България опита да се пазари по стратегията на ЕС за биоразнообразието

Непоследователните позиции на България в заседанието на Съвета на министрите на околната среда на ЕС на 21 юни разгневиха природозащитни организации.


Екоактивистите се ядосаха най-вече от изказванията на министър Нона Караджова срещу стратегията на ЕС за биоразнообразието до 2020 г., която беше приета на заседанието. Възраженията на министър Караджова срещу текстовете не бяха приети и в крайна сметка тя също гласува в подкрепа на документа.


"България осъзнава важността на стратегията и счита, че тя е ключов инструмент да покажем на международните си партньори сериозността на намеренията на ЕС по отношение опазването на биоразнообразието и преустановяването на загубата му," заявиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
По време на дискусията преди гласуването обаче министър Караджова заяви, че България няма да подкрепи стратегията или ще я подкрепи само ако целите, които бъдат заложени в нея, отчитат спецификите на индивидуалните страни членки. Тя изтъкна, че ограниченията за развиване на идустриална дейност в зоните по "Натура 2000" са тежък проблем за България.


Става дума предимно за изостанали райони и тези ограничения рискуват да ги обезлюдят напълно, обясни Караджова пред екоминистрите от ЕС, като настоя за улеснено финансиране за създаване на работни места в "Натура"-зоните.


Създава се едно силно негативно отношение към "Натура" сред местното население, допълни тя, като настоя ангажиментите на България по стратегията за биоразнообразието да бъдат отложени за 2013 г., когато ще бъдат готови повечето от проучванията за разпространението на видовете и състоянието на хабитатите им.


Министър Караджова допълни още, че строителството на магистрала по един от европейските транспортни коридори през България се е оскъпило "с 1 милиард" заради преминаването на 10-километров участък от нея през територия от "Натура 2000" - оскъпяване, което по думите й не се компенсира.


Според активисти от фондация "Биоразнообразие" вероятно става дума за автомагистрала "Струма", при строителството на която ще се изградят съоръжения за защита на дивеча в региона. От фондацията напомниха, че около 1 милиард евро е цената на цялата магистрала, а средствата са основно от Европейския съюз.


"Няма никакви данни в България да се обезлюдяват райони заради "Натура 2000", коментира Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие". Той напомни, че според проучване на "Алфа Рисърч", публикувано миналата седмица, 77,5% от българите смятат, че държавата не прави достатъчно за опазването на българската природа.


Освен това в текста на стратегията за биоразнообразието е уредено финансирането, което поиска Караджова. Съществува и специална мярка 213 за компенсаторни плащания за земеделски земи в "Натура"-зоните, както и други европейски средства в тази област, които не се усвояват достатъчно ефективно, допълни Стефан Аврамов.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Ами,притеснява се жената за нашите "инвеститори"!

 2. 2 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2398 Гневно

  "Създава се едно силно негативно отношение към "Натура" сред местното население"

  Тая пък! За екоминистъра ли става дума или за социалния министър?

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Весело

  ...да бъдат отложени за 2013 г...

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "...ако целите, които бъдат заложени в нея, отчитат спецификите на индивидуалните страни членки..." - това е добре, но ако е в полза на жителите на районите, а не на "инвеститорите".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 830 Неутрално

  И ние сме в натуралните ,даже сме в биорезерват на Юнеско. Даже и тунела на граничния ни пункт го кръстиха "Тунела на любовта" ,защото го направиха да не се газят мечките от двете страни с коли докато се чифтосват.

 6. 6 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Гневно

  Бетон!!! Бетон му е майката!!!
  Цяла България да се покрие с 1 метър бетон и върху нето да се поставят пластмасови гори и животни!!!

 7. 7 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 516 Гневно

  Като гласоподавател на ГЕРБ искам ОСТАВКАТА на Нона Караджова - тази жена толкова пък да не разбира смисъла на Натура 2000 и опазването на биоразнообразието. Направо се е самозабравила?!?!

  Изглежда дамата прекалено много си общува с "омайващи" и добре плащащи псевдоинвеститори като Краси Гергов (БТВ-Трейшън Клифс), Цеко Минев (ПИБ-Витоша ски-Банско) и Славейко Стайков (Рила спорт-Паничище).

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 8. 8 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Тук наистина май единственият коментар може да е - Оставка!
  Това е най- некомпетентния министър в това правителство!

 9. 9 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#6] от "kimba3":

  Ами като сте будали и ги пускате..ние такива ги гоним от района си.

 10. 10 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 516 Разстроено

  Що се отнася до негативното отношение на местните към Натура 2000 това определено се дължи на липсата на каквито и да е било информационни кампании на МОСВ сред местното население!

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 11. 11 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Министъра на екологията е пагубен за екологията!
  И... между другото Трайчо каза, че ОВОС за шистовия газ няма да има, щото било само проучване засега.

 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Нона Караджова се нареди сред топ 3 лобисти в правителството.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  интересно е дали министърката може да цитира изследване къде точно се е създало силно негативно отношение към НАТУРА 2000? До момента всички публикувани социологични проувания показват много висока подкрепа в българското общество за целите на НАТУРА 2000. Явно министърката си хортува само с врагове на мрежата за да е останала с таквоз впечатление. То от срещи с Цеко Минев, Кр. Гергов, Й. Цонев, Калоянов, Филип Цанов и други мутри не и остава време нито да посети някоя защитена зона, ни да се срещне с местните общности.

  gorskia
 14. 14 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  гмо лобито в българия се е опитало да направи пробив на евро ниво

  Времето е наркотик, много от него убива.
 15. 15 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Всъщност може да се спори кой е най- некомпетентният министър на околна среда в България - дали Нона или Долорес Арсенова.
  За последната един истински случай:
  Отива Долорес Арсенова да открива информационния център на резервата Ропотамо (построен в нарушение на няколко закона на дюните в резервата). Пита я журналистка от Бургас:
  - Г-жо Арсенова, не Ви ли безпокои факта, че сградата е построена върху дюни?
  Долорес спокойно отговаря:
  - Не, строителната фирма е дала всички гаранции, че основите на сградата са много стабилни!
  Присъстващите на откриването онемели от този отговор и повече въпроси не били зададени...

 16. 16 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Извадки от програмата на Политическа Партия ГЕРБ, с която Нона Караджова спечели електората и дойде на власт:

  ПРИОРИТЕТ ІV - Ефективно развитие на мрежата НАТУРА 2000, опазване на природното наследство и биоразнообразието
  Действия за реализиране:
  1. Ефективно управление и развитие на мрежата НАТУРА 2000 чрез обществено обсъждане и приемане заповедите за обявяване на защитените зони по Директива 92/43
  2. Приемане на планове за управление на всички защитени територии с площ над 3000 ха
  3. Развитие на системата от защитени територии чрез увеличаване на нейната площ до средната за ЕС (12% в ЕС при 5% в България)
  4. Разработване на 100 плана за управление на приоритетни защитени зони;
  5. Провеждане на възстановителни и поддържащи дейности в защитените зони, с цел опазване на местообитанията и видовете с местно значение, подобряване на системата за контрол и опазване на защитените територии и зони;

  Май нищо досега не е изпълнено... Кога ли ще го изпълнява? Може би и него след 2013...

 17. 17 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Има една дума и тя е "Оставка"! Толкова глупости накуп не бях слушал дори в "най-трудните" моменти на Бойко!

 18. 18 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 450 Весело

  Е, спокойно де, Нона се е объркала Не магистрала, а проектите на Цеко Минев за разширяването на ски-курорите Банско, Кулиното и Витоша са са се оскъпили с 1 милярд евра - къде за подкупи, къде за лоши кредити и т.н.

  И на връщане от Брюксел да мине с автобус през Европата да види как европейците строят магистрали - с множество зелени мостове и огради за да се опазва биоразнообразието.

 19. 19 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Интересно какво ли разбира Караджова под "развиване на индустриална дейност" за сметка на биоразнообразието - писти, хотели, лифтове или? Може ли министър на околната среда да защитава унищожаването на околната среда? И пак повтарям: сред първите сме по биоразнообразие в Европа. защо това да не бъде нашата уникалност, визитна картичка за туризъм, вместо да си опустиняваме държавата, което занижава собственото ни качество на живот? Защо точно за сметка на природата да е това "съживяване" на районите? Защо да не е благодарение на природните красоти и дадености, които да се използват, а не да се съсипват?

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 20. 20 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До # 15. Изцепките на Долорес Арсенова са достойни за роман. На въпрос на журналистката как се отразява производството на оловно-цинковият комбинат върху здравето на децата в региона, тя не можа да отлепи, та трябваше самата журналистка да замазва положението. Изключително просто същество, поставено на първо място от листите на НДСВ в 24 столичен избирателен район.

 21. 21 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Гербаджиите се стараят да счупят тъпомера!Престарават се чак!

  До коментар [#19] от "moreni":

  Защото до толкова стига акъла в мутренския череп!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 22. 22 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Наисткина правителството на герб е крайно некадърно,тези хора изобщо не са в час

 23. 23 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Тя изтъкна, че ограниченията за развиване на идустриална дейност в зоните по "Натура 2000" са тежък проблем за България."

  Айде стига с тая индустрия ?!?! Има си места за нея, има си цели градове които да се занимават с индустрия .....
  Индустрия в Натура 2000 ?!?! Какви са тия глупости !!!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Не трябва ли министъра на околната среда всячески да я пази. И най вече от "перспективни" индустриални и градустройствени проекти. Няма ли да се появи политик, който да е наясно, че опазването на природата е Задължение и на държавата, дори най-много на държавата?!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK