Екоминистърът разпореди преразглеждане на златодобивния проект край Крумовград

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е върнала за ново гласуване от Висшия експертен екологичен съвет към министерството проекта за златодобив в Крумовград на "Болкан минерал енд майнинг", съобщи БТА.


През септември, след като разгледа докладите за екооценка на проекта (ОВОС и Оценка за съвместимост с мрежата от защитени зони), експертният съвет гласува проекторешение златодобивът да бъде одобрен. Караджова обаче го е върнала за прегласуване на основание, че положителните становища за ефекта му върху водите в района на Басейновата дирекция в Пловдив са издадени преди последните промени в Закона за опазване на околната среда от лятото. Искането за това е постъпило от кмета на Крумовград Себихан Мехмед.


От министеството обясниха, че основанието за ревизията на проекта е формално, тъй като въпросните законови промени не касаят пряко становищата на басейновата дирекция по проекта. Те обаче се издават съгласно този закон, така че процедурно не би трябвало да го предшестват, е била забележката на Мехмед.
Процедурата за златодобив в находището "Ада тепе" край Крумовград започна още през октомври 2004 г. от "БММ", дъщерна на канадската компания "Дънди прешъс металс". Първоначално проектът предвиждаше цианиден способ за извличане на златото и хвостохранилище. Впоследствие заради опасенията на общината, местното население и неправителствени организации той беше преработен и внесен наново, вече без цианиди и хвостохранилище. Новият вариант предвицда "водна" технология за извличане на златото (флотация).


След като бъдат получени новите становища на басейновата дирекция, експертите ще ги проучат и ако се наложи, ще включат нови изисквания в решението по ОВОС, съобщиха от министерството. ВЕЕС отново ще обсъди предложенията и ще излезе с ново предложение към министъра дали да приеме проекта, след което в 14-дневен срок Караджова трябва да го приеме или отхвърли.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Мила родна картинка.

  Ето за това няма да има големи инвестиции в България.

  Народното събрание гласува промени в законите на гилограм за секунда. Процедурите се точат повече от година.
  Е как да спазиш закона, като той се променя фактически на всеки три месеца !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Концесията на Дънди прешъс е абсолютен грабеж. При тия условия по-добре рудодобива да се забрани.

  икономист - неграмотник с диплома
 3. 3 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  ДПС няма да допусне никога фирма която не е част от "обръча" в районите където държи цялата власт.

  Истината ни прави свободни.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Гневно

  този така наречен експертен съвет явно не е експертен и освен това има право само на становище по определени възложени му задачи а не проекти за решения,които са от правомощията и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА МИНИСТЪРА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Павел Антонов
  Павел Антонов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това звучи като голяма стъпка в правилната посока, въпреки машинациите, с които се осигури липсата на граждански представители на заседанието по проекта на Висшия експертен екологичен съвет. Аз бих изпратил на министър Караджова едно поздравление за куража и свършената работа. Крайно време е държавата да започне да прилага собствените си закони.

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  От формална гледна точка, Караджова е права и е постъпила добре. Предполагам, че концесията ще се случи, макар да не знам дали водния способ е по-добър от цианидния.
  Каквото и да се случи с Крумовград обаче, за да има очи Караджова пред хората в България трябва да подходи по подобен начин и с Юлен в Банско. Това е условието за да започна да си мисля, че Министерството на околната среда и водите се грижи за нея, или за икономическите интереси.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK