Заради екотаксата хвърчащите торбички бяха изместени от пликчета без дръжки

Целта на държавата и бизнеса е такива гледки да останат в миналото<br />

© Надежда Чипева

Целта на държавата и бизнеса е такива гледки да останат в миналото
По-дебелите торбички се използват многократно, хвърчат по-трудно и се събират по-лесно

Употребата на полиетиленови пликове без дръжки се е увеличила, тъй като за тях не се дължи продуктовата такса, с която от 1 октомври министерството на околната среда охлади интереса към производството и потреблението на тънки хвърчащи торбички. Това констатираха представители на Българската асоциация "Полимери" по време на пресконференция.


Тънките торбички от типа "потник" са първата "жертва" в борбата с найлоните и другите полимерни опаковки, затрупали градинки и междублокови пространства. Със специална наредба производителите им са задължени да внасят в екофонда ПУДООС по 15 стотинки за всяка бройка, пусната на пазара, която е с дебелина под 15 микрона (0.015 милиметра). До края на септември такива бяха повечето торбички, предлагани безплатно от големите хранителни вериги в страната. Средната им дебелина е около 8-9 микрона.
"Сега търговците нямат право скрито да включват таксата в цената на продуктите. Те могат или да ви подаряват торбичките, или да ви оставят сами да решите дали искате да ги купите", уточни пред "Дневник" експертът от екоеминистерството Петя Димитрова.


Според БАП обаче таксата е пренастроила производството от тънки към дебели торбички (15 и повече микрона). От началото на месеца използването на тънки пликчета с дръжки е спаднало с между 50 и 70%. "Големите вериги предпочитат да платят 1-2 стотинки по-голяма себестойност за една торбичка, но в крайна сметка пак да я дадат безплатно на клиентите си, отколкото да платят такса, която е в пъти над себестойността", смята Александър Владимиров от фирма "Мегапорт", която произвежда опаковки.


"По-дебелите торбички се използват многократно, хвърчат по-трудно и се събират по-лесно", коментира Петя Димитрова и допълни, че целта на министерството не е била да събира пари, а да ограничи най-тънките торбички. Според анкета, проведена от ведомството, гражданите подкрепят подхода.


Все по-предпочитани обаче стават пликовете без дръжки. "Има повече търсене на пликове, производството се е увеличило с 10-15%", обясни Александър Владимиров. По думите му повечето такива торбички също са 8-9 микрона дебели. Според Петя Димитрова пликовете са първична опаковка и "мярката е предприета, така че да не се увеличи цената на даден продукт за крайния потребител".


До влизането в сила на таксата 90% от пликовете са били внасяни, сега процентът е около 80. От асоциацията не уточниха какви са действително произведените количества в страната. Според част от производилите хартиените пазарски чанти не могат да са алтернатива, защото производството им е 5 – 6 пъти по енергоемко от това на полимерните.


Проблемът с отпадъците от опаковки и незаконните сметища е въпрос на контрол, разделно събиране и рециклиране, а не на такси, които не съществуват в повечето европейски държави, бяха категорични представителите на БАП. В момента някои компании купуват вторични суровини от чужбина, защото там те масово се сепарират от общите отпадъци. "Гладът на производителите в България стига до там, че купуваме вторични суровини от държави като Австрия и Германия, заяви Йордан Вълков, управител на малка фирма в бранша.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Не знам дали ще има еко ефект от тази екотакса, но тези пликове без дръжки са същите, като старите. Даже в тях има повече полиетилен. Май пак стана по стария обичай - ква я мислихме ква стана.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 630 Неутрално

  За да се мисли трябва сиво вещество. Когато това вещество ако случайно съществува е насочено само да се събират косвени данъци, ефекта е описания по-горе. Чрез дигане на акциз и ДДС само се увеличава контрабанда и точилари.

 3. 3 Профил на lor4eto
  lor4eto
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да се заплаща такса и за тези торбички без дръжки, да видим каква поредна глупост ще измислят големите вериги, за да заобиколят закона.

  lsd
 4. 4 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  АМАН от плиткоумни експерти, барабар с началниците им, законодателите и тези които трябва да прилагат законите!!!
  Цитат от статията: "..."Сега търговците нямат право скрито да включват таксата в цената на продуктите. Те могат или да ви подаряват торбичките, или да ви оставят сами да решите дали искате да ги купите", уточни пред "Дневник" експертът от екоеминистерството Петя Димитрова....".

  Защо "уважаемата" (кавичките са умишлени) експертка не се напъна да обясни че продавачите имат право да изискват тази еко такса САМО ако те са я платили на производителите, които от своя страна пък е трябвало да я внесат в еко'фонда?

  Друг цитат от статията който е меко казано абсурден: "..."Големите вериги предпочитат да платят 1-2 стотинки по-голяма себестойност за една торбичка, но в крайна сметка пак да я дадат безплатно на клиентите си, отколкото да платят такса, която е в пъти над себестойността", смята Александър Владимиров от фирма "Мегапорт", която произвежда опаковки...."
  Преди 2 г' 1 кг полиетиленови торбички струваше към $1 "екс' фактори" по нашенско (МНОГО по скъпа държава, както и да се погледне). Ай' да кажем че днес е 1 евро, демек 2 лв/кг. Ако една 18 микронова торбичка струва 2 ст, значи 100 такива тежат 1 кг? Аде де...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 5. 5 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не по врат, ами по шия. Щото сега тези тъъъъънки торбички без дръжки, наричани пликове, ще хвърчат навсъде - и от 15-ти етаж на блока, и в междублоковите пространства, и в края на селата и градовете на т. нар. сметища, "украсявайки" пейзажа. Значи крайният извод е МНОГО ШУМ ЗА НИЩО. И нова форма за печалби на някои производители. Но кой губи от тази шумотевица??? Обикновеният потребител губи4 и в прекия, и в преносния смисъл на "гениалното" решение на Нона Караджова. Според мене е нужно НЕ ГЕНИАЛНО , А РАДИКАЛНО РЕШЕНИЕ. Нещо от рода на отказването от тютюнопушенето, т.е. ОТВЕДНЪЖ, ОТ РАЗ, А НЕ ПОООООЛЕКА, БААААААВНО, да не би да засегнем нечии търговски интереси. И така ми се ще да завърша с въпроса КОГА ЩЕ ОСЪМНЕМ СЪС ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ И ПЛИКОВЕ С КАКВАТО И ДА Е ДЕБЕЛИНА???

 6. 6 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  От трън, та на глог.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 7. 7 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#5:"chichkovuychev"]КОГА ЩЕ ОСЪМНЕМ СЪС ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ И ПЛИКОВЕ С КАКВАТО И ДА Е ДЕБЕЛИНА??? [/quote]
  Не е баш този начина...според мен де. Много по логично и ефикасно е да се наложи със закон производство САМО на бързоразпадащи се опаковки от този вид. Разликата в себестойността не е чак толкоз голяма (към 15% повече, по памет от достоверен линк) та обществото да не може да си я позволи. И ЯКА, РАЗОРЯВАЩА, глоба на нарушителите на закона.
  Просто чрез контрол на суровините може да се контролира кой какво произвежда, па и конкурентите ще помагат. Звучи малце като "1984" но проблема е далеч по сериозен отколкото повечето хора го виждат. Торбички на храст са неприятно зрелище, вредите на околната среда са почти невидими, но в дълъг план са значителни, и ще излиза от джоба на обществото.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#5:"chichkovuychev"] КОГА ЩЕ ОСЪМНЕМ СЪС ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ И ПЛИКОВЕ С КАКВАТО И ДА Е ДЕБЕЛИНА???[/quote]
  "Има човек има проблем, няма човек няма проблем."
  Е, Сталин го няма, но хората ги има, че станаха и повече. Явно пълните забрани не вършат работа.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на Лора Рахнева
  Лора Рахнева
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Вместо да ни ограничават със закони, няма ли начин сами да не пазаруваме тези точбички? Ако всеки от нас не посяга към тях, те ще изчезнат от самосебе си :о)

  Опссс май съм твърде голям оптимист...

  Prepare for complications.
 10. 10 Профил на los
  los
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Наред със законодателните промени се очаква и някаква форма на въздействие върху манталитета на потебителите. Дали ще са разяснителни кампании, дали ще са допълнителни уроци в училище или просто реклами по билбордовете в този дух, работата в тази посока е толкова важна, колкото и самата нормативна рамка.

 11. 11 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Типична "бюрократична импотентност" да се свърши нещо смислено! Могат само да вземат и заплати и подкупи а да свършат нещо полезно не могат!Всеки закон недомислен и пробит, като сито, от отвори за "наши хора и спонсори"!

  Типичен ГЕРБаджииски КЛИЕНТЕЛИЗЪМ и "кънтяща простотия" (до шия)!

  Хитростта пречи на мисълта!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK