Хранилище за 340 000 тона радиоактивни отпадъци ще се появи край Козлодуй

Хранилище за 340 000 тона радиоактивни отпадъци ще се появи край Козлодуй

© Цветелина НиколаеваИзбори 2022

Хранилище за погребване на краткоживеещи ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци – оборудване и течности от работата и затварянето на АЕЦ "Козлодуй", ще бъде изградено край козлодуйското с. Хърлец.


Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е одобрила предварителното изпълнение на проекта, става ясно от положително решение по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на хранилището, което е публикувано на сайта на МОСВ.


По план в националното хранилище, което е част от стратегията за управление на ядрените отпадъци, ще могат да се складират за постоянно до 138 200 кубични метра или 345 500 тона отпадъци. В него няма да се приемат отработено ядрено гориво и високоактивни отпадъци, получени от него.
Според проекта на площадката "Радиана" край селото ще бъдат поставени 8 стоманобетонни модула с по 16 камери и многобариерна защита. Тя трябва да предпази камерите от външни въздействия (дъжд, растения, животни) или изтичане на радиоактивни вещества. Съоръжението трябва да изолира вредните материали от околната среда за поне 300 години, показват предварителните разчети на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО), което ще строи и експлоатира склада. Очаква се той да бъде завършен през 2015 г.


Няма вероятност хранилището да окаже отрицателно въздейстивие върху близката защитена зона "Златията", пише в решението на екоминистъра. Зоната е част от екомрежата "Натура 2000" и се намира на 400 метра от терена, върху които ще бъде складът за отпадъците.


В края на септмерви Висшият експертен екологичен съвет, консултативен орган към екоминистерството, също даде положителна оценка на проекта. Експертите препоръчаха ДПРАО да възстанови на друга територия горите, които ще бъдат изсечени при строителството на хранилището, както и да създаде лесопарк с посетителски център.


Въпреки евентуалните обжалвания пред Върховния административен съд, Караджова се е съгласила да одобри предварително изпълнение на проекта. Причината е, че пускането на хранилището до 2015 г. е заложено в стратегията за ядрените отпадъци. Срокът е сред ангажиментите по извеждане на експлоатация на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", поети към Европейската комисия. Изграждането на радиоактивния склад е одобрено и от здравното министерство, пише още в решението на Караджова.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK