ТЕЦ с почти нулеви CO2 емисии може да се появи в "Марица-изток"

Едно от първите CCS съоръжения започна работа през 2008 г. в ТЕЦ "Шварце пумпе" в Германия<br />

© www.vattenfall.com

Едно от първите CCS съоръжения започна работа през 2008 г. в ТЕЦ "Шварце пумпе" в ГерманияДо края на месеца корпорацията "Тошиба" (Toshiba) ще започне да проучва дали в комплекса "Марица-изток" може да се изгради инсталация за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (CCS), съобщиха днес от японската фирма.


Идеята е да се построи изцяло нова топлоелектрическа централа. След изгарянето на въглищата парниковият газ ще се отделя от другите емисии с химически разтворител. Така ще се улавят 90 на сто от генерирания въглероден диоксид. Компресираният газ ще се съхранява под земята. Екоинсталацията обаче ще "гълта" около 20% от произведеното електричество, допълва информационният сайт "Дау Джоунс".


"Намерението на компанията е да извърши проучването върху ново съоръжение, а не върху съществуващите. Мощността ще се определи именно от проучването, но идеите са за приблизително 500 мегавата", поясниха пред "Дневник" от фирмата. "От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Българския енергиен холдинг (БЕХ) зависи къде ще се проведе проучването, но "Тошиба" смята "Марица-изток" за подходяща среда". Компанията развива CCS-технология през последните пет години, като първите й тестове са през септември 2009 г. в ТЕЦ "Микава" в Япония.
Френската "Шлумбергер карбън сървисис" (Schlumberger Carbon Services), която се занимава с геоложко складиране на CO2, японската "Тайсей" (Taisei) и Софийският университет също ще участват в изследването. Те трябва да проверят дали в Южна България има условия за CCS и да изчислят колко ще струва евентуална инсталация. Изследването, което ще продължи до март 2012 г., се финансира с около 850 000 евро от развойната организация на японското правителство NEDO.


В БЕХ и в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" не знаеха за плановете на "Тошиба", но коментираха, че "по принцип" очакват проучвания за улавяне и складиране на въглеродни емииси. През януари японската компания и енергийният холдинг подписаха меморандум за разбирателство, с който двете страни си обещават сътрудничество в конвенционалната и алтернативната енергетика, развитието на интелигентни електрически мрежи и пестенето на енергия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK