Екоминистерството пак върна на поправителен ски-проекта на Витоша

Хижа &quot;Алеко&quot; на Витоша<br />

© Анелия Николова

Хижа "Алеко" на ВитошаМинистърът на околната среда Нона Караджова отново върна проекта за ски-курорт на фирма "Витоша ски" в планината над София. Това гласи решението й, подписано миналият понеделник, няколко месеца, след като Върховният административен съд отмени решението й да върне за поправки процедурата за новия курорт.


По искане на няколко екоорганизации, сред които WWF - Световен фонд за дивата природа, през 2009 г. Караджова ревизира и отхвърли положителното становище за проекта на подчинената си столична екоинспекция (РИОСВ София). "Витоша ски" обжалва акта й и тази пролет последна инстанция на ВАС реши, че той е бил незаконосъобразен и министърът трябва да се произнесе наново.


С последното си решение Караджова потвърди предишното и разпореди, че екоинспекцията трябва да се произнесе наново по екооценката на специалирания подробен устройствен план за ски-център "Алеко". В мотивите подробно са изброени недъзите на досегашната процедура - фирмата не е съгласувала предварително изключването на терени от горския фонд с агенцията по горите, взела е задание за изработване на плана от главния архитект на София Петър Диков чак след като планът е бил готов, игнорирала е забележки на екоинспекцията, няма точна карта на плана, поради което не може да се оцени ековъздействието му, част от предвидените в него съоръжения противоречат на режимите в плана за управление на природен парк "Витоша" и др.


Фирмата има двуседмичен срок да обжалва. Петър Петров от управителното тяло на "Витоша ски", който е и в ръководството на фирма "Юлен", концесионер на ски-зона Банско, коментира, че в решението на министъра са "допуснати същите грешки". Той каза, че фирмата още не е решила дали да обжалва или да се съобрази с разпорежданията. "Имаме и поне още един вариант - да търсим обезщетение за пропуснати ползи, защото това е проект за 70 млн. евро, който министерството ни бави вече 2 години", каза той.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  Мутрите успяха да застроят само витошката яка, Цеко Минев обаче ще застрои цялата планина. Силен е, спор няма.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Петър Петров от управителното тяло на "Витоша ски", който е и в ръководството на фирма "Юлен", концесионер на ски-зона Банско"

  Пирин и Витоша са национални паркове и са на всички българи. Не виждам защо някаква си фирма ще се опитва вече многократно да придобие правото да се разпорежда в тях сякаш са ѝ бащиния. Интересно кои от слугите на народа играят с тях, че опитите не престават?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4894 Неутрално

  [quote#2:"Dehumanizer"]Интересн кои от слугите на народа играят с тях, че опитите не престават? [/quote]
  Тия дето променят закона, та да е по-удобно на фирмите.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  [quote#5:"be_google"]Целенасочно се презастроява, а от друга страна сме намалели и сме вече около 7 млн.!
  Призраци ли ще ръзвъждаме не моа да сфана логиката на това?! [/quote]

  Очевидно политиката не е насочена към развиване на българите нито като заможни потребители, нито като квалифициран персонал. Хората в тази държава са излишни на олигархия и политици. От нас зависи да направим тях излишни.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#5] от "be_google":

  Нема логика има плюскане.

  Както приблизително каза форумецът Коболд, те не могат да подържат и оправят вече построеното, ама тръгнали нова къща да правят.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 490 Весело

  Хех, проектът в този му вид никога няма да мине без голям компромис, а след омазването в Банско съм сигурна, че такъв няма да има. Ако Витоша Ски продължат да натискат, просто ще бъдат мотани до последната процедурка, като Бургас-Александропулис. МОСВ много добре го може това

 9. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "NPaine":

  За поддръжка не можеш да надуеш цените по пет, както е при новото строителство.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 10. 10 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Весело

  Тупат топката! Идват иизбори и по принципа на бай Тошо, ще се снишат докато отминат!

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Срещу увеличение на пистите с 2,6км. ще се инвестират 70 млн. евро и всички стари съоръжения ще се подменят, или общо около 20км.
  Зоната около Алеко е толкова западнала и амортизиране, че се чудя как не е станал нещастен случай. Витоша ни е толкова близо, а най често ходиме до Банско или Боровец. Държавата отново спъва бизнеса. Дори да не разрешат изсиченето на гори да намерят начин, или по-скоро инвеститор, който да смени 100-годишния "Романски" например.

 12. 12 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Браво Караджова!
  Йеее! Днес е хубав ден!!!! Спасете Витоша, хора, най-стария парк на Балканите, белия дроб на София! Не давайте на изнудвачите офшорки да обезобразят купола на "гиздавата планина" (Алеко Константинов), откъдето води началото си българското туристическо движение! Най-многолюдният участък от парка, най-посещавания от софиянци, не заслужава тази съдба! Офшорката Витоша ски зад която стои отново ПИБ, както и на Пирин, иска да мине под багерите 1000 декара от природен парк Витоша, почти половината от които горска площ! София е достатъчно богат град да си позволи да стопанисва сама лифтовете и да ги подмени в рамките на съществуващите съоръжения, без да засяга великолепния ни парк, на половин час път от домовете ни, място за най-различни спортове и отдих за всички нас!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#12] от "moreni":

  Държавата няма да си мръдне пръста, а и доказала, че е най-лошия стопанин. По-скоро може да се дотира някаква инициатива, която да носи приходи на инвеститора. Ако не разрешат увеличаването на пистите, това ще носи по-малко приходи, което пък фирмата веднага ще компенсира с по-високи цени на услугите. Така че, вариантите са два: повече съоръжения и по-ниски цени или по-малко изсечени дървета и по-скъпи кърти.
  Има и трети вариант. Изискванията на МОСВ да са толкова високи и бюрократични, че да откажат инвеститора и нещата да останат така, както са сега. У нас желаещите да правят бизнес и без това не са много.

 14. 14 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Лифтовете подменете, парка не пипайте! Толкова ли е сложно да се проумее, че това е ценност за милионната ни столица, че е важно куполът на Витоша да се запази в природната си цялост, за да се използва не само през зимата и не само от скиорите, а както е досега - от всички хора, без разлика дали просто отиват да се разходят или да карат колело, да се катерят на Комините, да летят с параплани, просто да отидат на пикник или да изведат децата си ан въздух и да им покажат смога над мръсния град, който е по-малко мръсен именно заради природата на тази малка планинка!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1836 Весело

  До коментар [#13] от "a.nice":

  Никой ли не ти е казвал, че хубавите неща са скъпи?
  Аз лично предпочитам да плащам по-скъпо, но Витоша да си остане такава каквато е.
  Аман от евтини ерзаци и боклуци!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Предизборно усукване и отлагане!

  Хитростта пречи на мисълта!
 17. 17 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Подписка в защита на парк Витоша: http://forthenature.org/petitions/7

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 18. 18 Профил на vanya_s2010
  vanya_s2010
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Едно много лошо решение на Нона Караджова - тя като че ли не може да се отърси от силния натиск на екоактивисти, чиито искания са за Стоп на прогреса, да се върнем към природата. Само, че аз не съм съгласна, защото това консервиране на природата, никой не го купува, т.е. то не носи приходи, а от друга страна струва стотици милиони на България. Е къде е балансът на устойчивото развитие на политиката на България. Да отговори Нона Караджова

 19. 19 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Държавата продължава да спъва бизнеса. Докато това продължава ще си стоим на това положение. Доказано е че държавата е лош стопанин. Няма нужда от още доказателства. Колко още трябва да се чака за да се подменят остарелите лифответе. Може би наистина трябва да има смъртен случай. За какво разрушаване говорим, като става въпрос за подмяна на старите лифтове и удължаване на пистите с 2,6 километра. Реално няма да се строи нищо ново, а ще се работи върху вече съществуващата база.

 20. 20 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Не знам дали ще се намери министър, който ще пусне Цеко Минев да ликвидира с булдозери морените на Витоша за да направи ски писти, които да се ползват само 1 месец в годината поради все по-безснежните зими?

  Особено след като г-жа Караджова призна за ужасните престъпления на Цеко Минев при строителството на ски курорта Банско в Национален парк Пирин!

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1836 Весело

  До коментар [#18] от "vanya_s2010":

  Моме, по-глупаво изказване отдавна не ми се беше случвало да чуя.
  Ми за какво са всичките световни природни резервати бре?
  И хората плащат скъпо и прескъпо за да бъдат допуснати в тях. Мале..
  Я бегом за перхидрол.. Другото ти е дадено от бог.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#15] от "rapidfire":

  А искаш ли за да запазим природата да засадим ски-пистите и всички да ходим в Алпите?

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#21] от "rapidfire":

  Как си представяш някой да плаща за да се разходи из Витоша? Тогава бързо, бързо туристите ще избягат към безплатните дестинации, например Стара Планина, която е на десетина километра. И колко ще е входа? Ако е 5 лева например, ще събереш пари колкото да изчистиш след туристите. Абсолютни глупости са това.
  Вчера чух, че над Благоевград е изгоряла за един час 100 декара гора. Ето така за един час. Пак повтарям, по-добре да има бизнес, който да носи пари и да се закупят пожаро известителна техника и хеликоптери, ако държите на горите. Другото са празни приказки.

 24. 24 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#23] от "a.nice":

  Пич, предпочитам да карам ски в Алпите, и да ходят пеш по Витоша, отколкото т.нар. "бизнес" да е.е майката на Витоша, както направи Цеко Минев и "бизнеса" в някога китното градче Банско и някога прекрасния връх Тодорка в Пирин. За средното ни черноморие няма нужда и да коментираме!

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#24] от "skior4eto":

  Какво му е на връх Тодорка и на Банско? На който не му харесват има избор, както казахме Алпите са наблизо.
  А останалите 98 % от българските планини са свободни за разходки. Както има и много села, ходете там.
  На мен повече ми пречи смога над София и предпочитам дизела да е 5 лв. за да се ограничи трафика! С тези разсъждения до къде ще стигнем? Да се качим на велосипеди и да ядем корени?

 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1836 Гневно

  До коментар [#22] от "a.nice":
  "А искаш ли за да запазим природата да засадим ски-пистите и всички да ходим в Алпите? "

  А ти искаш да изсечем всичко и да бетонираме всичко за да има бизнес, така ли?
  "Когато отсечете последното дърво, уловите последната риба и застреляте последния елен, тогава и САМО ТОГАВА ще разберете че парите не стават за ядене!"
  Гади ми се от такива пишман бизнесмени, готови да унищожат всичко за няколко пачки повече!
  Заради такива като тебе, нашите курорти стават само за отпадъците на Европа, които идват да да се освинят от алкохол и евтин секс!
  А между другото не е лошо да скочиш до Алпите за да видиш как се прави. Горещо препоръчвам Шамони.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1836 Весело

  До коментар [#25] от "a.nice":
  [quote#25:"a.nice"]предпочита дизела да е 5 лв. за да се ограничи трафика! [/quote]

  А! Видя ли как дойде на моята! Аз пък предпочитам да плащам 5 лева за да посетя една планина в която да не ми смърди на твоя дизел!

  П.С - карам на пропан- бутан от чисто екологически съображения и ако София ставаше за велосипед, щях да карам велосипед заради тренировката.
  Ама на вас с дизелите, тия идеи са ви дълбоко непонятни. Друго си е да влезеш във фитнеса и да се налапаш с високотехнологичен прахоляк и химикали от климатиците.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 28. 28 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#25] от "a.nice":

  Хайде и "секлецарките" взеха акъл да ни дават.

  Момиче ние не сме,като твоя шеф да те зяпаме в деколтето и под полата и да кимаме като волове с глави, на всяка твоя глупост! А акълът ни да е в сутиена ти!

  Объркала си форума и няма с какво да се похвалиш на шефа си!

  Хитростта пречи на мисълта!
 29. 29 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Ако не се срине световната икономика, да, ще я застрои. Това животно няма спирка пред нищо. Заради Петър Диков обаче, който му е слуга, аз няма да гласувам за ГЕРБ на есенните избори (не само заради това де)

 30. 30 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "vanya_s2010":

  Ами не може, и от натиска на Европейската комисия. Как ще се отърси от натиска на еврокомисар Янез Поточник? Той е словенец, ако нещо ти говори какво значи това. Италианец ще подкупиш (Франко Фратини и Румен Петков). А словенец?

 31. 31 Профил на Vesselina Kavrakova
  Vesselina Kavrakova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има няколко платени писачи в тази дискусия. Лесно ще ги познаете по еднотипните изявления: държавата е лош стопанин, спъват се инвеститорите заради природата, няма къде да караме ски на Витоша, карат ни да ходим в чужбина, съоръженията са стари и опасни. Който следи темата сериозно, е наясно колко несъстоятелни са тези твърдения.

 32. 32 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#31] от "prikazliva":

  Доста по-състоятелни са от теб явно На витоша всичко си е песен.Каква хубава болна гора,Какъв хубав лифт романски,какъв хубав корумпиран шеф на парк,какви хубави 30 туристи а да вижте се в огледалото какви малоумници сте.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах