочните подземни съоръжения като Онкало и предлаганите във Великобритания изглеждат разумно технологично решение, те може да не са морално оправдани, твърди д-р Бенам Таеби от Технологичния университет в Делфт, Нидерландия. В наскоро публикувана научна статия за етичните въпроси около ядрената енергия той обяснява, че настоящото поколение има морално задължение да не излага на опасност сигурността на бъдещите поколения и да не им налага вреди.


В насоките за погребване на отпадъци в планината Юка, изготвени от американското правителство преди проектът да бъде спрян, пише, че макар всяка площадка да е длъжна да осигури "разумна защита и сигурност" за наистина далечното бъдеще, не е задължително това ниво да се поддържа завинаги. В документите се казва още: "Подчертаваме, че не поставяме под съмнение дали съществува задължение към идните поколения. Смятаме, че няма консенсус относно естеството на това задължение или колко дълго то ще важи, дали то се променя във времето и как може да бъде отменено."


Д-р Таеби не е съгласен и смята, че хората, живеещи през следващите 10 000 години,


заслужават равнище на защита, равностойно на днешното,


и че поколенията, родени след тези 10 000 години, могат да бъдат изложени на много по-висока радиация. "Допускайки, че настоящото поколение предимно се е възползвало от ядрената енергия, ситуацията по подразбиране трябва да е, че най-вече то остава отговорно. Дори доводите, че атомната енергия може да спомогне за намаляване на парниковите емисии и климатичните промени, може да не са достатъчни, за да я оправдаят", допълва д-р Таеби.


"Изборът не трябва да бъде между несправедливост, извършена спрямо сегашното поколение, и несправедливост спрямо бъдещето в резултат на разгръщането на ядрената енергетика. Вероятно трябва да избегнем атомната енергия и вместо нея да изберем други системи за енергийно осигуряване", заключава ученият.


*Текстът е от британското издание The Ecologist. Заглавието е на редакцията.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 426 Разстроено

  " трябва да избегнем атомната енергия и вместо нея да изберем други системи за енергийно осигуряване"
  Това е ! Нямаме право да оставяме унищожител на човечеството !

 2. 2 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Животът след хората. Население - нула.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Човечеството доказва своето безхаберие откакто изобщо съществува, така че две мнения няма по въпроса какво предстои да се случи - още и още боклук докато един ден не стане голяма трагедия.

  Тогава всички ще викнат "аз казвах, ама никой не слушаше!".

  Няколко дребни чиновника някъде по някоя от веригите може дори да бъдат линчувани.

  И хората ще бъдат щастливи поне до следващото лято, че са взели в ръце и са се разправили с негодяите.

  Накъдето и да се обърнете сценарият е един и същ - дали ще е субсидирането на Гърция или САЩ, дали ще са ядрените отпадъци, изхвърлянето на храна в западните страни докато в Африка деца умират всеки ден от глад....човечеството си е човечество и ще продължи да говори колко много се вълнува докато всъщност нищо не прави.

  С изключение на Арнолд и Строс-Кан - те не си губят времето.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Много добра статия! Тъкмо си викам: "Браво, я да видя кой я е писал, за да започна да го следвам", пък то не било от нашите хора..

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Как ядреното лоби си представа "безопасно" хранилище на ядрени отпадъци:

  http://www.posiva.fi/en/research_development/onkalo/onkalo-animation/

  Оптимистичният тон на пропагандата радва силно. Изобщо не разбирам как некой сериозно си мисли, че проект като тоя няма да има поне няколко сериозни непредвидени дефекта още в първите неколко десетилетия от съществуването си. А най-убавото е, че го правят на остров.

  Нивото на промитост на мозъка на инженерите в ядрената индустрия е сравнимо май само с това на млад комсомолец от прогресивно работническо-селско семейство.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Еййй, ама вземайте пример от братята американци и англичани!

  Рециклирайте обеднения уран в боеприпаси, харесайте си там някоя държава от третия свят и го стоварйвайте със самолети. Ако не е от третия свят държатата - ще стане!

 7. 7 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 890 Разстроено

  "Само няколко десетилетия, в който се е използвала ядрената енергия, оставят оставят опасни ядрени отпадъци за невъобразим брой генерации в бъдещето"

  И к'ва стана тя? Къде останаха "мирния атом", "чистата енергия" и тем подобни плещеници?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 8. 8 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  АТОМ ЗА НАРОДА

  ...в АЕЦ Козлодуй към 31.12.2003 г. количеството ОЯГ(Отработено Ядрено Гориво) с много високо ниво на радиоактивност е било около 1000 тона!!. Басейните са в непосредствена близост до реакторите и непрекъснато се охлаждат.В тях постъпват касетите с отработено гориво веднага след изваждане от реактора и преседяват там дълго време....
  ....Национално хранилище за погребване на такива високоактивни отпадъци засега съществува само като идея, по която ще започне да се работи след 2015 г. Единственото, което се направи в тази област е Хранилището за сухо съхранение на ОЯГ, тържествено открито от Б. Борисов на 12.04.2011. Публиката така и не разбра, че това изключително скъпо съоръжение, представлява своего рода временен склад (съхранение до 50 г.) То само отлага решението с Националното хранилище (срок на съхранение стотици и хиляди? години) и има за задача да разтовари площадката и басейните на АЕЦ Козлодуй за нови количества ОЯГ постъпващи от реакторите. Хранилището за сухо съхранение е изградено от "германския" консорциум NUKEM Technologies GmbH – GNS GmbH. Проектът е на стойност близо 70.5 млн. евро и е финансиран от Международния фонд "Козлодуй", по който България получава компенсации от Европейския съюз за извеждането от експлоатация на първите четири блока на централата. Оказа се между другото, че едноличния контрол върху NUKEM е на руския концерн Атомстройекспорт ЗАО", който притежава собствеността върху 100% от неговия капитал. По обяснимими причини по тези въпроси не се шуми...
  ....По отношение на ИРТ-2000(Експерименталния ядрен реактор на БАН - 8 км в София):
  Реакторът е изведен от експлоатация през 1989, но сътветните ОЯГ и РАО (РадиоАктивни Отпадъци) - общо 240 кг. са погребани (за вечни времена) в шахтохранилището, намиращо се в биологическата защита на корпуса на реактора насред София, въпреки, че има идея някога да се преместят в бъдещото Национално хранилище.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 9. 9 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Процедурата била такава, че радиоактивните отпадъци се капсулират в стъклени блокове. Тук обаче искам да вметна, че стъклото е с полукристална структура и притежава, колкото и да е чудно, и качества на флуид и с течение на годините се стича, което и може да се види при стари, големи прозорци, на по 20-30 години. До колко ще останат херметизирани тези отпадъци след хиляди години може (предполагам) всеки сам да си отговори..

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 10. 10 Профил на vi66ti
  vi66ti
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "jubal harshaw":

  Инженерите поне имат мозък за промиване, за разлика от теб.

  Да не мислиш, че заради тях се строят ядрените централи?

 11. 11 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1017 Любопитно

  И ний сме дали нещо на света.... Нови Хан - ХАХА!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 12 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Цялата статия са пълни глупости. Атомните лунатици ще ни кажата, че радиоактивните отпадъци за горивото за ядрените реактори на бъдещето и до 2050 та ще построим няколко хиляди реактора, които ще работят с ядрени отпадъци, с ториум, с пръст и абе с каквото си поискат.

  Само реактори да има.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 13. 13 Профил на antisocial
  antisocial
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Само това ли оставяме? Да бе, ами глобалното затопляне, изчезващи животински видове, природни ресурси пред изчерпване, замърсяване и т.н., де да бяха проблемите само в радиоактивните отпадъци. Просто тези след нас ще надуят големия балон!

  There is no such thing as free lunch.
 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#10] от "vi66ti":

  От тебе поне имам повече мозък и не падам до тъпо заяждане по форумите.

  На въпроса - атомните централи се строят предимно за да се преразпределят кинти в посока на изпълнителите на проекти. Но работещите там също цоцат жълти стотинки от бюджетите и разпространяват активно суеверията за безопасна и евтина ядрена енергия.

  Фактите показват обаче, че въпреки постоянно продаваната лъжа, че атомните централи са супер-безопасни, като стане авария и почнат масовите проверки се оказва, че дизайна и изпълнението на повечето централи са дефектни, експлоатацията се оставя на недоучени, но евтини работници, а процедурите при авария се импровизират на момента.

  А ти си вервай, че има технология, която може да затвори напълно херметично огромно помещение за векове без поддръжка.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на vi66ti
  vi66ti
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "jubal harshaw":

  Не падаш изобщо, да, направо летиш

  40% от тока, който си изгорил в България е дошъл от ядрена централа, която видиш ли едната случайност не е позволила да гръмне. Може да не си я искал и да твърдиш че са ти я натресли комунягите, обаче си се възползвал от това че я има и не върви сега да се правиш на ни лук ял, ни лук мирисал и на по-зелен от жабата!

 16. 16 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Мда - цялата статяи се позовава на разсъжденията на екепсерти по етика и морал и няма нито една бегла информация всъщност как стоят нещата от гледна точка на физиката и природните закони. Все пак ядрената енергия преди всичко е физичен процес, а не упражнеие по реторика.

  За сведение на зелените талибани: има разлика между отработено радиоактивно гориво и радиоактивен отпадък. САЩ са в процес на преразглеждане на собствената си политика за погребване на отработено радиоактивно гориво, защото то е ценен енергиен ресурс за реакторите, които ще работят през по-голямата част на този век. Най-тъпото ще е да го закопаваш. Радиоактивността на отработреного гориво пада 1000 пъти за 40 години след изваждането му от реактора. Радиоактивността на отпадъците пада до напълно безопасни нива за хората след 100 години. Стъклото в което се опаковат отпадъците няма нищо общо със стъклото на джамовете и издържа 10 000 - толкова колкто е максималният срок на разграждане на ВСИЧКИ радиоактивни елементи, макар че и след първите 100 години радиацията е достатчъно малка. Обемът на радиоактивния отпадък произвеждан от един реактор като в Кослодуй на година е 27 кубически метра, което е по-малко от една стая в панелка. Целия отпадък от от една централа може да се съхранява на територията на самата АЕЦ след спиране на работата на реакторите, макар че такова обикновено не се предвижда. Всъщност "планините" от радиоактивни отапдъци в целия свят са не по-големи от малък хълм, при това разделен на 400 малки купчинки. Но дори и тези отпадъци ще престанат да се произвеждат от АЕЦ само след 20 години. Така че забравете за тъпите разсъждения на еколозите, които както знаем са тотално неграмотни.

 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#6] от "vari":
  Малоумник!

 18. 18 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Всъщност екологичните организации са настоящо бреме за човечеството тук и сега. Еко движенията са възможни само заради нарастващата в глобални мащаби неграмостност на населението, интересите на енергийни корпорации, които искат да лапат свръхпечалби с ВЕИ и корупмирани правителства, които искат да запазят сосбтвената си власт над живота на хората. Това е рецептата на зеления фашизъм, който се надига и за съжаление младите поколения напълно са забравили какви поражения върху човечеството нанесе кафявия фашизъм през 20 век. Не ядрената енергетика е страшна - страшно е невежеството.

 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#18] от "Йордан Янков": Така е де. Както виждам си имаме и ядрени фашисти
  Трябва да има равновесие - залени талибани срещу ядрени фашисти. Ин и ян.

 20. 20 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#18] от "Йордан Янков":

  Ауууууууу! Ужас! По-скоро се виждат корпорации, които замърсяват, бе! Ти акъл имаш ли в главата, за да отричаш на какво бунище е превърнат океана, реките, почвата, планините? Не виждаш ли, че дишаш прах, вместо въздух? Що изчезват рибите, дивеча и горите, а? Заради такива, дето мислят като теб "СЛЕД МЕН И ПОТОП"!!!!! Нали?!?!?
  И риташ срещу новото? Новото ще дойде, а не старите лакомници - унищожители на Земята. Ти искаш да правиш пачки, а не нормалните хора, които обичат природата.

  Дудо ви обича!
 21. 21 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дамян":

  Да, де - демагогията е отличителна черта на фашизма. Но ядрената енергетика е високотехноличен отрасъл който изцяло почива върху знанието, а не върху демагогията. Ядрена енергетика се прави от хора, които ценят и правят знание, а зелените движения се правят от хора, които са пропуснали дори и средното си образование и единственият ресурс с който разполагат в този живот е агресивно невежество.

 22. 22 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#20] от "dudo":

  Моментално си хвърли компютъра през прозореца и отивай в гората да правиш новото.

 23. 23 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#22] от "Йордан Янков":

  Няма пък!!!! Новото взима хубавото от старото, мисли за майката Земя и следващиге хора. След 200 години от тия мръсни технологии няма да е останала следа - хахаха!

  Дудо ви обича!
 24. 24 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "vi66ti":

  Въпросът не е колко горя, а колко ми струва това удоволствие.

  Ако се сметне цялата цена на АЕЦ-а, вкл. целият български уран (който е изнесен за сесесере срещу централата), всички бг инвестиции в АЕЦ-а откак е построен та досега, които никой не ги знае, лошата възвръщаемост (50-100 милиона лева спрямо 45 милиарда активи, закопани в Козлодуй), "евтината" ядрена енергия ич не излиза евтина.

  И това е без бъдещите разходи по затварянето и съхранението на отпадъците.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#21] от "Йордан Янков":
  ...ядрената енергетика е високотехноличен отрасъл който изцяло почива върху знанието, а не върху демагогията. Ядрена енергетика се прави от хора, които ценят и правят знание..."
  Tова е вярно, както е вярно че за ВЕИ технологиите. Лобита има както при ВЕИ технологиите, така и при ядрените технологии. Големи инвестиции има и в едното и в другото.
  По нищо не се различаваш от един зелен талибан, ако на умните и отговорни учени в областта на технологиите противопоставяш невежите екоталибани. Коректно е да им противопоставяш учените, които се занимават с развитието на ВЕИ технологии. Излиза че този огромен бизнес пълен с нови неща изискващ големи инвестиции, се прави от невежи зелени талибани. Това твоето е ДЕМАГОГИЯ.

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#22] от "Йордан Янков":
  Демагогия е и това, че не желаеш да признеш, че атомната енергетика си има недостатъци произтичащи от самата и физическа същност. Като те слуша човек, ще си помисли, че такова нещо като лъчева болест няма. Измислили са я зелените талибани. Като те слуша човек, ще си помисли, че няма проблем със ядрено замърсяване, като че ли до днес ядрените отпадъци не са се съхранявали по МНОГО специален начин, и сега заради зелените талибани се налага да се съхраняват по-така... На теб ти прозира очевиден лобизъм , пристрастие, към ядрените технологии... миии, аз пък съм от Левски Няма лошо, стига да не става дума за Белене.

 27. 27 Профил на vi66ti
  vi66ti
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "jubal harshaw":

  45 милиарда активи?!? Няма какво да коментирам, очевидно не знаеш изобщо за какво говориш.

 28. 28 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дамян":

  Ами то и тостера ти в кухнята има недостатъци, произтичащи от самата му физическа същност, но защо не пишем статии за тях? Ядрената енергетика по нищо не се различава от която и да е друга технология - има си правила за експлоатация, които трябва да се спазват. Тука обаче (и не само тук) се лансират идеи, че тя била някак си по-опасна от тостера. Ако искаш бръкни в тостера и да видим кое е по-опасно за теб - изгарянето и/или токовия удар, който ще получиш или евентуалната лъчева болест, с която можеш да се сблъскаш само при някои доста невероятни обстоятелства н(въобще няма да говоря че има разлика между облъчване и облъчване - това е доста сложно за морално мислещите хора). Факт е, че на ядрената енергетика се падат най-малък брой смъртни случаи - по-малък дори от вятърните и слънчевите централи. Да, ама това не върши работа на демагогията.

  И не съм лобист. Просто искам да живея нормален живот и децата ми също да живеят в нормални условия с чиста природна среда, а не заровени в недоимък, дивашки обичаи и невежество. Само ядрената енергетика може да осигури такова бъдеще.

 29. 29 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#23] от "dudo":

  Ако следващите хора оцелеят след зеления геноцид, най-вероятното ще издигнат мемориал в памет на загиналите от невежеството на тези дето са спасявали майката Земя. Природата ти е дала мозък да мислиш с него, а не да се чудиш как да си прекарваш времето пред компютъра, който е доста по-вреден за майката Земя от ядрената енергетика (ако ще сравняваме вредности).

 30. 30 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#28] от "Йордан Янков": Ами не е така Тук се лансират идеи, че правилата се спазват, а те НЕ СЕ СПАЗВАТ. По икономичиски причини, интереси Аз сам няма да бръкна в тостера, но ме карат въпреки желанието ми да бъркам в ядрен тостер. Иначе си прав, хората мислят по въпроса и правят ядрения тостер по безопасен, но и по-ограничен като уред за масова употреба. Просто, защото става по-скъп като го направиш по-безопасен Процес... какво да го правиш, тече си сам И не се дължи на зелените талибани.
  На запад ги наричат гласоподаватели и избиратели. Меркел се обърна на 180 градуса заради ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ си
  В САЩ не са произвели нов ядрен тостер от поне 5 г. В Европа НЕ СЕ ПЛАНИРА нов ядрен уред, дори във Франция. Англия преразглежда плановете си относно тостерите. Китай също.
  А бе много могъщи ги изкара зелените талибани.
  Успокой се бе човек В обозримо бъдеще човечеството ще използва ядрени тостери, само че поради безисходица. С нежелание и отвръщение Ядрените тостери са големи и скъпи и трудно се бракуват. На всичко отгоре самото бракуване струва маса пари...
  Просто приключи един период на ядрен ренесанс и идват "тъмни векове" за ядрените тостери. Ако не гръмне нещо друго и ако са все още необходими и конкурентни, след десетина години ще видим и нови ядрени тостери. Аз поне нямам илюзии по въпроса.
  Смисълът на текущата публикация е да покаже на практика колко струва погребването на ядрените отпадъци. Не спори с мен, а с финладците дето се поддават на пропагандата на зелените талибани.


 31. 31 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#29] от "Йордан Янков": Какъв зелен геноцид те тресе, бе човек?!
  Хората са ползвали енергията на вятъра от векове. Холандците са на ти с перките вече 300 г. Не сме имали технологии да ползваме енергията на слънцето , вече имаме. Какъв точно ти е проблемът?!
  Не сме имали и технологии да ползваме енергията на въглищата, на нефта, на атома... Човечеството се развива по пътя на най-малкото съпротивление, но самото развитие създава по-голямо съпротивление срещу по-старите технологии. Нормално е... в момента ползваме два глобални източника на енергия - изкопаеми горива (в т.ч. и уран) и възобновяеми източници. Пропорцията в момента е примерно 10:1 в полза на изкопаемите. Утре ще е 10:2 и т.н.
  Къде тук виждаш зелени талибани?

 32. 32 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дамян":

  Ами общо взето нищо от това, което пишеш не е вярно. Освен за гласоподавателите на Меркел - позеленяването на германските гласоподаватели обаче съвсем не е изненадващо предвид техния опит с фашизма. Иначе навсякъде строят и предвиждат да строят АЕЦ, въпреки истерията около Фукушима, а централите ще стават все по-безопасни, по-евтини и ще идват по-близо до хората. Разбира се, до тези които искат да живеят в нормално бъдеще, а не в някаква дивашка утопия. Хората, които си позволят да пренебрегнат ядрената енергия ги чака мизерия, непрекъснати кризи и в крайна сметка изчезване.

 33. 33 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дамян": И накрая.
  Както за сега не можем да се откажем от ядрени тостери, така не можем и от тостери на въглища. По същите причини, по същата логика. Ще горим въглища за да произвеждаме ток и да се топлим, докато има въглища и докато това е икономически оправдано, но! но при спазване на определени екологически норми. Щеш не щеш, трябва да го приемеш - целия цивилизован свят говори за екология и ПРАВИ екология. Прави, не само да харчи пари, а да постига и определени резултати. Може ти да си мислиш, че това са пари на халост, други да си мислят, че парите за екология са недостатъчни... Ми разни хора, разни идеали. Реалните събития се случват в резултат на някакъв баланс на силите.

 34. 34 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дамян":

  А, и още нещо - правилата в ядрената енергетика очевидно се спазват след като смъртните случаи при нея са по-малко от жертвите на битовите газови котлони (например).

 35. 35 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дамян":

  Можем, можем - въглищата спокойно могат да отидат в историята - нито са по-ефективни, нито са по-екологични, нито имат по-големи ресурси от ядрената енергия. Лично според мен истерията около ядрената енергетика е добре оркестрирана тъкмо от въглищни, газови и петролни лобита. За тях опасността е реална.

 36. 36 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  "Иначе навсякъде строят и предвиждат да строят АЕЦ, въпреки истерията около Фукушима, а централите ще стават все по-безопасни, по-евтини и ще идват по-близо до хората"
  Ето това са мисли на ядрен талибан Напълно откъснати от действителността. Абсолютно неверни днес. Ще си говорим пак утре, но това което идва по новините от света е точно обратното на това, което казваш. Кой живее в измислен свят?
  Пак казвам. Ще си имаме ядрени тостери поне докато не наберат сила други технологии. Да, самите ядрено тостери ще се развиват, няма начин да не се развиват - но само в рамките на физическите си ограничения. За сега дори няма теория как да превърнеш остатъчната радиация в нещо полезно или поне да намалиш (с научни достижения и технологии) вредното и влияние. Ако имаше, щяха да го прилагат, а не да копат на 3 км. дълбочина. Съвземи се бе човек! И аз вярвам в прогреса ама чак пък толкова... твоето прилича на научна фантастика или на ядрен фанатизъм

 37. 37 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дамян":

  "Какъв зелен геноцид те тресе, бе човек?! Хората са ползвали енергията на вятъра от векове."

  Точно така - с енергия от вятър, слънце и вода можеш да поддържаш живота на много малко хора в сравнение с днешните размери на човечеството. Навсякъде и във всички времена напредъка на общностите във всички отношения е бил свързан с фундаменталния фактор колко енергия са имали на разположение. Повече енергия - по-малко болести, повече стоки, по-добро образование, по-дълъг живот. И обратното. Тъкмо затова масовото въвеждане на ВЕИ ще означава няколко милиарда хора да загинат във войни, глад и мизерия. За такъв геноцид става дума.

 38. 38 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дамян":

  "Ще си говорим пак утре, но това което идва по новините от света е точно обратното на това, което казваш. Кой живее в измислен свят?"

  Ами замисли се кой създава и ти доставя новините дето идват от света. Това, че ти не знаеш какво реално става в света съвсем не означава, че то обективно не става. Очевидно си нямаш идея колко неща ти спестяват медиите. А ако знаеш какво е нивото и на болшинството от журналистите направо ще се отчаеш.

 39. 39 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#35] от "Йордан Янков":
  Както не са ефективни и екологични, така сме ги ползвали 200 г. И днес дела на електроенергията получена от въглища е повече от тази получена от ядрени централи. Насилственото закриване на ТЕЦове в полза на АЕЦове е не по-малко малоумно, от колкото закриването на АЕЦове под натиска на
  ВЕИ енергетиката. ВЕИ енергетиката още не е дорасла да закрива нито ТЕЦ нито АЕЦ. Но най-вероятно ще порасне.
  УСПОКОЙ СЕ! Любимите ти АЕЦ ще живеят още дълго - нали затова копат земята да им съхраняват лай... отпадъците
  Друг е въпросът трябва ли малка България да има два ядрени тостера един стар и един нов... и то днес! Тия дни, между Коледа и Великден... Това вече е съвсем друга тема. Не толкова филосовска. Този въпрос не може и не трябва да се решава от общи съображения за ползата или вредата от АЕЦ в световен мащаб
  Само ще те питам какво мислиш че ще направят родните зелени талибани, ако им натресат на тяхна територия хранилище за ядрени отпадъци... Ми те в Неведа дето са по 0.5 души зелен талибан на кв. км. спряха проект на Обама.

 40. 40 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дамян":

  "За сега дори няма теория как да превърнеш остатъчната радиация в нещо полезно или поне да намалиш (с научни достижения и технологии) вредното и влияние. Ако имаше, щяха да го прилагат, а не да копат на 3 км. дълбочина"

  Ето - типичен пример затова как нищо не знаеш. Не само че имат идея, не само че такива технологии се прилагат от военните отдавна, не само че се планира масовото им въвеждане за граждански цели, но дори от следващата година ще започне сертифицирането на такива реактори и следващата им инсталация в САЩ. Тъкмо затова те вече не мислят да закопават нищо на 3 км.

 41. 41 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#38] от "Йордан Янков":
  Айде сега... от зелените талибани минахме на зелени човечета и световната конспирация... Ами имам много прост отговор в твой стил, че да ме разбереш - половината новини се генерират от ВЕИ лобито, но другата половина от ядреното лоби. Война на световете, нали така

 42. 42 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дамян":

  "Само ще те питам какво мислиш че ще направят родните зелени талибани, ако им натресат на тяхна територия хранилище за ядрени отпадъци..."

  Ако знаеше за какво става дума нямаше да задаваш такъв въпрос - високорадиоактивни отпадъци от Козлодуй никога няма да бъдат съхранявани на българска територия, но дори и да бъдат съхранявани никой нямаше да разбере - това би ставало на територията на самата централа, а там зелените талибани така или иначе не припарват поради страх да не би някой неутрон да ги облъчи и те да се капичнат от сатанинската радиация.

 43. 43 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дамян":

  Ако се генерираха дори и 10% от ядреното лоби надали щеше да има толкова много дезинформация по въпроса. Ето - в целия този спор ти досега не си дал нито една вярна информация - как да ти повярвам, че ядреното лоби правело новините?

 44. 44 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#40] от "Йордан Янков":
  Говорим за различни неща! И сега има технологии, с които се преработва отработеното ядено гориво и се връща за повторно използване. Но това е свързано с:
  1. Временно съхранение
  2. Транспортиране на големи разстояния първо в едната после в другата посока
  3. Технологичен процес, който сам по себе си е по-мръсен и по-рисков от самото използване на ядреното гориво в централата.
  А няма все още технологии за оползотворяването на нуклидите. Именно те с Ядрен Отпадък (ЯО) няма технология за тях в наше време. Да, физическия им обем е малък, в пъти по-малък от обема на "отработеното ядрено гориво", но са силно токсични и дълготрайни (не казвам години, щото не е много ясно) Именно за тези ОТПАДЪЦИ във Финландия строят това хранилище.
  Изобщо, ако перифразираме Мао, накъдето и да се обърнеш ЯО ще сочи назад

 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#43] от "Йордан Янков": Кажи поне една невярна моя информация, ама конкретно.
  Какво се канят да копат във ФИнландия? Нуклиди или ОЯГ с високо съдържание на плутонии и уран?
  Какво извозват прериодично от Козлодуй в посока Русия ОЯГ, ЯО. Какво се канят да ни връшат след няколко години? За какво дойдоха да преговарят от Арева и Уестингхаус да ни вземат ЯО или да ни преработват ОЯГ?

 46. 46 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  "... високорадиоактивни отпадъци от Козлодуй никога няма да бъдат съхранявани на българска територия..."
  Ами това е нагла лъжа! Има регламенти на ЕС по въпроса. Има решение на руската дума по въпроса. ЯО ЩЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ на българска територия или някъде където се реши в рамките на ЕС, но няма начин България да не си плати цената на удоволстието. Аз лично предолагам тъкмо обратното - ще поемем освен нашите и чужди ЯО за пари и защото вече сме се набутали в ядрената енергетика.
  "но дори и да бъдат съхранявани никой нямаше да разбере - това би ставало на територията на самата централа"
  Тук също лъжеш. Няма как никой да не разбере. Ето - разбрахме за новото "сухо" хранилище за ОЯГ. Няма как да не се разбере, нещо, което струва няколко млрд. лв за да се построи, оборудва, експлоатира...

 47. 47 Профил на factcheckbg
  factcheckbg
  Рейтинг: Неутрално

  За информация на всички. Вижте какво би означавал ядрен инцидент в Белене. http://factcheckbg.tumblr.com/

 48. 48 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#44] от "Дамян":

  "А няма все още технологии за оползотворяването на нуклидите. Именно те с Ядрен Отпадък (ЯО) няма технология за тях в наше време."

  Пак ти казвам, че нищо не знаеш. Точно това се планира да се прави в реакторите с бързи неутрони и ториевите реактори. Използвайки този процес реактора на първата подводница от типа "Трайдън" вече работи 20 години без презареждане и няма да бъде зареждан с ново гориво до края на проектния си срок на работа. Въобще не става дума за преработка на отработено ядрено гориво, което се практикува и днес, а за нов тип реактори, които използват друга технология. При тях натрупаното отработено гориво ще се използва директно докато не се изтощи напълно радиоактивността в него.

 49. 49 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дамян":

  "Какво се канят да копат във ФИнландия? Нуклиди или ОЯГ с високо съдържание на плутонии и уран? "

  ОЯГ, но Финландия е една от малкото страни, които все още планират да го закопават. В Швеция също ще го правят, но с опция за последващо извличане.

  "Какво извозват прериодично от Козлодуй в посока Русия ОЯГ, ЯО. "

  ОЯГ.

  "Какво се канят да ни връшат след няколко години?"

  Нищо не се канят да ни връщат, защото ще е икономически неизгодно за тях. Много неизгодно. Ако НЯКОГА Русия реши да ни връща отпадъци ще трябва да ни плати поне 42 милиарда долара по днешни цени.

  За какво дойдоха да преговарят от Арева и Уестингхаус да ни вземат ЯО или да ни преработват ОЯГ?"

  Да строят временни хранилища за ОЯГ за съхранение по сух способ. Всяко ОЯГ се съхранява в басеин до реактора в продължение на 3 години, а след това се премества във временно хранилище за 30 години и едва след това се транспортира за преработка и производство на отпадъци и ново гориво.

 50. 50 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#46] от "Дамян":

  "ЯО ЩЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ на българска територия или някъде където се реши в рамките на ЕС, но няма начин България да не си плати цената на удоволстието."

  Вече ти отговорих на това. Всъщност на българската общественост й спестяват или тя си спестява доста детайли по отношение на договореностите с Русия.

  "Няма как никой да не разбере. Ето - разбрахме за новото "сухо" хранилище за ОЯГ. Няма как да не се разбере, нещо, което струва няколко млрд. лв за да се построи, оборудва, експлоатира..."

  Хранилището за ОЯГ струва 10 милиона евро, а това за отпадъци ще бъде още по-евтино, защото отпадъците не са толкова радиоактивни колкото ОЯГ.

 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#49] от "Йордан Янков": OKEЙ! Нави ме! Разбрах, че съм грешал! Значи най-разумното за България е да почакаме новите реактори с бързи неутрони. Ей ги де са чукат на вратата. Тамън ще си решим и проблемите с ОЯГ и ОЯ в Козлодуй. А по тази логика новият реактор на бързи неутрони е добре да е на площадката на Козлодуй! Евала! Красиво изящно! Дано ни чуе Боко

 52. 52 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#44] от "Дамян":

  "Именно те с Ядрен Отпадък (ЯО) няма технология за тях в наше време. Да, физическия им обем е малък, в пъти по-малък от обема на "отработеното ядрено гориво", но са силно токсични и дълготрайни (не казвам години, щото не е много ясно) "

  Това го пропуснах, а е важно. Всъщност е точно обратното - радиоактивността на ЯО е в пъти по-малка от тази на ОЯГ, защото при преработката на ОЯГ се извличат най-дългоживеещите и най-радиоактивни елеменети - плутоний 239 и уран 235. В ЯО остават само актиниди с по-кратък период на полуразпад. В период от 100 до 500 години радиоактивността на ЯО се изравнява с тази на урановата руда, от която е направено горивото.

 53. 53 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#52] от "Йордан Янков":
  "В период от 100 до 500 години радиоактивността на ЯО се изравнява с тази на урановата руда, от която е направено горивото."
  Toва, ясно. Но кажи интензитета на излъчване на ЯО в първите няколко години в сравнения с ЯГ и ОЯГ. Това за след 100 г. някак не ме задоволява. Иначе е добре де за внуците ми. Успокои ме, че те докато пораснат днешните ЯО ще са безопасни... стига да няма утрешни ЯО

 54. 54 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дамян":

  Точно така - това е най-сериозния довод срещу АЕЦ Белене. Няма смисъл да строим ядрени централи от вчерашния ден. След 10-15 години ще бъдат много по-малки, много по-евтини и много по-безопасни, ще могат да се ползват и за топлофикации, а не само за производството на ток. А ще се ползват и за производството на водород, а това е единствената възможност да се развие водородна енергетика в масови мащаби.

  Колкото до АЕЦ Козлодуй - нещата на днешния ден са доста по-сложни естествено. Ето едно съвсем ново интервю, в което излизат някои детайли, за които никой не говори:
  http://dialozi.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=759

  Обърни внимание с кой е интервюто.

 55. 55 Профил на Йордан Янков
  Йордан Янков
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#53] от "Дамян":

  "Но кажи интензитета на излъчване на ЯО в първите няколко години в сравнения с ЯГ и ОЯГ."

  Разбира се, че е по-слаб интензитета. Както ти казах, дори ОЯГ 40 г. след изваждането от реактора е 1000 пъти по-слабо радиоактивно (затова го държат в басейните до реакторите преди да го транспортират нанякъде), а радиоактивността в ОЯГ основно се дължи на плутония, уран 235, на цезии и на стронции. След като при преработката се махнат плутониия и урана, остават стронция и цезия, а те имат живот 30-на години. Затова в ЯО има само остатъчни други радиоактивни елементи, но тяхната радиоактивност не е толкова висока или дълга. Имай на предвид че всъщност обема на ОЯГ за една година от реактор 1000-ник е 27 куб.метра, а ЯО от него е само 3 куб метра. Обемите на другите отровни отпадъци в промишлеността са в милиони пъти по-големи, а на всичкото отгоре са и вечни.

 56. 56 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#54] от "Йордан Янков": Мерси за линка Това са и моите убеждения Казвам убеждения, понеже не съм ядрен специалист. Но не съм и зелен талибан Отношението ми към ядрената енергетика е като на руски пияница: Пю, с отраштением

 57. 57 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 679 Весело

  "... отвъд жизнения път на човешката цивилизация, каквато я познаваме. Възможно е нашето послание към живота на бъдещето да бъде едно бунище."

  Как ще познаем че е имало разумен живот на една планета ами по бунището ... Има бунище, следователно имало е разумен живот.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK