Водещи европейски компании искат съкращаване на емисиите в ЕС с 30% до 2020 г.

72 водещи европейски компании призовават ЕС да приеме цели за намаляване на вредните емисии с 30%  до 2020 г. спрямо нивата от 1990 г., съобщи природозащитната организация WWF. Според досега заложените цели това съкращение трябва да е с 20%. Компаниите изразиха своята подкрепа за справяне с климатичните промени в специална декларация, призоваваща за запазване на конкурентоспособността на ЕС и изграждане на нисковъглеродна икономика. 


Автори на инициативата са Климатичната група, университетската програма на Кеймбридж за устойчиво лидерство и международната природозащитна организация WWF. Документът ще бъде разпространен в Европейския съвет по околна среда на 21 юни. Поводът е предстоящото на 23 юни в Европейския парламент гласуване за промяна на досегашната цел за преодоляване на климатичните промени.


В цифрово изражение зад подписите на компаниите стоят повече от 3.8 млн. работници и служители и годишен оборот от над 1 трилион евро, което е равно на общия брутен вътрешен продукт на Полша, Швеция и Австрия. Това са компании от различни сфери на икономиката, всяка от които среща проблеми, причинени от климатичните промени.
Според тях по-активните мерки за справяне с климатичните промени като например насърчаване на производството на възобновяема енергия и повишаване на енергийната ефективност биха могли да намалят нуждата от внос на нефт и газ с 45,5 млрд. евро до 2020 г. Засилването на мерките за борба с климатичните промени ще доведе до създаването на нови работни места. Изчисленията сочат, че до 2020 г. броят им може да се покачи с 6 млн., се казва още в декларацията.


"Тези компании показват на практика, че борбата с климатичните промени и икономическият просперитет са взаимносвързани. По-силната политическа рамка е в интерес на икономиката заради инвестициите и възможностите, които тя може да отключи. В този смисъл запазването на сегашната цел от 20% намаляване на емисиите до 2020 г. неминуемо ще доведе до задълбочаване на опасните промени в климата. Поставянето на цел от 30% е по-добро в икономически аспект и затова е логично то да бъде възприето", твърди Тони Лонг, директор "Европейска политика" на WWF.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK