ТЕЦ с почти нулеви CO2 емисии може да се появи в "Марица-изток"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Толкова добре звучи! Дано да стане!

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много по добре би било да имаме такава ТЕЦ с български въглища и много работни места от колкото АЕЦ по руска технология и с руско ядрено гориво!
  20% оскъпяване на произвеждания ток не изглежда много ако улавят 90% от CO2

 3. 3 Профил на Be_google ДОЛУпримитивнатаЦЕНЗУРЪ
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Сериозна работа, само да не искат да им изкупуваме бъдещия ток на 20-25 стотинки. Ако това стане предпочитам да нашарят с перки цялото Черноморско крайбрежие .

  Ivanski
 5. 5 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Весело

  Звучи супер!

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Да бе. Улавянето на СО2 е едно от най-тъпите. Я направо да въвеждат данък дишане.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Скъпа, експериментална, несигурна технология, която не гарантира, че складирания СО2 ще остане под земята вечно и няма да има течове, а само прехвърля проблема на бъдещи поколения. Отделно проблем с токсикация на подземните води и почвите. Отделно, че се складира само СО2 от директното изгаряне на въглища, но не и емисиите, които се генерират при изкопаването и транспортирането на въглищата от мините. Безмислена, "измислена" технология, която има за цел само да запази статуквото на старата конвенционална фосилна енергетика, вместо да се инвестира в зелена такава!
  Японците що не си складират СО2 под земята при тях?! Нали се сещате какво ще стане с "подземните резервоари за СО2" след един по-големичък трус като Фукушима...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Европейската комисия има специална програма за насърчаване на подобни инвестиции, със средства придобити от осребряване на квоти за емисии:

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:290:0039:01:BG:HTML

  Интересно, дали се разчита на подобно финансиране?

  От техническа гледна точка, технологиите за улавяне на СО2 съществуват и се прилагат - макар и да скъпи (и като инвестиции, и като експлоатационни разходи). По-сложното е да се намери подходящо производство, където да се използва някаква част от уловения СО2, или подходящ геоложки обект, където той да се съхранява.

 9. 9 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#7:"Един Градинар"]Безмислена, "измислена" технология, която има за цел само да запази статуквото на старата конвенционална фосилна енергетика, вместо да се инвестира в зелена такава!
  Японците що не си складират СО2 под земята при тях?! Нали се сещате какво ще стане с "подземните резервоари за СО2" след един по-големичък трус като Фукушима... [/quote]

  Не съм запознат с технологията, но това наистина звучи твърде приемливо в сравнение с някои алтернативи. Особено ако добавим и цената. Но нали затова се правят проучвания!
  А отговорът на въпроса Ви е в самата му формулировка. Може би не сме толкова земетръсни като Япония...
  Впрочем откога "статукво" стана мръсна дума? Явно не слушате Status Quo... Аз го правя в момента и, повярвайте, чудесни са!

  Chad
 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един Градинар":

  "Нали се сещате какво ще стане с "подземните резервоари за СО2" след един по-големичък трус като Фукушима"

  Ами те тези резервоари обикновено са нещо подобно на находищата на нефт и природен газ. Например както у нас изчерпаното находище на природен газ край Чирен се използва за сезонно складиране на природен газ. Само че в случая вместо природен газ се нагнетява компресиран СО2.

  Дори това е един от начините, по които е бил използван в Америка уловеният СО2, във времената когато още глобалното затопляне не беше станало такава злободневна тема. В смисъл, че когато някое находище на нефт или природен газ вече е полуизчерпано, се нагнетява вътре СО2, за да продължи добивът.

  Имало ли е досега земетресения, които да са довели до изтичане на нефт или природен газ от подземни находища? И да е имало, са малко известни - да си призная, не знам за такива случаи. В Уикипедия се говори за естествено изтичане на СО2 през 1986 г. при Lake Nyos, вследствие на вулкан, и там е имало жертви.

  Има, разбира се, и идеи за използване на солени водоносни слоеве, или за депониране на СО2 на голяма дълбочина (3000 м) по океанското дъно - ама това досега май не е правено на практика.

  Макар че много хора ми се смеят, че непрекъснато цитирам Уикипедия, в случая статията там е толкова подробна, че не мога да се въздържа да дам линк:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_capture_and_storage

 11. 11 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Ами ако СО2 влезе в реакция с химични елементи и съединения в тези земни хранилища. Някой може ли да даде гаранция че това няма да се случи и какви съединения ще се получат и с какви въздействия върху околната среда. А кой ще бъде принуден да купува скъпия ток, който няма да е по-скъп с 20% а с доста повече за да се покрият технологичните загуби.
  По-ефтина енергия и сравнително чиста от АЕЦ няма ,но при спазване стриктно мерките за безопасност. ПОГЛЕДНЕТЕ СЪСЕДНА ТУРЦИЯ. Строи АЕЦ въпреки че тях замята ги тръска по-често и доста по- силно. Някой спомня ли си разрушенията в град Измит преди няколко години, ами и честите заметресения в Анадола?

 12. 12 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Schlumberger = Шлъмберже

  http://www.momchil.eu
 13. 13 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#11] от "yanev_1961":

  Радиоактивните отпадъци са далеч по-опасни в краткосрочен и дългосрочен план. Цената на енергията от новия ТЕЦ ще поскъпне от днешните 74 лв/МВтч на 88 лв/МВтч (+20%), а на АЕЦ Белене цената по най-оптимистичния сценарий (на Росатом и Риск инженеринг) ще е най-малко 125 лв/МВтч - това колега е 42 % по-висока цена!

 14. 14 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "qwertzz":

  Не гледай сегашната цена, само догодина цената ще скочи с с мин. 10 %. Сегашната беше задържана заради изборите, но догодина няма да има избори и ще има много нагоре.

  Ако можеше този СО2 след складирането да се "впръсква" в корените на дърветата, цена нямаше да има!

  Ivanski
 15. 15 Профил на асдасд
  асдасд
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#4] от "Ivanski":

  Вятърната енергия е в пъти по-скъпа нали разбираш?

 16. 16 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 551 Весело

  Толкова чудесно звучи само дето е пълна глупост. Ще складираш под земята въглероден диоксид. и всички ще плащаме за това???? УТФ

 17. 17 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако беше по читаво от АЕЦ японците щяха да си инсталират 20 такива, а не 20 АЕЦ-а. аман от зелени блянове. Просто не е ефективно. И що никой не пише с какви "химикали" се улавя въглеродния диоксид?? Щото накрая ще се окаже по добре да си излиза през кумина. Като на Шеврон шистите. Вкарай 1000 тона отрова в земята и кажи,ч е произвеждаш чиста енергия. ТЪПОТИИ


 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Чисто икономически погледнато технологията за съхраняване на СО2 трябва да е по-евтина от цената на емисията СО2 която трябва да плаща централата. А това значи че трябва да се сравнява с нещо променливо и несигурно, каквато е цената по-която ще се търгуват въглеродните емисии.
  Лично на мен ми се струва, че ЕС и света ще преосмисли малко проблемът с въглеродните емисии и глобалното затопляне.
  Така и не се доказа ясно причинно следствена връзка между човешките (и кравешки ) въглеродни емисии и глобалното затопляне.
  В тази връзка 20% енергиен разход ми се вижда малко рисковано Но пък хората си развиват технологиите. Няма лошо, стига да не е на наш гръб.

 19. 19 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "peterpan.03":

  Ако бяха проблем само СО2 в емисиите от ТЕЦа, с мед да ги немажаш. Там има половината менделеева таблица, в това число живак, кадмий, както и фурани и диоксини. Кистят ги, ама общото количество остава огромно, защото обемите на изпусканите газове е огромен. /78% от въздуха е азот, който просто си преминава, а и кислорода се използва само частично/.
  Така, че ще плащаме яко и пак ще дишаме мръсен въздух.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK