Фирма - изпълнител на магистрала "Тракия", нагазила в защитена зона

Фирма - изпълнител на магистрала "Тракия", нагазила в защитена зона

© Цветелина АнгеловаФирма "Пътища Стара Загора"ЕАД, част от "Холдинг пътища" е била санкционирана миналият месец от местната екоинспекция за увреждане на защитена зона при строителството на автомагистрала "Тракия". Това стана ясно от месечната справка на екоминистерството за контролната дейност на 16-те регионални инспекции през юни. РИОСВ-Стара Загора е глобила с 5000 лв. фирмата, изпълняваща Лот 4 на магистралата за увреждане на зона "Керменски възвишения". По предписание на инспекцията нарушените терени северно от трасето на автомагистралата, са били възстановени.


През юни друга инспекция - РИОСВ-Монтана е санкционирала община Белоградчик с 8700 лева за това, че не е превела дължимите си месечни отчисления за местното депо. Отчисленията бяха въведени от тази година с цел общините да започнат да събират пари за бъдещо разширяване на сметищата и за рекултивацията им след години. От януари общините са длъжни да внасят в блокирани сметки по 3 лева за всеки тон депониран боклук. Таксата ще нараства ежегодно и през 2014 г. ще достигне 35 лв./тон.


Проверките на инспекции по Черноморските плажове през юни не са установили нерегламентирано изхвърляне на канални води и отпадъци в морето. Проверени са били плажовете Обзор, Поморие-Централен, кв. "Крайморие" и Созопол-Централен.
През изтеклия месец са приложени 2 принудителни административни мерки - със заповед на РИОСВ Смолян е спряна производствената дейност на обект (автомивка) в квартал Устово, община Смолян, стопанисвана от "Кронос" ЕООД-гр. Смолян за това, че дружеството не поддържа в техническа и експлоатационна изправност пречиствателното съоръжение, което е довело до замърсяване на река Бяла и измиране на риба. На нарушителя е дадено предписание, с което е задължен да възстанови рибната фауна в поразения участък на река Бяла чрез зарибяване, съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – офис Смолян. От РИОСВ София е спряна производствената дейност на дървени въглища в местността "Рибни вир" в землището на село Врачеш, община Ботевград, извършвана от "Барези 1" ЕООД. Дружеството не е изпълнило задължението си по Регламент REACH да регистрира произвежданото химично вещество.


От регионалните инспекции Хасково, Шумен, Пловдив, Велико Търново и Пазарджик са констатирани обекти, които заустват отпадъчни води без разрешително по Закона за водите. Издадени са 3 наказателни постановления и са съставени два акта. Санкционирани са "Матев" ООД с 4000 лв., "Хибриден център по свиневъдство" АД гр.Шумен с 5000 лв., "ЕТ "Тракийка 2002 – "Иванка Димитрова", с. Белозем с 2000 лв., а на "Вароша" ЕООД, гр. София и "Пет интернешънъл"ООД, с.Пищигово са съставени актове.


РИОСВ Бургас е наложила 2 еднократни санкции на обща стойност 144 000 лв. на "Витла петрол" - Република Молдова, за замърсяване на земна повърхност вследствие на разливи на бензин от преобърнати цистерни.


ТЕЦ "Марица 3" АД – Димитровград, е санкционирана с 12 000 лв. от екоинспекцията в Хасково за наднормено замърсяване на атмосферния въздух – образувани са неорганизирани емисии на прах от сгуроотвалите и не са предприети мерки от страна на дружеството за оросяване и монтиране на допълнителни оросяващи устройства.


За неизпълнение на задълженията по управление на отпадъците от регионалните инспекции Пловдив и Русе са санкционирани кметовете на град Калофер с 1400 лв. и село Китанчево, област Разград с 1500 лв.


За транспортиране на отпадъци без регистрационен документ по ЗУО от регионалните инспекции Бургас и Перник са санкционирани "Алси" ЕООД със 7 000 лв. и "Мики Инвест" ЕООД с 3000 лв.За извършване на дейности с отпадъци без разрешително от РИОСВ Перник са издадени 2 наказателни постановления на обща стойност 6500 лв. - с 3500 е наказано "Транс Метал Груп" ЕООД, а "Унико-99" ЕООД с 3000 лв.За неспазване на условията в издаденото разрешение за дейности с отпадъци и липса на отчетност екоинспекцията в Пловдив е санкционирала с 9 000 лв. "Алброн" ООД, гр. Пловдив.


По подадени сигнали от граждани през месец юни от регионалните инспекции Хасково и Пазарджик са спасени и предадени в Спасителния център в Стара Загора 5 защитени птици и животни: таралеж, 2 бели щъркела, сокол скитник и горска ушата сова.


Общо през юни от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършени проверки на 1 889 обекта и са дадени 1054 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 120 акта, от които 10 са за констатирани неизпълнения на дадени предписания. Издадени са 91 наказателни постановления на обща стойност 124 250 лв. За констатирано увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми  и неспазване на емисионните норми и ограничения са наложени 20 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции са 97 591 лв.
Подробна информация е публикувана на ниво "Контролна дейност" на интернет страницата на МОСВ.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 562 Любопитно

  Държавата работи - нито един коментар. Странно... Затишие пред буря?

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  така трябва ,да мулчат ,но явно изчакват издънка и тогава да почнат (на вота ще ги видим)

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  На вота БСП-ДПС-ДСБ съвсем ще се ос****т!

  Толкова работа в държавата не се е работила 20 години!Те за това са бесни! АМА КЕЕЕЕФ,ДА ГЛЕДАШ БЕСНИ КОМУНЕТА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на misheto_66
  misheto_66
  Рейтинг: 492 Весело

  Ше влезе,щом не се не се рови за компири.

 5. 5 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 516 Неутрално

  На нарушителя е дадено предписание, с което е задължен да възстанови рибната фауна в поразения участък на река Бяла чрез зарибяване, съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – офис Смолян.
  ============================================
  Браво! За пръв път чувам освен глоба да се налага и възстановяване на щетите. Това може да има добър възпитателен ефект. Малко май като при малките деца, но явно има нужда....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK