Лалугери преселници възстановяват колонията си на Витоша (видео)

Едва ли човек може да сети от раз за живо същество, което се плаши до смърт от най-обикновена сянка. Особено ако собственикът на сянката се намира на стотици метри разстояние.


Но има и такова животно (все още) и то се нарича европейски лалугер. За ужаса му от сенките и техните прелитащи хищни собственици научихме от Сергей Александров, който близо месец вече прекарва по няколко дни от седмицата в планината. Работата му - да наблюдава и пази най-новите обитатели на южния склон на Витоша – около 20 лалугера.


"Когато са изправени на задните си лапички, те се оглеждат за някаква опасност. Тази поза се нарича "колче" или "стълбче". Ако забележат такава, "свирват" на останалите, които през това време са събирали храна, и се прибират светкавично в скривалищата си. Сянката на прелитащ мишелов им действа доста стресиращо", разказва той.
Освен от любов към природата и животните Сергей стои на пост в планината и заради проекта, в който участва - "Реинтродукция на европейския лалугер" в Природен парк "Витоша", финансиран от Европейския съюз и оперативна програма "Околна среда". В края на август група еколози улавят 20 екземпляра от поляните край Кремиковци и ги "преселват" в предварително проучен терен на южния склон на Витоша край село Чуйпетлово.
"Важно е популацията да се възстанови, защото лалугерът е застрашен в световен мащаб. За щастие на територията на страната лалугерите са относително много, но в глобален план съвсем не е така", казва един от основните ангажирани с проекта природозащитници - експертът по фауната към Дирекция "Природен парк Витоша" в министерството на околната среда Симеон Рангелов. По думите му, спасявайки лалугера от изчезване, еколозите всъщност ще спасят още няколко вида - гризачът е едно от основните звена в хранителната верига на много хищни птици. Сред тях са скален орел, мишелов и някои видове сови.


За да се случи това обаче, преселниците се нуждаят от време за адаптация. Затова от дирекцията конструират и изграждат клетка, която покрива част от пространството, предвидено за тяхно обиталище в първите седмици. Зад адаптационната ограда еколозите изкопават и дупки, в които животните би трябвало да се почувстват като у дома си. В последно време обаче входове към тунели се появяват и извън оградата, което означава, че приспособяването е към своя край, оптимистични са експертите.


Ако лалугерите преживеят зимата, през пролетта всяка женска ще роди три-четири малки. В същото време специалната ограда ще бъде построена отново и нови 20 гризача ще бъдат преместени в този нов дом. Местата, откъдето се взимат лалугерите, се избират много внимателно – колонията на животните трябва да бъде многобройна и добре развита, за да успее да се възстанови бързо, разказва Рангелов.


По думите му в миналото десетки хиляди лалугери са обитавали ниските южни и западни склонове на Витоша. В края на 90-те години на миналия век голяма част от колониите изчезват поради промени в местообитанията им - обрастване на пасищата и ливадите и презастрояване. Така цели колонии са изчезнали над витошките села Ярлово и Железница, останала е една - над село Кладница.


Освен за лалугерите и други застрашени видове природозащитниците се грижат и за туристическите маркировки в тази част на Витоша, която засега е по-малко атрактивна за туристите. От съвсем скоро е поставена новата лятна маркировка, която да отклонява потока от хора от местата, където има повече диви животни. Стълбовата маркировка е от село Ярлово и води към Чуйпетлово и хижа "Селимица".


"Трябва да се стимулира туристическият поток и в южната част на планината, но е много важно това нещо да стане интелигентно. Хората не бива да се пръснат навсякъде в планината и да смутят дивите животни, които тук са много повече, отколкото по северния склон откъм София. Така ще се запазят зони на спокойствие", пояснява екологът.


Повече за преселването на лалугерите от кремиковските поляни на Витоша - във видеото.


През седемдесетте години на 20 век видът изчезва от Хърватия, Германия, Полша. В Чехия и Словакия броят им е значително намалял. В България по-голямата част от изчезналите колонии са в Софийското поле и планинските райони на страната. Когато е извън дупката си, лалугерът е застрашен от хищници. Затова той се храни бързо, като събира зърна в бузките си подобно на хамстер. След това бързо се прибира в скривалището си и ги изяжда на спокойствие. Лалугерът е вписан в Червената книга на България в категория "уязвим".

Камера и монтаж: Веселина Фотева

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  Какви сладури. Лалугерчета. Живинки. Искам да си имам лалугерче! Ето такова лалугерче. Сладко и пакостливо.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 740 Неутрално

  много са сладки тези животинчета

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 4. 4 Профил на nikola karaivanski
  nikola karaivanski
  Рейтинг: 902 Неутрално

  4иста природа,животните и птиците се вра6тат

 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Възхищавам се на тези хора. Нека продължават да действат напук на тези, които си мислят, че еколозите само пречат на ГИС (Големи Инфраструктурни проекти)

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Що ни занимават с глупости.

 7. 7 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 700 Весело

  Да ги запишем в ГЕРБ... и без това избирателите намаляват...

 8. 8 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#6] от "nikolov1905":

  Кое е глупавото в тази новина? Че някой се опитва да опази опропастената българска природа ли?

  Или това, че наместо за тези пухчовци, да се събудиш сутрина и да прочетеш пак за: "Снощи в незаконно родео по софийските улици, прокурорски син помете млада двойка хора на спирка"????

  Това ли предпочиташ? Аз не...

  По-добре такива новини, отколто поредната смърт в държавата, поредният скандал, поредната простотия на някой политик.

  Поредната срамна щуротия на станошевци, догановци и подобни.

  Или коя чалгаджийка е заплодил снощи Коко Динев.

  Пък и животинките са сладури. Пази се от хора, не от лалугерчета...

  Първите са наистина опасните, не лалугерите.

 9. 9 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "nikolov1905":

  въобще не са глупости. живота не е само политика, избори и пенсии. хубаво е, че има такива ентусиасти които сами си намират пари, а не чакат на държавата и се опитват да правят нещо градивно.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 10. 10 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  То вече сме станали като гробари повечето. Ако няма погребения - ставаме притеснени...

  Отвориш Би Би Си - смърт, бомби, ислямисти, тероризъм.

  Отвориш Си Ен Ен - същото.

  Отвориш български канал - смърт, смърт, катастрофа, смърт, Доган, Калфин, Калфин, Доган...

  Медиите вече, а и ние покрай тях не смятаме добрата новина за новина.

  Добрата новина е лошата новина.

  Хубавите новини ни станаха скучни.

  На това му се казва "Изкривяване" на читателското и зрителското очакване.

  Ако му кажеш нещо хубаво - това не е хубавото.

  Съобщи му нещо лошо - и зрителят (читателят) се чувства щастлив. По идиотски щастлив.
  Изкривена работа, изкривени критерии.

  Забравихме да се радваме на малките неща... На хубавите.

 11. 11 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не ги слушайте, лъжат - не са лалугери, а цигани, и не се преселват, а завземат!

 12. 12 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В цяла Европа текат програми за реинтродукция вече от десетилетия. В момента се опитват да заселят рисове в Харц, в Швейцария вече са заселени успешно. Миналата година е имало неочаквано голяма популация на вълци. Заселиха отново успешно брадати лешояди в Алпите. В Германия текат няколко големи програми за заселване на птици, които са изчезнали в средата на века заради нарушения в екосистемата.
  Като дете помня стада сърнички на Витоша. За последните десет години видях два пъти по една сърна. А в Германия и Австрия, уж индустриални държави с гъста мрежа магистрали и развит лов, сърни, грабливи птици, диви прасета и диви зайци са обичайна гледка при пътуване.

 13. 13 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#12] от "arch_":

  А в Германия преди 2-3 години имаше един случай със лисиче-клептоман. Крадеше обувки от хорските къщи и си ги събираше тайничко на някакво место там , където си живее. даже тук писах за това. Ети ти материала. Не е ли сладур Лиско?

  http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2009/06/11/734604_lisica-kleptoman_otmukna_nad_120_obuvki_v_germaniia/ 14. 14 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  "...писаха за това...", грешка...

 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#14] от "alex_bucephalus":

  Лиско е сладур, но ако живееш на село и ти измъкне кокошките?! Затова Лиско да си седи в гората! А грижата на природозащитниците за популацията на редките и изчезващи животни в естествена среда е наистина похвална!

 16. 16 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#15] от "tsonkooo":

  Неотдавна, май пак около София имаше много интересен случай с лисичка, която също имаше малки бебета-лисчета и странно - тая Лисана не се интересуваше от кокошки, а слизала до една близка хижа, доближавала се до хората и те й давали храна. Лисанка не била префърцунена и си хапвала даже хлебец - каквото й дадат хората. Носела го на малките... Това се разбра по-късно, когато лесничеят откил леговището на Кумицата Лисана. Кажи, не е ли купон? Лисанка не се плашела, даже се щурала край хората, давали й там по мъничко и тя си хранела бебоците. Не крадяла кокошки...

  Има и добри Лисанки... Изглежда...

  Пък и да ти кажа: По-добре лисичка да ми нападне кокошарника, отколкото човек да ми нападне къщата... При второто опасността е далеч по-голяма...

 17. 17 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#7] от "бАрни":

  Интересно защо винаги и навсякъде има някой който във всяка обикновенна новина намесва политика?

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 18. 18 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsonkooo":

  Ами не знам. Германия е три пъти по-гъсто населена, а има доста повече диви животни, сред които такива като вълци и отскоро, рисове. Не вярвам да карат на вегетарианска диета. Лисици и диви прасета са честа гледка в крайните квартали на Берлин. Очевидно хората са намерили начин да живеят търпимо с дивите животни, без да ги стрелят и тровят.

 19. 19 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#17] от "kiselo_mliako":

  Защото свикнахме само на лошо, на лоши, негативни новини. До голяма степен вината е на медиите, понеже те са сила малко или много.

  И в западната преса е така. Аз се дразня неимовeрно, когато отворя западна преса, и още от заглавието, ако не е за смърт или бомба, те почват не с темата за съответна личност, но не какво е постигнала тази личност, а първо и накрая единствено - на колко години е човекът(жената), колко е остарял(остаряла), с кого е спал(спала), или с кого клюката твърди, че е спал(спала).

  И четеш някакъв идиотски текст, от който нито научваш нещо, нито разбираш а какво изобщо е бил написан.

  Не ме интересува на колко години е станала Лайза Минели, а какво прави тя. Не ме интересува, и не ми трябва още от заглавието да прочета: "Cher - age of 63 - attended a party last night and ate a sandwich".

  И ти праскат снмка на Шер с отворена уста, отхапваща от сандвича...

  Ей такива глупости. Измести интереса от истинската новост за нещо и около неща, и се концертрира всичко върху глупостта.

  Или само върху политика...

 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#16] от "alex_bucephalus":

  Ох, те и други могат да ти отмъкнат кокошчиците... Интересно, че Лисанка, подобно и на други хищници, често търси хората, може би за по-лесно намиране на храна и на доброто отговаря с добро. Пък и хитруша е тя - защо да краде кокошки и стопанинът да я прогони или убие, след като има осигурена прехрана от него, даже и за малките си.

 21. 21 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#20] от "tsonkooo":

  Няма да я убиваме Лисанка. Да я оставим да се щура и си щъка из гората. Да учи малките си на хитринки... Пък ако иска да слезе наблизо, все е й намерим едно коматче хляб, или друго...

  Нали ти казвам: Не ме притесняват животните, с тях човек се оправя някакси. Хората, хората са опасни...

 22. 22 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#20] от "tsonkooo":


  [quote#20:"tsonkooo"]Пък и хитруша е тя - защо да краде кокошки и стопанинът да я прогони или убие, след като има осигурена прехрана от него, даже и за малките си.[/quote]

  Тъй де... Животинката по ще ти остане вярна ако й сториш добро, а човекът утре може и да те предаде... (Или при всички случаи ще го направи...)

  Животното може да си иде, да не се върне, ще ти липсва, но няма да те нарани. Докато човекът е склонен да го направи...съзнателно... И тогава ти остава до края на живота да го помниш...


 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Да, животните убиват само при нужда, за да оцелеят, а хората, някои хора и за удоволствие - какво е ловът, спорт носещ смърт. Когато всички станем вегетарианци, със срам ще си спомняме за времето, когато сме убивали животни за храна, без да е необходимо.

 24. 24 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsonkooo":

  То да беше само ловът - добре щеше да е... Не сме чували досега животни да правят трафик на други животни, да изнасилват други животни и деца, да експлоатират други животни, да правят геноциди. Е, ядат други животни, но не и винаги от собствения си вид... Докато ние го правим. И често - безнаказано... Да пази Господ...

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Защото животните не са алчни, а ние сме. Но... има хора, като тези момчета и момичета, които пазят животните от алчността на хората, и за тяхно добро.

 26. 26 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#25] от "tsonkooo":

  Ето това е хубавата новина. Има хора като тези двамата горе във видеоматериала. Оттук се почна темата... И добре че още има такива хора...

 27. 27 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#26] от "alex_bucephalus":

  Така е, това е нашата обща надежда - тяхното дело.
  Приятен ден, Алекс, и до нови срещи с подобни добри новини!

 28. 28 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Браво, дано тая зима не е много люта на Витоша.

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#7] от "бАрни": Това , че една добра новина активира простотията в теб издава от кой електорат си

 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Весело

  В моят регион бъка от лалугери. Те са основна храна на орли, соколи , чакали, лисици, змии...има и за износ...

 31. 31 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Чудесон, Витоша се пълни с живот, който от много десетилетия учудващо се съвместява с хилядите й съботно-неделни софийски посетители. Ако си обичаме планината, ще можем и занапред да се радваме на това съжителство с природата на две крачки от дома ни. Ако обаче решим да унищожаваме това богатство, нищо не може да ни спре...

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 32. 32 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#9] от "незнайния войн":
  Да,така е

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 33. 33 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Весело

  това са моите любими суяци имам снимка на един такъв в поза "колче", в първия момент не го видях в тревата и за малко да го смачкам, но му се размина, а той позираше за снимка и после си влезе в дупката. Може би сянката ми не е паднала върху него и затова не се е стреснал отначало.
  България е една от страните в Европа с най-съхранено биоразнообразие и най-много национални паркове върху територията си - около 5%. Балканите (България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия) са уникална територия от гледна точка на запазена природа и местообитания.

  low riders team
 34. 34 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#31] от "moreni":

  така е, аз на платото на Витоша съм виждал сърна посред бял ден. Южния склон е далеч по-див и съм чувал, че там има мечки дори.

  low riders team
 35. 35 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Животните търсят защита при хората, което означава, че не ги възприемат като врагове. А те имат добра интуиция.

 36. 36 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#34:"Comandante Marques"]така е, аз на платото на Витоша съм виждал сърна посред бял ден.[/quote]

  Аз съм виждал и в Борисовата градина, откъм гара Пионер - и то не веднъж!

  Път без препятствия не води до никъде.
 37. 37 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Радвам се, че има такива хора, дето са поели грижата за природата в свои ръце, пък дано и държавата да се сети да помогне с нещо. Може би мнозина от вас не помнят или не знаят за времената през 50-те и 60-те години, когато сърни и елени слизаха през зимата почти до Руски паметник, из градинките, пак през зимата, беше пълно с катерички и синигерчета, кълвачи и кръсточовки...А сега дори врабчетата и лястовичките изчезнаха. Останаха бездомните кучета, като най-приспособими към градската среда. А това говори, че Витоша, пък и не само тя, е тотално опустошена. Преди време се вдигна шум около загиващите смърчове и никой не си мръдна пръста да направи нещо, при наличие на цяло министерство на околната среда и водите и още едно, на замеделието и горите. Маса неща се построиха, маса неща се унищожиха, целенасочено беше намалена територията на парка двойно, за да могат разни знайни и незнайни другари да си построят палатите там, без да ги е грижа какво е значението на тази планина за града. Хубаво, че южните склонове по ред причини не са толкова привлекателни, иначе и там щеше се твори, онова, което се върши по северните. Има една много мъдра приказка от един еколог: "Когато убием и последното животно, когато уловим и последната риба, когато отсечем и последното дърво, едва тогава ще разберем, че парите не се ядат!" Хубаво казано, нали? Много хора трябва да се замислят върху това, което вършим...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK