По вода в Родопите

Малка почивка и изчакване на изоставащите. Плаването с каяк е по-трудно, отколкото изглежда. <br />

© Нели Найденова

Малка почивка и изчакване на изоставащите. Плаването с каяк е по-трудно, отколкото изглежда.Източните Родопи са място, което свързвам преди всичко с пешеходен туризъм. След последното ми посещение установявам, че е изключително подходящо не само за велотуризъм, но и за разходка с лодка или каяк.


Водното ми приключение в Източните Родопи започва със спускане с каяк по река Арда. Сборният пункт на моята група е на входа на малкия град Маджарово. За града по-късно разбирам, че е удобно настанен в дъното на палеогенски вулкан. Потегляме след кратка инструкция на нашия инструктор Марин, които за 10 минути се опитва да ни въведе в тайните на каякинга. Въпреки че се качвам в лодката със самочувствие на човек, за който това не е ново усещане, още на първите няколко метра осъзнавам, че управляването на каяк в река и язовир са две коренно различни неща и че за навигацията в подвижни води се изискват доста повече умения и усилия. Плаването започва трудно, а тандемът ни съвсем не може да се похвали с бързина и сръчност, но пък затова усвояваме до съвършенство водните пируети. Ситуацията не се променя и след смяната на капитана на плавателния съд. Не ни помагат особено и новите инструкциите на иначе вечно усмихнатия ни водач  и продължаваме с неизменния въртелив курс. Първоначалната идея е да направим един по-дълъг маршрут до другия бряг на язовира, но за нея забравяме още от началото. Оказва се, че групите ни е една от по-тежките и затова залагаме на сигурно, като скъсяваме значително плавателния маршрут. Хубавото е, че каяците са изключително стабилни и трябва да покажеш изключителни умения, за да преобърнеш "лодката".


Пътят се удължава допълнително от образователните уроци на Марин. Водачът ни изглежда знае много за района, който не без основание нарича "най-красивото място на света". Той е ходеща или по-скоро плаваща енциклопедия, като единствения проблем е, че през ушите ми минава повече информация, отколкото мога да абсорбирам за това кратко време. За начало се ограничавам с разпознаването на няколко вида птици. Следва островът на съкровищата, на който нашия водач ни показва различни камъни - ясписи, ахати, калцедони и други с невъзможни за запомняне имена, формирана в резултат от вулканичната дейност в областта. Така и не успявам да намеря достатъчно скъпоценна находка, която да осигури младините и старините ми. Малко разочарована, се качвам отново в лодката. Продължаваме с изящните понякога, а друг път изключително тромави въртеливи движения до мястото, където ни посреща останалата част от групата. Не се отказвам и решавам, че ще поработя върху техниката си и лятото. Моите притеснения, че няма да мога да повторя каякинга по-късно през годината бързо се изпаряват. Изглежда, това е най-ниското ниво на реката, която често дори увеличава обема си, защото се изпуска вода от близкия язовир "Ивайловград", става ясно от обясненията на нашия водач.
"Студен кладенец"


Подходящи за туризъм са и язовирите в тази част на Родопите – "Студен кладенец", "Ивайловград" и "Кърджали". Насочваме се към един от тях – "Студен кладенец", където ни очакват чеверме и надничащи до самата ловна хижа елени лопатари и техните малки. Освен тях в района на "Студен кладенец" могат да се срещнат още много видове, някои от които застрашени. По скалите, заобикалящи язовира, се виждат и гнезда на черен щъркел, значителна е популацията там и на застрашения белоглав лешояд. На територията на язовира могат да се видят освен скитащите лопатари още вълци, видри, морски орел, има и пеликани в горния край на язовира. Всичко започва през не толкова далечната 1960 г., когато в стопанството се внасят първите 32 лопатари от Ямболско. В момента там около 1200 лопатара без заграждания, като дивечът е изцяло на свобода. В това отношение се оказва, че мястото е уникално, защото подобно няма нито в България, нито в Европа. Дори там, където лопатарът е в огради, не достига толкава голяма плътност.


От тази есен в района се очаква да се върне и друг изчезнал вид от тази част на Източните Родопи - благородният елен. Това трябва да стане по започналия преди две години проект "Новото тракийско злато". Изчезналия вид е обитавал Източните Родопи преди стотици години. За това свидетелстват рисунки на повечето тракийски могили. Първите 15 благородни елена се очаква да бъдат пуснати в ограда с електропастир. След като родят малките си, животните ще бъдат оставени на свобода, но следени с GPS устройства, за да не напуснат зоната на стопанството. И така до установяването на трайната им популация.


За съжаление за туристите и за радост на ловците в "Студен кладенец" все още предпочитат вторите, най-вече заради приходите от тях, обяснява директорът на ловното стопанство Георги Шереметиев. Един ловен трофей от отстрелян глиган може да достигне 10 хиляди лева. Плановете на стопанството са обаче да съчетае ловния с екотуризма. Това според мен това е мисия невъзможна, но се опитвам да не бъда черногледа и донякъде почти приемам аргументите на директора на стопанството за баланса и регулиране на популацията в района. В момента ловната хижа разполага едва с три стаи, които през по-голяма част от годината са запазени предимно за ловци. Идеята е обаче леговата база да се разшири и да бъде реновирана още една сграда и да бъде направен къмпинг за палатки на брега на язовира, където преди е имало село от 40-50 къщи. Очакванията са там да могат да се събират около 20-ина палатки на ивицата. От стопанството планират да закупят и каяци, които да бъдат на разположение на туристите там.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поеследната снимка е за картинчка с логото на България.

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Родопите и от двете страни на границата са просто уникални !
  Време е България да направи нещо за престъпното замърсяване на Места !
  Може би най красивата (в съчетание с пейзажа) река в Европа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#2] от "EREBUS":

  За тази титла много успешно би се сборила и Арда,особено в частта,описана по-горе!
  От Студен кладенец до устието на Ивайловград!

  Trans penis mihi est!
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4840 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Jew":

  Цялата Арда - още от извора и над село Арда! Много е красива, но и за Места съм съгласен. Всички реки са красиви, когато не са замърсени, както е в планините!

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Jew":

  Да и Арда е хубава но Места е просто уникална !
  Така или иначе нека спора ни е за по хубавата,
  не за по мръсната !
  Нестос или Места...все тая но КРАСОТА

  http://www.google.gr/search?hl=el&cp=6&gs_id=m&xhr=t&q=νεστος&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&biw=1138&;bih=555&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassilun":

  А малките рекички които се вливат в Места...БОЖЕСТВЕНО КРАСИВИ и фрашкани с БАЛКАНСКА пастърва !
  На последък доста българи откриват това.
  Направо кеф за риболовците !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4840 Неутрално

  До коментар [#6] от "EREBUS":

  Дано само читавите ги открият, а не и онези идиоти с АТВ, които бръмчат по Пирин!

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  За сега засичам много готини хора.
  Семейно и с приятели на палатка,любители на природата.
  Знаеш ли,особенно за децата малките рекички които се вливат в Места имат много басеинчета и хлапетата полудяват от кеф !
  На моите като им кажа "няколко дни по Места" не спят до като не тръгнеме.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#5] от "EREBUS":

  В кой район на места си ловил рибата?

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#9] от "dqdomart":

  Супер са Марти !
  Дано сега под стряхата на ЕС,без изкривяванята от студената война,запазим това прекрасно общо наследство !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дива селянка":

  Много близо до границата с България и 20тина километра в посока юг.
  Препоръчвам на всеки който му е писнало от цимент и шум.
  Местните хора са много дружелюбни и черните пътища се потдържат в много добро състояние.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#12] от "EREBUS":

  Аз живея в долината на Места на около 10 км от гръцката граница и днес по някое време бях до там с колата затова те попитах

 14. 14 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Прекрасно! Дано само на някой гениален мозък да не му хрумне, че там точно задължително трябва да се карат ски.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дива селянка":

  Знам,от други твои коментари.
  Ти най добре разбираш колко държавата е изоставила тези райони (Гърция също) и какво богатство имаме !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Абе вие нямате ли работа и бюрокрация за изхранване, че хойкате по баирите и размахвате весла из реките? Като онзи чобанин, който извикал на Ботев: "Платете ми агнето, хей! Аз да не съм айляк чиляк като вас!"
  .
  Морето в Библията -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "EREBUS":
  Дано! Природата не познава граници- те са създадени от човека. Надявам се поне да има някаква съвместна за 2те държави програма за защита на тези природни красоти!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#15] от "EREBUS":

  Тази държава с този вид 'грижи' по-добре да не се меси в нашата природа. Тук сме доволни от това ,че сме екорайон в Натура 2000 и природен резерват на Юнеско. И че изгонихме вашия Вардиноянис от нашия район към Банско преди години. Сега се натискат тимаджиите ,но и тях ще ритнем.

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Весело

  До коментар [#18] от "Дива селянка":

  Не съм запознат с въпроса но за ритниците съм съгласен !
  Знамето на задника няма значение !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#19] от "EREBUS":

  Ами искаше да му дадем местността Попови ливади над гр. Гоце Делчев за писти и разни работи като Боровец и Пампорово. Местния кмет го отпрати с милионите в Банско защото след местен референдум решихме ,че предпочитаме дивото и чистото пред строежи и туристи мърлячи Това беше в средата на 90-те години.

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3090 Весело

  [quote#19:"EREBUS"]Знамето на задника няма значение ! [/quote]

  Враво !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на panta60
  panta60
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вчера някакъв спореше за Анадола.Ква Турция бе каква Гърция от България по хубава няма .Жалко че мутро бизнесмените развалиха много места .Германците дават 20 хиляди евро да видят остров Тамбукту,те си имат бетон искат да видят нещо диво.

 23. 23 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Невероятни са Родопите, мека, заоблена и топла планина. Приласкава те, а и хората там едни добри усмихнати. Макар, че са останали повечко възрастни. Е, района около Пампорово -Перелик,мутрите на Боко и Цветелинка вече доста са го бетонирали-(да ги бетонират и тях в някой саркофаг)! Много и невероятно красиви места имаме, но народа разединен и държавата ни на развала. Дано опазим и добрите хора и държавата, а природата сама ще се справи с мутрите!

 24. 24 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дива селянка":

  Хей диво селянче, не знаех че гръцката акула Вардиноянис е искал Попови ливади и че сте го изритали. Радвам се и ви се възхищавам. Значи при вас не го е имало проблема на Крумовград- да бъдеш или да не бъдеш? Моят корен е от другата страна на Али ботуш и се радвам че една такава люта македонка има във форума! Казвай истината , а пък тя не е за пасмината, а за нормалните и незнаещи хора! Санким, не може всички да знаем всичко! И лека нощ на всички!

 25. 25 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#24] от "Гражданин":

  Мерси. Но много умуване по офертата на В. не е имало ,въпреки ,че ние бяхме първите в България, на които той предложи "тотално развитие на района в планинския туризъм" с летище за чартъри. Размина ни се "световната слава", но никой не съжалява след като видяхме Банско после. Пък и избора ни беше съзнателен. Радвам се да видя и друго маке тук Санданско)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK