Институциите се задействаха по случая с убития делфин с ден закъснение

Убитият делфин.

© Атанас Русев

Убитият делфин.Съвместна проверка за случая с убития делфин на къмпинг "Корал" започнаха днес областната дирекция за безопасност на храните в Бургас и агенцията по рибарство (ИАРА). Това съобщи пред "Дневник" шефът на дирекцията Димитър Германов.


Службата (бившата ветеринарно-медицинска служба) е отговорна за контрола по Закона за защита на животните, забраняващ жестокостта към животни. "Ако се окаже, че делфинът наистина е застрелян, което още е под въпрос, за да наложим санкции по този закон, трябва да докажем вина на конкретен извършител. Експертите ни обаче не са патоанатоми или разследващи органи. А и един делфин не е случай, който да заслужава такова разследване", коментира Германов.

Паралелно вчера на къмпинг "Корал" беше изпратен и екип от регионалната екоинспекция в Бургас. Инспекцията контролира спазването на Закона за биологичното разнообразие, съгласно който делфините са защитен вид, а два от трите вида, срещащи се в Черно море, са и световно застрашени. Шефът на инспекцията Бойчо Георгиев също беше скептичен за резултата от проверката: "Не очаквайте чудеса. След като нямаме заловен извършител, ние можем само да констатираме нарушение", каза Георгиев.


И двете проверки на място бяха изпратени ден, след като трупът на животното беше отнесен от плажа и заровен. Човекът, подал сигнала за делфина - концесионерът на плаж Корал Атанас Русев, не е бил уведомен къде точно е зарит трупът.
Все още не е известно дали със случая ще се заеме прокуратурата. От районната прокуратура в Царево заявиха за "Дневник", че при тях е постъпил сигнал за намерено животно в "напреднало трупно разложение". Нямат данни за насилствена смърт или следи от огнестрелно оръжие.


Дежурният прокурор Мария Николова е разпоредила да се обезопаси района и ако се налага за случая да се осведоми Окръжната прокуратура. Дали обаче това се е случило не е известно - от Окръжната прокуратура не бяха открити за реакция по темата.


Реакцията на гражданите


Междувременно днес граждани направиха онлайн кампания срещу бездействието на институциите по случая и разпращат мейли "BULGARIA - A Dolphin Killer Country" ("България - страна, в която убиват делфини"). "Шокиран съм да науча, че във вашата страна делфини се убиват с огнестрелно оръжие за удоволствие, а още по-шокиращо е, че властите в България очевидно не желаят да приложат законите. Този брутален случай ще бъде запомнен и ще бъде свързван с името на страната ви за дълги години напред: България – страна убиец на делфини!" - това гласи електронно писмо, адресирано българските институции и медии, което беше подписано от няколко десетки чужденци от различни държави.


Организаторът на кампанията - Йоанна Карацанева, разказа пред "Дневник", че от години се занимава със защита на правата на животните. "Никоя от институциите не реагира. Случаят малко ми напомни на тричането на кучета в Странджа през пролетта - тогава кметът на Царево Петко Арнаудов дори защитаваше хората и обичая им. А той е лицето на законите в тази община и ако той пренебрегва законите, не знам кой трябва да ги спазва.", коментира тя.


"Намирам случая за напълно нормален, всъщност щеше да ни учуди ужасно много, ако институциите се бяха задействали", коментира Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие". "От години сме свидетели на такива безнаказани деяния спрямо защитени животни – така бяха избити например дивите кози на Мугла в Родопите, птици и др. Вече се замислям дали не трябва да спрем да плащаме данъци на държавата, след като институциите не желаят да си вършат работата", каза екоактивистът.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Гоце го е застрелял .

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 2. 2 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  от архари на делфини, това ченге изгуби всякаква мяра!

 3. 3 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "... делфини се убиват с огнестрелно оръжие за удоволствие..."

  За мен още по-шокиращо е факта как това е било АВТОМАТИЧНО огнестрелно оръжие.... тука наистина се прекалява...

  Самият факт че галфоните ей така си пуцат с автомат и властите гледат настрана... това е скандално...

 4. 4 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  абе като цяло младежите напоследък са полудели.

 5. 5 Профил на Сабака Баскервіляў
  Сабака Баскервіляў
  Рейтинг: 419 Разстроено

  Грозна работа.
  Отвратен съм, погнусен съм...

  Ще не вмерла Україна
 6. 6 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 463 Гневно

  Всички от къмпинга да бъдат глобени с 50 лева! Парите заедно с допълнителни средства от общината да бъдат дадени на делфинариум да пусне едно делфинче в морето!!! Всичко друго на този етап са поредни надлъгвания докато отшуми безобразието.

 7. 7 Профил на Kоз
  Kоз
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Щом делфина е застрлян е автомат, предполагам е дело на мутра. Да се проверят яхтите в района, надали са повече от 100, и ще се стесни кръгът

 8. 8 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Забележете: проверката се извършва от ОДБХ, ИАРА и Регионална екоинспекция Бургас! А полицията? Нали убиването на животни извън официално разрешените за отстрел в ловния сезон е криминално деяние. Тя обаче мълчи!!! Вече съм абсолютно убеден, че виновникът е или служител от МВР на много висок пост или негов приятел...Първо, не са толкова много хората в България, притежаващи автомати (делфинът е убит с откос, а ловните автомати са с единична стрелба, второ подобно поведение изисква:
  1. Човекът да има достъп до автомат;
  2. Да има достатъчно добра лодка (делфини не се срещат до брега, а и все някой щеше да е чул изстрелите);
  3. Да има самочувствие на недосегаем;
  4. Да е достатъчно прост и елементарен, за да убие делфин за удоволствие, ако беше (рибо)ловец нямаше да остави трупа във водата (месото от делфин е деликатес).
  Не знам за вас, но на мен подобен профил много ми прилича на самозабравил се шеф от МВР, политик или "бизнесмен" с връзки и в двете...

 9. 9 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  неплащането на данъци е единствения начин тази паплач да се почувства застрашена - под паплач разбирам всичкото милиционер, прокурорска измет, съдии и т.н.

  low riders team
 10. 10 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#8] от "mladenvladimirov":

  ти ако знаеш колко шефове на ОДМВР-та бракониерстват с автоматично оръжие по страната....

  low riders team
 11. 11 Профил на small
  small
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ако се окаже, че делфинът наистина е застрелян, което още е под въпрос, ..."
  Не бе,намушкал се е с нож щото му е писнало от черноморската риба!

 12. 12 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не мога да проумея, какъв изрод трябва да е човек та да стреля по това мило същество.
  Не разбирам и по котки и кучета да се стреля, ама можеш да си помислиш, че са пречели или ухапали някой.
  Но това невинно същество си плува и на никой нищо не прави, дори се радва на хората и им има доверие и някой да гръмне
  Ужасяващо жесток "човек" трябва да е това
  Урод !!!
  Ако беше опасна акула поне бих се опитала да го разбера, но то не е!

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Преди малко по БНТ слушах интервю с шефа на полицията в Царево ли беше, прокурор ли беше, който изтреска, че дупки по тялото можело да се получат от какво ли не и със сигурност те не са причинили смъртта на делфина и не са от автомат. На въпрос на журналистката дали е виждал снимките, той каза, че не бил.
  Аз не че много разбирам от съдебна медицина, но, гледайки снимките - очевиден откос, нагар и кръв от раните, си правя някои доста логически изводи.
  Питам се аз, при положение, че всички знаем, че рани, причинени след смъртта, не кървят (щото няма циркулация на кръвта), тоя кого прави на маймуни.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  разбира се че не са от автомат... това е ритуална телесна украса при делфините... дупчат си един на друг дупки... с бормашина... нещо като наште татуси... ама в по рудиментарен стадий...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 15. 15 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Бога на делфините си знае работата - тоя ще се удави.

 16. 16 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Отново отвратителен отказ на полицията да изпълни своите законови задължения, и поредната възможност на МВР да докаже, че в сегашния си вид е лукс, който данъкоплатеца не трябва повече да търпи.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 17. 17 Профил на helleborn
  helleborn
  Рейтинг: 531 Неутрално
 18. 18 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Гоце, Гоце...

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 19. 19 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За какво взимате заплати като да не чакаме чудеса бе, дебелогъзи чиновници?

 20. 20 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Гневно

  А и един делфин не е случай, който да заслужава такова разследване", коментира Германов.
  --------------------------------
  А кой случай заслужава вашето разследване бе Германов?
  Има ли случай, който да ви накара да употребите най-горната част на тялото си за нещо друго освен за равновесие, че там сте тотално закърнели?
  Кой си ти да определяш категорично кое заслужава разследване и кое не, когато ядеш от моите данъци, и данъците на такива като мен? Ти си там да служиш, и ако не ти се работи това, ми ходи си бе! Излез на пазара на труда и освободи мястото за някой, който ще оправдае заплатата, която получава както с работа така и с отговорност.
  Докога ще ни резилите пред света бе? Докога България ще е синоним на всичко абсурдно, идиотско и просташко. Един делфин не заслужавал да си размърдате мързеливите гъ..ве, щото ще ви се наложи и да работите?!? Ми вие не струвате и колкото тоя делфин бе Германов! Аз пък казвам, че ордата чиновници като теб не заслужавате да ви храним с данъците си, затова аз моите тази година няма да ги платя, а ти върви да си търсиш заплатата от делфина, който не заслужавал да се напъваш заради него.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Те (законозащитните органи) за хора не си мърдат задниците, та за животно ли?

  Жалко, че темата поражда толкова черен хумор! Не, ситуацията е нетърпима!

  А това, че природозащитник, по правило (дали?) към Зелените и с приоритетно лява ориентация (повече власт/ отговорност на държавата) казва следното:

  "Вече се замислям дали не трябва да спрем да плащаме данъци на държавата, след като институциите не желаят да си вършат работата", каза екоактивистът."

  е показателно!

  Престъплението в случая на държавните служители-данъкоядци, е НЕ ПО-МАЛКО ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО НА УБИЕЦА!!!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Към автора - г-н Енчев: заглавието е грешно! Не са се задействали, в никакъв случай. Само малко са се поразмърдали и се опитват да симулират дейност, като едновременно целта е да "отбият номера"!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 793 Разстроено

  има толкова случаи по света на делфини, спасяващи абсолютно случайни плувци от акули или удавяне...

  на това му се вика отплата

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 24. 24 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#20] от "sniper":

  Освен това, трябвало, видите ли, да се докаже вина на конкретен извършител.

  Ми докажете я, бе малоумници! И децата знаят, че по куршумите остават уникални следи от цевта на оръжието. Вадиш ги от тялото на жертвата, правиш анализ, сравняваш със записите в полицията и откриваш виновния.

  Ама той човеко не бил стрелял, дал си бил пушкалото на друг? Да не го е давал - година-три на топло, и ще се научи!

  Може би оръжието не е регистрирано? И като не е регистрирано, няма престъпление ли?

  Най-вбесяващо от всичко е, разбира се, наглостта и лицемерието. Другото си го казал.

 25. 25 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 957 Неутрално

  [quote#20:"sniper"]Докога ще ни резилите пред света бе? Докога България ще е синоним на всичко абсурдно, идиотско и просташко.[/quote]

  Такива като Германов - когато и да ги утрепеш, все е късно.

  На въпроса ти: дотогава, докато има кой да дава баницата.

  Дълго, с други думи. За съжаление.

  Освен ако, дай боже, Борисов успее така да насере нещата (нещо, на което искрено се надявам), че да се повтори януари '97, но в по-ярки цветове, с павета в бордо оттенък, и ужасени обитатели на НС и МС, лазещи по паважа.

 26. 26 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#24] от "shristov":

  Виж го какво какво казва лумпена: " Експертите ни обаче не са патоанатоми или разследващи органи. "
  Ми те " експертите " явно боравят с боб, кристални топки и клечки, ние сме седнали да говорим за балистична експертиза. Оная Светлина може по-скоро да познае извършителя, отколкото " експертите ", дето не били такива, не били онакива, и затова експертно се чешат между краката, за което получават заплати.

  [quote#25:"shristov"]но в по-ярки цветове, с павета в бордо оттенък, и ужасени обитатели на НС и МС, лазещи по паважа.[/quote]
  Май натам отиват нещата, щото и наглостта трябва да има граница.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 27. 27 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  сетиха се органите да действат. Да им подскажа, че ако искат да намерят заровения делфин, е хубаво да се свържат с багериста, заровил го, може да проследят и следи от гуми на багер, отиващи към близките (защитени) дюни..

 28. 28 Профил на CMEXYPKO
  CMEXYPKO
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#19:"m_todorov"]За какво взимате заплати като да не чакаме чудеса бе, дебелогъзи чиновници? [/quote]

  Ами... накратко те взимат заплати, защото има кой да им даде.

  А за какво ги взимат? Веднага ти отговарям: За да пишат едни неща на едни листи (на мноооого листи). После да заверяват всички листи с печати. После да подреждат тези адски важни листи в едни много важни папки. Прошнуроват и прономероват. И не само: после слагат папките в едни шкафове.
  После местят тези папки в мазата- там е "архивата"...
  Не разбирам що ревете срещу чиновниците! Сега за този делфин знаете ли колко листи ще изпишат, а? Тиражът на Уикенд кафяв хайвер да яде
  Не ви е срам- все в чуждото канче гледате

  Като не знаете колко важна и отговорна е работата на чиновника- що рИветИ?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща във форумите...
 29. 29 Профил на CMEXYPKO
  CMEXYPKO
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#27:"d.berov"]сетиха се органите да действат. Да им подскажа, че ако искат да намерят заровения делфин, е хубаво да се свържат с багериста, заровил го, може да проследят и следи от гуми на багер, отиващи към близките (защитени) дюни.. [/quote]


  Ама ти чуваш ли се к'во приказваш, или не обичаш да се подслушваш?!?!

  Какви следи да проследяват бе- искаш да излязат от офиса и да ходят до плажа ли бе?!?!?

  Няма време за глупости- те следите от гумите на багера ще ги проследят по документи!

  Ама к'во ти увира на тебе главата! (както казваше Баш- Майсторът)...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща във форумите...
 30. 30 Профил на CMEXYPKO
  CMEXYPKO
  Рейтинг: 374 Весело

  Предлагам на 18- те служби в БГ, занимаващи се със защита на животните- ако се вдигне тупордия по вестниците- да заведете мноого досиета. После да си ги препращате от служба на служба (внимавайте с печатите!), и така до другото лято.
  А другото лято- отговорните служители на службите да се командироват по график (за сметка на рибарите) до мястото на произшествието (в случая- къмпинга). Там да се проведат съответните мероприятия- по 15 до 20 дни на смяна. За гост на разследването може да поканите Азис и Ивана, с чиято помощ към края на Септември да докажете, че "деянието е извърщено от неизвестен извършител"...

  И... не се кахърете- като се върнете по офисите- ние пак ще сме събрали парички за заплатите ви...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща във форумите...
 31. 31 Профил на CMEXYPKO
  CMEXYPKO
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#27] от "d.berov":

  И сега сериозно- преди много време един рибар (имащ талян) спомена, че някакъв делфин се научил да му яде рибата от таляна...
  "Гаче ше го трепем", бяха финалните думи...
  Не зная дали е истина, не зная дали делфин му ядеше рибата, или дух от бутилка с огнена вода. Не зная и дали са го "трепали"...

  Ама ако е възможно делфин да похапва от талян- да се огледат и за таляни наоколо...

  Щото всички знаем "що може Ганчо"...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща във форумите...
 32. 32 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kоз":

  Както казваш, наистина не е чак толкова трудно. Въпрос на желание и интерес е...

  Fail with honour then succeed by fraud
 33. 33 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Разстроено

  Горкият Делфин ! R.I.P. Жалко мн. жалко ....
  Съгласен съм с Музар "Институциите НЕ СЕ задействаха по случая ... " те и за хората толкова мислят ...

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 34. 34 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Разстроено

  Все едно че човек лежи ....

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK