Сан Франциско е най-зеленият град в Северна Америка

Арт инсталация от употребявани бутилки в Сан Франциско. Градът рециклира над 3/4 от битовите отпадъци<br />

© AP

Арт инсталация от употребявани бутилки в Сан Франциско. Градът рециклира над 3/4 от битовите отпадъциСан Франциско е най-зеленият град в Северна Америка, следван от Ванкувър, Ню Йорк, Сиатъл и Денвър според т. нар. Зелен индекс на градовете в САЩ и Канада, съобщи компанията "Сименс" (Siemens). В дъното на класацията са Кливлънд, Сейнт Луис и Детройт. Проучването е извършено от Еconomist Intelligence Unit по поръчка на германския концерн.


Eкип от експерти по урбанизъм и устойчиво развитие е проучил 27 от най-многолюдните градски агломерации според екологичните им показатели - емисии на въглероден диоксид, употреба на енергия и земни площи, сгради, транспорт, консумация на вода, отпадъци, качество на въздуха и екополитики.


Сан Франциско се справя най-добре с управлението на отпадъците. Миналия август властите в калифорнийския град обявиха, че са постигнали рециклиране на 77% от битовата смет. На второ място по този показател се нарежда Лос Анджелис, където 62% от боклука се преработват. В останалите градове равнището на оползотворяване е далеч по-ниско, отбелязват изследователите.
Градовете с най-добри показатели са тези, които имат подробни планове за устойчиво развитие, които включват развитието на транспорта, употребата на земя и енергия, въглеродните емисии и водата, коментират авторите на доклада. Проучването показва, че съществува връзка между благосъстоянието на едно населено място и това колко е активно в опазването на природата, но тази зависимост е по-слаба в САЩ и Канада, отколкото в Европа и Азия.


"Въпреки че няма политика за климатичните на промени, както и стандарт за въглеродните емисии на федерално ниво в САЩ, 21 от 27-те града в списъка вече са си поставили собствени цели за намаляване на емисиите", отбелязва изпълнителният директор на "Сименс" Ерик Шпигел.


Резултатите от подобни изследвания стигат до почти същите изводи – едни и същи градове печелят първите места, коментира "Ройтерс". Според информационния сайт Тhe Daily Beast трите най-зелени американски града са Ню Йорк, Лас Вегас и Сан Франциско.


Миналата година "Сименс" представи зелен индекс на градовете в Европа, в който София заема предпоследното място.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK