Крумовград е разделен за златодобива

Крумовград е разделен за златодобива

© Милен ЕнчевНад 300 души се събраха за финалната дискусия по екооценката на проекта за златодобив в Крумовград, организирана от инвеститора "Болкан минерал енд майнинг" (БММ). На обсъждането, което тече доста емоционално, сред освирквания и аплодисменти се изказаха десетки експерти от екипа подготвил доклада по екооценката и от неправителствени организации.


Жителите на Крумовград са на различни позиции за златодобивния проект. Сред плакатите в залата имаше както "Не искаме рак" и "Сбогом, Нестор!" (фамилното име на главния мениджър на БММ Алекс Нестор - бел. ред.), така и "Не ни дръжте насила бедни" и "Истинският геноцид е безработицата".


Един от аргументите на неправителствени организации е съдържанието на арсен в почвите на находището Ада тепе. Според екоактивиста Константин Дичев наличието на арсен означава, че при разкопаване за добив могат да бъдат отровени почвите и водите на река Крумовица, която е в близост до находището.
Според авторите на доклада по екооценката, оглавявани от Георги Петков от БАН, обаче арсенът (фериарсенат) не е в мобилна форма и тъкмо заради това и до момента не е замърсил почвите в района. Данните от проучванията на експертите сочат, че в находището има под 1% сярно съдържание, следователно окисляването на водата ще е пренебрежимо малко. Това пък означава, че водата, използвана при добива, практически няма да се замърсява с тежки метали.


Настоящият проект за златодобив в района е втори за компанията БММ и за разлика от първия не предвижда цианидно излужване на златото и изграждане на хвостохранилище. Крайният продукт от производството ще бъде златно-сребърен концентрат.


Кметът на Крумовград Себихан Мехмед попита защо в докладите за екооценка (ОВОС) на двата проекта – единият от 2005, а другият от 2010 – има различни данни за наличието на тежки метали в почвата на Ада тепе. Вторият доклад, изтъкна тя, се позовава на по-малко проби от почвата и дава по-ниски стойности за съдържание на хром и никел в нея. Тя изрази съмнения относно неразтворимостта на тежките метали там.


Фирмата трябва да отговори на въпросите на кмета, както и на останалите питания в десетдневен срок. След това в рамките на месец екоминистерството трябва да се произнесе по екооценката на проекта или да поиска от БММ допълнителна информация.


"Разбира се, че имаме вече отговор на въпросите на кмета и ще й отговорим в срок. По въпроса за разликата между данните в двата доклада, причината във втория да има по-малко проби е, че площта на проекта се сви значително заради липсата на хвостохранилище. Нямаме интерес да казваме, че почвата сега е по-чиста отколкото е, и след това да я замърсим", коментира пред "Дневник" директорът по околна среда на БММ Ирена Стамболиева.


Американският експерт Робърт Моран, поканен от неправителствената организация "Живот за Крумовград", че е прочел доклада и смята, че той е по-скоро рекламен, отколкото технически. По думите му в него са пропуснат съществени геохидроложки данни за района. Стамболиева отговори, че докладът включва геохидроложки изследвания, а от екипа подготвил екооценката отхвърлиха твърденията на Моран като обидни и неоснователни.


Още по темата четете в броя на "Дневник" в понеделник, 25 юли.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  "...докладите за екооценка (ОВОС) на двата проекта – единият от 2005, а другият от 2010 – има различни данни..." - различни ЛОБИТА, различни ИНТЕРЕСИ. Май само народонаселението отчита "лутането" на авторите на докладите, но авторите едва ли се поставят на мястото им - когато усвоят средствата по проектите, хората ще "усвояват" последствията...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 485 Неутрално

  от едната страна - империалисти,

  от другата - http://frognews.bg/news_37390/8_mln_lv_godishno_pribira_ekosdrujenie/

  посредата - ДПС....

  Ех, нашенски "Клон_дай"

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  При създалите се супер цени на златото на международните пазари за пореден път продаваме кон за кокошка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Тъкмо се канех да постна, че в случая Крумовград инвеститорите и общината трябва да се пазят като дявол от тамян от т.н. "еколози", защото световната практика е показала, че клекнат ли им веднъж - нямат наяждане.
  Като гледам от лиско наште са бая напред с матриала.
  Иначе е отговорност на общината да си назначи и обучи хора които да следят изпълнението на проекта и при отклонения да реагира навремел Ако общината не се корумпира и си върши работа, всички ще спечелят от разработването на находището.
  Обикновено добрите практики по света са компанията, разработваща находището да се регистрира в местната община и те имат пълно право да настояват за това.
  Не е приемливо Челопеч (камо ли офшорка) да утаяват печалбите. Може и да е законно, но когато става въпрос за толкова голям и очевидно печеливш проект, подобни номера вече и в Африка не минават.

 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante":
  Ти пък кво общо имаш със "златото в Крумовград", та да казваш "продаваме".
  Да ни би да си инвестирал в търсене и проучване?
  Или ходил по чукарите?
  Още поне десет като Ада тепе сигурно си лежат из България, ама някой трябва да се бръкне в джоба, заложи една добра сума и тръгне да маха гащи, чука камъни, дупчи дупки и ако не намери нищо пие една студена вода.
  Ако намери да ти рече - е те тука ви намерих златото, на ви го да сипете в копанката в на гладните.
  И дорде гладните не се хванат да бачкат, а чакат само някой да им сипе тъй ще си изтелеят от глад.

 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не съм чувал, някъде в Европа чужда фирма да разрабова златни мини.
  Този бизнес се прави от местни компании, ако щете и държавани, а златото влиза в хазната или се продава на световният пазар, а с парите се правят инфракструктурни подобрения.
  Пак сме свидетели на а...лна еротика, като булгар е в наведеното положение.
  Канадците ще изнасят златото за Намибия и там ще бъде калъпирано в кюлчета...
  Пак сме озползвани като донор на суровини.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на bushmaster
  bushmaster
  Рейтинг: 426 Разстроено

  като продадат природата за злато, накрая няма да имат нито пари, нито здраве

 8. 8 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 910 Любопитно

  В България от 100 години, чужди фирми са взимали най-богатите ни златодобивни мини! Хоп 10-12 рушвета и изведнъж...."е много изгодно за държавата" да се даде...за хората ...нищо!

 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#6] от "СДС":
  Глупости на търкалета!
  Всеки в Европа, пък и по света има право да търси и проучва ако има пари вземе лиценз.
  Обикновено тези, които търсят и намирят нещо после кешират ако намерят нещо. На този които плати най-много.
  Ролята на държавата е да следи за спазването на правилата до последната запетайка в този бизнес да не стане беля, без значение кой е собственика. Собствениците на компаниите са големи акционерни дружества. Нямаш никакъв проблем да си купиш акции от по-малките компании, дето проучват и ако те намерят нещо и си заложил достатъчно пари ставаш богат като крез за една нощ.
  Дянков също може да си купи акции с пари от държавния бюджета, ама едва ли ще му остане от гладните прошялци дето го дърпат за пеша.
  Нашите най-добри медно-златни мини бяха раздадени на РМД-та (айде да не казвам от кой, той си знае) на "наши", "родни" бизнесмени и те веднага ги кешираха на чужденци, като преди това естествено принудиха работниците да им продадат акциите си на безценица.
  От цялата врътка държавата загуби няколко стотин милиона евра, ама карай да върви.
  Гладните прошляци бяха щастливи и горди за година-две, че "български компании" добивали родна руда.


 10. 10 Профил на umidanebula
  umidanebula
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Излишно драматизирате нещата
  ще придадем златно съдържание на Еврото
  а Канадците- по направо им е, когато слизат от Влашко.

 11. 11 Профил на krassiblackgreen
  krassiblackgreen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хора борете се за земята и природата си! Борете се за своя живот! Помнете Челопеч в момента каква смъртна агония тънат хората там - замърсен въздух, замърсена земя, замърсената завинаги река Тополница отровена с арсен главно от хвостохранилището на Дънди метълс. Отровената питейна вода с арсен на село Поибрене. Това е страшен кошмар. Хората болни! На съвсем млади хора им откриват болести. Но всички съветници и кмета в Челопеч защитават Дънди, а не здравето и живот на месните хора. Мафията няма цвят тя е една. Хора от Крумовград, борете се с всички сили. Просто трябва да се изгони тази мафия което защитава Дънди. След това и те да бъдат изгонени и съдени за геноцид над живота и здравето на хората и съсипване на природата ни. В в-к Стандарт има писано доста за Дънди. Прочетете статиите там.

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  " " " Тя изрази съмнения относно неразтворимостта на тежките метали там. " " "
  ====================================

  Моля за съдействие някой да ми обясни ,

  как се разтварят тежките метали в почвата ?

  Защото аз не мога да включа !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чардо":
  Ако са като соли или окиси се разтварят.
  Ако са като минерали - не се разтварят.

 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "k_":

  СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ !

  НО , тая утка майна казва

  " " " . . . неразтворимостта на тежките метали . . ." " " ,

  не споменава нито соли , нито минерали ,

  а направо ГОТОВИ метали ?

  Нито пък в статията се споменава какъв е разтворителя ?

  Току виж се оказал Н2О ? Ха ха ха

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Смущава ме много състоянието, в което се намира арсена - фериарсенат. На практика това е съединениието, под формата на което се предпочита да се утаява арсена, понеже FeAsO4 има слаба разтворимост във вода, в т.ч. в природни води. В арсеносъдържащите пиритни руди As обикновено е под формата на сулфид, който сетне се окислява в сулфат. Има нещо неясно в това, което е написано в материала по-горе. Всеки случай чалмите трябва много да внимават и да поискат сериозни изследвания, иначе жална им майка. Аналогични съдържащи арсен и злато руди има в Челопеч и никога досега не съм чул арсенът да се намира под формата на FeAsO4. Мисля, че е журналистическа грешка. Струва ми се, да не кажа убеден съм, че Болкан минъръл енд майнинг ще излужи златото, а арсена и желязото ще остави на чалмите за спомен. Да му мислят шалварите как ще депонират това огромно количество скална маса. Засега безопасна технология за извличане на злато от такава руда не зная да има. Дори да накълцат сетне този "капацитет" от БАН на кайма, ефектът ще е никакъв, само умъртвена природа... По-безопасна е сулфидната технология, но тя е много по-скъпа и с високи производствени разходи. Не е лошо кметицата да изиска изследванията за неутрализация на арсена в челопешката руда при предлаганите методи за извличане на медта от рудата от 1996-97 г. и същите да бъдат анализирани от специалисти. Предполагам, че много им биха помогнали, разбира се, ако се заемат сериозно с анализ на изследванията по този въпрос. Някои от проектите и предлаганите методи са сериозни и заслужават внимание. Иначе ще има много да гълтат арсена, което хич не е безопасно.

 16. 16 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чардо": Солите на тривалентния арсен са по-разтворими от тези на петвалентния арсен. Киселата среда увеличава разтворимостта на солите на арсена. Самият той е амфотерен елемент. Обикновено в златосъдържащите руди арсенът е под формата на арсенопирит, но има и др. арсенови минерали, при които той е свързан и с медта. В процеса на извличне на златото, който обикновено протича в кисела среда, арсенът се разтваря, което предполага по-сетнешното му утаяване под формата на петвалентен арсен напр. фериарсенат чрез обработка напр. с шлак от медодобивното или доменното производство. Кисела среда може да се получи напр. при естественото окисление на хвоста (остатъкът от излугването на златото) на въздуха - сулфидите се окисляват в сулфати, рН става ниско и тогава жална им майка на чалмите. Иначе рудата не е на открито, тя е под земята и процес на окисление почти няма, защото средата е защитна.

 17. 17 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#6] от "СДС":

  Е та нали СДС навремето чрез Иванчо Костов подари тези добивни предприятия за 1 лев на червените си приятелчета, а те пък веднага на посочени им от МВФ фирми ги продадоха за няколко милиона лева. Предприятия за милиарди продадени за милиони, ама всички доволни и червени и сини и МВФ и руснаци с Нефтохим и други със Соди Девня, Асарел, Елаците, Челопеч, Горубсо и т.н десетки са примерите с които тотално обедняхме

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 18. 18 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#13] от "k_":

  приятелю виж доклада и ще видиш че рудата смятат да я смелят до 40 микрона. Брашното е 60-80 микрона, смяташ ли че няма да почне да се окислява?

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK