Фирми настояват за стимули за отопление на биомаса

Остатъчните стърготини от мебелната промишленост могат да се използват като гориво<br />

© Асен Тонев

Остатъчните стърготини от мебелната промишленост могат да се използват като гориво
- Дървесните трески топлят за около 5 ст. на киловатчас

Остатъчната дървесина от горското стопанство и мебелната промишленост, както и другите видове биомаса имат голям неизползван потенциал за отопление, но Законът за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) акцентира върху производството на електричество и биогоривата в транспорта.


Такава констатация направиха вчера фирми от Асоциацията за енергийно оползотворяване на биомасата.
Според браншовата организация държавата трябва да насърчи отоплението на биомасата чрез данъчни облекчения, грантови схеми и по-ясни процедури за инвеститорите в технологии. И в момента голяма част от домакинствата в България се отопляват на дърва, но обикновените печки са с много нисък коефициент на полезно действие – до 40%.


При съвременните котли ефективността достига 85%, което означава, че със същото количество суровина се добива повече енергия, обясни предимствата на алтернативната технология зам.-председателят на асоциацията Георги Музафиров. Между 2000 и 3000 лв. струва домашна инсталация на пелети или дървесен чипс (трески).


Котлите с такова гориво и с мощност от 25 до 50 киловата осигуряват топлина за 4.7-5 стотинки на киловатчас, сочат изчисления на асоциацията.


ЗЕВИ гарантира изкупуването на тока от биомаса за 20 години по преференциална "твърда" цена. Всяка година тя може да се променя така, че да се отразят променливите разходи за суровини и труд.


Токът от инсталации с термична газификация на органични материали се продава по тарифа, която е с 30 на сто по-висока от определените от енергийния регулатор цени за биомаса. Подобни преференции не съществуват за другите зелени източници. Всяка година в страната се добиват 3.2 млн. тона дървесина за енергийни нужди.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK