Топене на арктическия лед ще ускори климатичните промени

Тази снимка се разпространява под Creative Commons лиценз<br />

© Nasa Goddard photo and video

Тази снимка се разпространява под Creative Commons лицензНеобратимa за климата повратна точка може да настъпи през следващите 20 години в резултат на освобождаването на огромни количества въглероден диоксид, заключени в замразената почва (пермафрост) на Арктика, пише Гардиън. Милиарда тона замразени листа и корени, които лежат необезпокоявани в продължение на хиляди години в трайно замръзналата почва от северното полукълбо, могат да се размразяват с потенциално катастрофални последици за изменението на климата, предупреждават изследователите.


Проучване на скоростта, с която се топи дълбоко замръзналата почва показва, че критичната точка ще настъпи между 2020 г. и 2030 г. Тогава Арктика ще се превърне от място, където се съхраняват огромни количества парникови мисиите в източник, който ще ускори глобалното затопляне, твърдят учените.


Проучването е първото по рода си за това какво ще се случи в по-топъл свят с огромните количества растителна маса, замразена преди около 30 хиляди години.
Докладът показва също така, че до 2200 г. до около две 2/3 от вечните ледове на Земята ще се стопят. Това ще доведе до освобождаването на около 190 млрд. тона въглероден диоксид и метан в атмосферата, което е около половината от всички емисии от парникови газове, произведени от изкопаеми горива от началото на индустриалната революция.


Със затоплянето на Арктика микробното гниене ще се поднови, което ще доведе до освобождаване на големи количества въглероден диоксид в атмосферата, твърдят учените. Отделянето на въглероден диоксид от вечните ледове ще доведе до необратима за климата повратна точка само след 20 години, защото, след като замразеният въглерод започне да се освобождава, няма начин да се върне обратно в дълбоко замръзналата земя.


Арктика е свидетел на някои от най-големите климатични промени в света през последните десетилетия. Летният морски лед се разтопил до рекорден минимум, средните температури са се увеличили драстично и учените са документирали значително стопяване на подземните замръзналата почва от Аляска до Сибир.


Увеличаването на температурата да удължи периода периода на вегетация през лятото на Арктика заради увеличения растеж на растенията и последващото поглъщане на въглероден диоксид. Въпреки това около 2025 г. това ще да се обърне и дълбоко замръзналата земя ще освободи повече въглерод, отколкото е поела растителността на тундрата над него, смятат още експертите.


Пермафростът покрива около 1/4 от Северното полукълбо и започва около метър под повърхността, простираща се на 500 метра. Първите три метра съдържат голяма част от замразената главно трева и корени, останали от разгара на последния ледников период.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK