Драгоманското блато вече е сред влажните зони със световно значение

Драгоманското блато вече е сред влажните зони със световно значение


Драгоманското блато е добавено към националния списък от влажни зони с международно значение, съобщи Министерството на околната среда и водите.


Секретариатът на Рамсарската конвенция, по която се опазват влажните зони по света, е потвърдил пред ведомството, че местността е включена в списъка на конвенцията. Така броят на рамсарските места в България става 11 с обща площ 35 273 хектара. Карстовият комплекс "Драгоманско блато" се простира на 14 967 ха. в общините Драгоман, Годеч, Сливница и Костинброд и е най-голямата по площ влажна зона с международно значение в България.


В местността са разположени едни от последните опазени в страната карстови блата. Драгоманското блато е дом на разнообразна фауна и флора. Тук са описани 256 вида птици, представляващи 61% от орнитофауната на страната, 9 вида земноводни, 23 вида бозайници и 180 вида висши растения, като повечето от тях са ендемични видове за страната и Балканския полуостров.


Новият статут на местността не налага специални ограничения при ползването й, напротив - подкрепя се риболовът, използването на дивеча, тръстиката, лечебната кал и солта, когато употребата е в разумни граници. Новата рамсарска влажна зона попада изцяло в границите на защитена зона "Драгоман" за опазване на местообитанията и частично в защитена зона "Раяновци" за опазване на дивите птици. И двете зони са включени в европейската екомрежа "Натура 2000".

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  При описването са изпуснали един биологичен вид - Dragomanicus Mitnicharicus Bulgaricus.
  Въдят се около знаци Douane - Митница, където през деня събират храна, а привечер се разлитат накъм по-скъпи вилички и къщета в района близко до Драгоманската митница.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Весело

  Не са ги пропуснали. Те са си защитен вид от край време. За тях е клаузата, че се подкрепя пиболовът, отстрелването на дивеч и ползването на лечебната кал.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на direct
  direct
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Някой вкарва в защитени зони, определени територии...наднационалнот правителство си запазва за него...водни източници, чисти плодородни земи, места за евакуация по време на голямата война...много деликатен начин за контрол !

  Suum cuique
 4. 4 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Блага":

  най-вече ползване на лечебна кал с цел овъргалване след злоупотреба с уиски

  low riders team
 5. 5 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Блага":

  най-вече ползване на лечебна кал с цел овъргалване след злоупотреба с уиски

  low riders team
 6. 6 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Интересно какво ли е станало с Чепън (баирът непосредствено до блатото, също Натура зона). Преди 3-4 години го запалиха, защото имаше проект за перки. Провали ми се една година проучване там, още умирам от яд

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK