Екоминистерството раздава още 90 електропастира срещу мечки

Екоминистерството раздава още 90 електропастира срещу мечки

© ДневникМинистерството на околната среда и водите е сключило договор за доставка на още 90 електропастира, които ще бъдат раздадени безвъзмездно на стопаните в райони, обитавани от мечки. Това каза по време на парламентарния контрол ресорният министър Нона Караджова, цитирана от БТА.


Вече безвъзмездно са раздадени 85 електропастира, припомни Караджова. Устройствата изпускат електрически заряди, когато диви животни се опитат да минат през загражденията на фермите и пчелните стопанства. По думите на министъра на фермерите са изплатени всички дължими суми за щети, нанесени от мечки през 2010 и 2011 г.


В момента екоминистерството подготвя проект по оперативна програма "Околна среда" за намаляване на щетите от мечки на територията на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) Смолян. Караджова обясни, че са предприети и други мерки - садят се плодни дървета и храсти, които да бъдат хранителна база за мечките. Залесяването се извършва според одобрените лесоустройствени проекти на горските стопанства.


Миналата година след серия от мечи набези в Родопите, сред които и първият случай от 30 години насам на доказано убийство на човек от мечка, парламентът прие разрешителните за отстрел на тези животни да се издават от земеделския, а не от екоминистъра. Според вносителите от ГЕРБ процедурата при втория била твърде тромава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK