Консорциум с "Уестингхаус" ще проектира новото хранилище за радиоактивни отпадъци

През май в АЕЦ "Козлодуй" беше открито хранилището за временно сухо съхранение на отработено гориво (на снимката). Хранилището за ниско- и средноактивни отпадъци край с. Хърлец ще бъде вкопано в земята. В него няма да се погребват използвано гориво или високоактивни отпадъци, получени от преработването му, а само облъчено оборудване и материали, получени от индустрията и медицината<br />

© Красимир Юскеселиев

През май в АЕЦ "Козлодуй" беше открито хранилището за временно сухо съхранение на отработено гориво (на снимката). Хранилището за ниско- и средноактивни отпадъци край с. Хърлец ще бъде вкопано в земята. В него няма да се погребват използвано гориво или високоактивни отпадъци, получени от преработването му, а само облъчено оборудване и материали, получени от индустрията и медицината
Параметри


Много бариерна защита


8 стоманобетонни вкопани модула, всеки с 16 камери


Прием на до 138 200 кубични метра (345 500 тона) радиоактивни отпадъци


60 години експлоатация и прием на отпадъци (до 2075 г.)


60 – 65 постоянно заети по време на експлоатацията


300 години контрол след затваряне

Консорциум с участието на корпорацията "Уестингхаус" ще изработи техническия проект и междинната оценка на безопасността на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, което ще бъде построено край козлодуйското село Хърлец. По план съоръжението, в което ще се погребват инструменти, предпазни облекла и оборудване, облъчени при работата на АЕЦ "Козлодуй", ще струва около 120 млн. евро и ще заработи през 2015 г.


Изработването на техническия проект и анализа на безопасността, които са последната стъпка преди обявяването на търга за строител, се финансира безвъзмездно с 8 млн. евро от Международния фонд "Козлодуй", с който Европейската комисия и няколко европейски правителства обезщетяват България за предварителното спиране на първите четири ядрени блока в Козлодуй.
Консултантският договор беше подписан днес от изпълнителния директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО) Дилян Петров и представители на обединението между Westinghouse Electric Spain, германската DBE Technology и испанската Enresa.


"На площадката на АЕЦ "Козлодуй" има натрупани ниско- и средноактивни отпаддъци, така че това ще са първите "клиенти" на хранилището", обясни министърът на икономиката Трайчо Трайков, който присъстваше на подписването.


Грантовото финансиране за проектанта ще бъде окончателно договорено през декември с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), уточни Дилян Петров. По думите му до средата на 2012 г. ще бъде обявена процедурата за избор на строител на хранилището.


В началото на месеца оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), направена инвестиционното предложение за хранилището, беше одобрена от министъра на околната среда Нона Караджова. Освен отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е предвидено пространство за отпадъци от АЕЦ "Белене", ако тя бъде построена. В хранилището няма да се депонират отработено ядрено гориво или високоактивни отпадъци, подчертават от ДПРАО.


Шефът на Westinghouse Electric Spain Хосе Гутиерес посочи, че според правилата за финансиране на ЕБВР, която управлява средствата по фонд "Козлодуй", авторът на спецификацията на строежа не може да участва в строежа и затова "Уестинхаус" няма да кандидатства по предстоящия търг.


"Проектът ни е свързан с техническото проектиране. Това е последната стъпка преди самото изграждане. Поемаме ангажимента да спазим най-високите стандарти и условията в стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци", беше категоричен президентът на DBE Борис Раапке.


През юни Българският енергиен холдинг и "Уестинхаус", в която мажиротарен дял притежава японската "Тошиба", подписаха меморандум за разбирателство в ядрената енергетика. Тогава един от шефовете на "Уестингхаус", Андерс Джаксън, заяви, че в България корпорацията иска да се занимава с извеждането от експлоатация на старите реактори в "Козлодуй", както и с доставянето и преработвенето на ядрено гориво. "Уестингхаус" е сред избраните фирми, които помагат на АЕЦ "Козлодуй" с извършването на стрес тестове.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Тогава един от шефовете на "Уестингхаус", Андерс Джаксън, заяви, че в България корпорацията иска да се занимава с извеждането от експлоатация на старите реактори в "Козлодуй", както и с доставянето и преработвенето на ядрено гориво. "Уестингхаус" е сред избраните фирми, които помагат на АЕЦ "Козлодуй" с извършването на стрес тестове."

  =====

  Това обяснява защо руснаците така са омекнали с "аргументите" в другата статия:

  http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2011/10/25/1187349_rosatom_poburzaite_s_reshenieto_za_belene_parite_moje/?p=0#addcomment

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митридат":

  Не прекалявай.
  Откакто Уестингхаус влезе в Казахстан, а Лилипутин тича до Австралия, където му отпуснаха квота за компенсация , те си влязоха и на нашия пазар.
  Тук конкуренцията им не са руснаците, за които мнооого сладкият пазар на рециклирането и хранилищата в ЕС на практика е блокиран.

 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Весело

  Последно, колко струва 1Квч ток от АЕЦ като се сметнат и разходите за съхранение на отпадъците или това ще се разбере след 10 -100 000 години????????????????

  И колко ще ни струва БелеНЕ? 10 000 000 000 Евро, 20 000 000 000 Евро или повече?????????

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":

  Говорим за (гео)политика, а не за икономика.

 5. 5 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 6. 6 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#3] от "spas27":

  Уран-235 (235U) е изотоп на урана. Той е единственото атомно гориво, което се среща на Земята в естествен вид. Присъства в находищата, смесен с още два естествени изотопа - 238U и 234U в следното процентно съотношение:

  w(238U) = 99,275% (период на полуразпадане 4,5 милиарда години)
  w(235U) = 0,72% (период на полуразпадане 700 милиона години)
  w(234U) = 0,006% (период на полуразпадане 245500 години)

  Сам смятай, колко поколения ще са обременени със съхранението на ядренето гориво. За цена не говорим , говорим за здраве и бъдеще на земята.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#3] от "spas27":

  БелЯ-НЕ ще ти струва по последните сметки на руснаците от началото на лятото точно 12,6 млрд. еврака. Както се оказва от тази статия - това по "стари цени"
  От които бюджетът ще плати половината. Грубо 6 млрд евро.

  Номерът е, че мат'рялът ще плаща тока по цялата сума.
  Излиза на ниво горе-долу на тока от Мариците.
  Е, накрая получаваш и екстра - ядрено бунище во веки веков.

 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "lout66":

  Това, което си посочил, са естествени изотопи, демек, за който не разбира, това са вещества, които си стоят в природата. Иначе, изотопът уран-238 реално не е радиоактивен, а той е основната част от природния уран. Ама след като мине през ядрен реактор, от него не остава много нещо, получават се други елементи и изотопи, основно плутоний-239, с период на полуразпад, доколкото мога да кажа наизуст, 24 360 години, може и да бъркам, който е яко радиоактивен, обаче пък става за ядрено гориво, та, общо взето, такива анализи са само смешни.

 9. 9 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 663 Неутрално

  та кой говореше за евтин ток от БелеНе?

  Път без препятствия не води до никъде.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK