Екоорганизации настояха държавата да не допуска инжектиране на СО2 под земята

Забрана за инжектиране на въглероден диоксид в земните недра на България поискаха организациите Грийнпийс и За Земята. Поводът за искането е обсъжданият в момента от Народното събрание законопроект за улавянето и съхранението на парниковия газ в земните недра. Проектозаконът е подготвен от министерството на икономиката във връзка с изискване България да транспонира съответната евродиректива.


Според двете неправителствени организации, държавата трябва да въведе мораториум върху този вид технологии, докато те не се утвърдят като безопасни. Директивата (чл. 19) дава възможност на страните да не позволяват съхранение на въглероден диоксид на територията си, изтъкнаха екоактивистите


"Технологията за инжектиране на CO2 в земните недра е експериментална и все още не са изяснени всички рискове около нейното внедряване. Със сигурност има риск за подземните води и за екосистемите в случай на изтичане на CO2. Освен това подобна технология не решава проблемите с климата, а създава нови проблеми", заяви Деница Петрова от Грийнпийс- България.
Германия и Австрия са се възползвали от правото си на моратоиум и са отхвърлили възможността на тяхна територия да се съхранява CO2, посочиха екоорганизациите. Щом такива развити в технологично отношение държави отхвърлят такава технология, то България няма основания да я разрешава, заявиха активистите и припомниха, че България е в сеизмично активна зона, което значи, че няма подходящи геоложки условия за съхранение на газа.


Повишаването на енергийната ефективност, развитието на достъпните технологии за производство на възобновяема енергия, санирането на сградния фонд, възстановяването на горите, ще снижат значително парниковите емисии в страната и ще елиминират необходимостта от големи инвестиции в технология за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, заяви Тодор Тодоров от За Земята. Според екосдружението, предложеният законопроект съдържа редица пропуски по отношение на рисковете за здравето на хората и околната среда, безопасността и бъдещите финансови задължения на държавата към оператора на инсталацията за инжектиране.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK