ЕС ще участва в продължение на Протокола от Киото, но при определени условия

ЕС ще участва в продължение на Протокола от Киото, но при определени условия

© ReutersМиналата седмица екоминистрите от ЕС приеха общите преговорни позиции на съюза за климатичната конференция в Дърбан, ЮАР, която започва в края на ноември, съобщи "Ройтерс".


ЕС е готов да се ангажира в нова фаза на Протокола от Киото – единственият юридически обвързващ международен документ за борба с климатичните промени. Първата фаза на споръзумението изтича в края на 2012 г. Съюзът обаче ще поеме този ангажимент при определени условия, като например приемане на пътна карта за включването в споразумението и на другите държави с високи нива на емисии.


Пътна карта
Целта на ЕС е приемането на "единен глобален юридически обвързващ инструмент", но в интервала до постигането му съюзът потвърждава готовността си да участва във втори период на Протокола от Киото, като част от прехода към по-широка международно-правна рамка".


ЕС обвързва тази своя готовност с условия, сред които е приемането на пътна карта с крайни дати за присъединяването на останалите страни с високи нива на парникови емисии към споразумението.


В позициите се подчертава също, че евентуалната втора фаза по Киото не бива да продължава след 2020 г. и трябва да е съвместима със заложената процедура за изработване и влизане в сила на ново глобално обвързващо споразумение, което да ангажира всички държави.


Въглеродни квоти


Според източници от ЕС, цитирани от "Ройтерс", някои министри са предложили в текста на позициите да бъде включена формулировка, ограничаваща прехвърлянето на спестените безплатни квоти по Киото, известни още като "предписани емисионни единици", за използване в евентуален следващ период на споразумението.


Протоколът от Киото дава право на държавите да произвеждат емисии в рамките на определен лимит. Ако не го достигнат, те имат възможността да продават излишъка на други страни, чиито емисии надхвърлят предписаното им количество.


След неколкочасови дебати в решението на министрите бе вписано само, че излишъкът от квоти може да накърни "екологичния интегритет" на споразумението, ако въпросът не бъде решен адекватно. Текстът подчертава още, че решението трябва да бъде недискриминационно и да третира страните членки на ЕС и тези извън него по равностоен начин.


Прехвърлянето на квоти към евентуален втори период на Протокола от Киото трябва да поддържа "амбициозно ниво на екологичен интегритет" и да запази стимулите за държавите с по-големи постижения, се казва в решението.


Ограничаване на затоплянето до 2 градуса


ЕС потвърди ангажимента си да работи за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на 2 градуса по Целзий. За тази цел е необходимо глобалните парникови емисии да достигнат максималната си стойност най-късно през 2020 г. и да се понижат с минимум 50% до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г., като след това продължат да падат, се казва още в текста на решението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK