Еврокомисарят по климата: Съкращаването на емисиите с 30% до 2020 г. е постижимо

Еврокомисарят по климата: Съкращаването на емисиите с 30% до 2020 г. е постижимо

© ReutersЕС може да си постави по-амбициозни климатични цели от сега заложеното 20-процентно съкращаване на емисиите до 2020 г., но задачата не е лесна и споровете около бъдещето на ядрената енергия я усложняват допълнително, каза еврокомисарят по климата Кони Хедегор, цитирана от "Ройтерс".


През юли Хедегор ще оповести резултатите от нови изследвания за цената и ползите от евентуално съкращаване на емисиите с 30% до 2020 г.


Големите замърсители, като например стоманодобивната индустрия, са против приемането на по-амбициозен ангажимент. Те изтъкват, че това ще повиши разходите им и ще прогони индустрията извън Европа. В същото време вчера 72 компании от други сектори, като например "Кока-Кола", подкрепиха с декларация приемането на 30-процентната цел.
Според Кони Хедегор неотдавнашното отдръпване на някои европейски страни от ядрената енергия затруднява решението за преминаване към по-амбициозни климатични цели, но все пак са налице и някои нови възможности.


"Изглежда, много държави вече разбират, че можем да постигнем съкращение на емисиите с над 20% само като изпълним целите, които сме си заложили в областта на енергийната ефективност, каза Хедегор по време на Глобалната конференция за енергетиката и климата, организирана от "Ройтерс". По думите й новият доклад е почти готов и ще потвърди, че е възможно да се постигне по-амбициозна цел. Резултатите обаче показват, че очакваните икономически ползи от подобно решение са много неравномерно разпределени между 27-те държави членки.


България например е енергийно най-неефективната страна в ЕС, даде пример еврокомисарят. По думите й в страната има много леснодостъпни печалби и относително евтини икономии, които биха могли да се реализират, но пък няма много пари за такива инвестиции и това е предизвикателство, с което трябва да се справим.


Кони Хедегор напомни още, че ЕС трябва да обсъди въвеждането на цели за дела на енергията от възобновяеми източници до 2030 г. Това ще бъде важен сигнал към растящата ВЕИ индустрия в Европа и ще премахне част от несигурността в тази област, смята още тя.


Екипът на еврокомисаря по климата в момента преговаря с енергийната дирекция на европейската комисия, за да се избегне рискът целите за енергийна ефективност да подкопаят въглеродния пазар в ЕС, който е основният инструмент за борба с климатичните промени.


Експерти предупреждават, че приемането на задължителни цели за енергийна ефективност ще намали търсенето на въглеродни квоти с около 400 милиона за периода 2013 - 2020 г., което ще понижи цените им. По данни на "Ройтерс" това може да доведе дори до спадане на цените наполовина.


Според Хедегор целите за енергийна ефективност са много добра стъпка. По думите й това е може би най-ефективното нещо, което е било направено в Дания по време на мандата й като министър на околната среда. Двете различни инициативи – въглеродната търговия и мерките за енергийна ефективност, трябва обаче да бъдат съгласувани помежду си, подчерта тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK